Alegeri în Moldova. Germania acuză Rusia de eforturi „masive” pentru a-i împiedica pe moldovenii din diaspora să voteze

alegeri prezidențiale republica moldova
Profimedia

Germania a condamnat Rusia pentru ceea ce a numit „o încercare masivă şi coordonată” de a-i împiedica pe moldovenii din străinătate să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Ministrul german de externe a spus că ameninţările cu bomba împotriva secţiilor de votare din oraşele germane arată că Putin „nu se va opri de la nimic”, relatează The Guardian.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a declarat că secţiile de votare din Hamburg, Frankfurt, Kaiserslautern şi Berlin au fost vizate de ameninţări cu bombă, descriind intimidarea drept „total inacceptabilă”.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că manipularea, cumpărarea de voturi şi ameninţările cu bomba împotriva secţiilor de votare moldoveneşti - „chiar şi în Germania” - au vizat „inima democraţiei europene” şi au arătat că preşedintele rus, Vladimir Putin, „nu se va opri de la nimic”.

Remarcile de la Berlin au fost făcute în timp ce liderii europeni au felicitat-o pe preşedinta pro-occidentală a Moldovei, Maia Sandu, după ce aceasta a câştigat un al doilea mandat consolidând aspiraţiile europene ale ţării şi provocând Kremlinului un eşec, notează The Guardian.

Citește și
alexandr stoianoglo
„Maia Sandu e președinta diasporei”. Partidul Socialiștilor din Moldova contestă rezultatul alegerilor
„Cum am intrat, a sărit peste mine! Noroc că sunt înaltă, am reușit să scap”. Fosta candidată la titlul de Miss Elveția îl acuză pe Donald Trump de hărțuire

Alerte cu bombă la mai multe secții de votare din diaspora

Autorităţile moldovene au raportat dovezi ale unor încercări de imixtiune în procesul electoral înainte de votul de duminică şi în timpul primului tur de scrutin şi al referendumului privind aderarea la UE, care a fost câştigat cu o marjă foarte strânsă cu două săptămâni înainte.

Acuzaţiile de interferenţă rusă sau pro-rusă, inclusiv atacuri cibernetice asupra secţiilor de votare, transport cu autobuzul al alegătorilor, cumpărare de voturi şi intimidare, au subliniat mizele pentru mica republică ex-sovietică, care a urmat o cale decisiv pro-occidentală sub conducerea Maiei Sandu, încercând să adere la UE, explică The Guardian.

Ministerul de Externe de la Chişinău a declarat că secţiile de votare din Frankfurt, dar şi din Liverpool şi Northampton, în Regatul Unit, au fost vizate de false ameninţări cu bombă „menite doar să oprească procesul de votare”. (Luni, într-o actualizare a situaţiei făcută pentru presă, autorităţile au precizat că ameninţări cu bombă s-au primit la secţiile de vot din Berlin, Hamburg, Frankfurt, Kaiserslautern, Bologna, Paris, Marsilia, Liverpool, Northampton, Madrid, Minsk, dar şi Bucureşti şi Braşov - n.r.)

Curg felicitările pentru Maia Sandu

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a felicitat-o pe Sandu, spunând: „Este nevoie de un tip rar de putere pentru a depăşi provocările cu care v-aţi confruntat în aceste alegeri. Mă bucur să continuăm să lucrăm împreună pentru un viitor european pentru Moldova şi poporul său”.

Într-o declaraţie comună, Comisia şi şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, au lăudat autorităţile moldovene „pentru desfăşurarea cu succes a alegerilor, în pofida interferenţelor fără precedent ale Rusiei, inclusiv prin scheme de cumpărare de voturi şi dezinformare”, adăugând că „aceste încercări hibride au urmărit să submineze instituţiile democratice ale ţării şi parcursul său european”.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat la rândul său că democraţia a triumfat asupra tuturor interferenţelor şi manevrelor: „Franţa va continua să rămână alături de Moldova în parcursul său european”, a promis el pe X.

Cancelarul german, Olaf Scholz, s-a făcut şi el ecoul acestui sentiment. „Maia Sandu a condus în siguranţă Republica Moldova prin momente dificile şi a pus ţara pe un curs european. Suntem alături de Moldova”, a declarat el.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că ţara sa salută alegerea europeană a Moldovei vecine. „Moldovenii au făcut o alegere clară - au ales o cale spre creştere economică şi stabilitate socială. Numai o securitate adevărată şi o Europă paşnică şi unită pot garanta fiecărei persoane şi fiecărei familii încrederea de a înfrunta ziua de mâine cu speranţă şi certitudine”, a scris Zelenski, care a şi sunat-o luni pe Maia Sandu şi a invitat-o la Kiev.

Viktor Orban s-a remarcat prin tăcere

Un lider al UE care s-a remarcat prin tăcere imediat după vot a fost Viktor Orbán, notează The Guardian. Premierul ungar i-a înfuriat pe oficialii UE săptămâna trecută când a zburat în Georgia a doua zi după alegerile parlamentare, după ce a felicitat partidul de guvernământ pro-rus înainte ca rezultatele finale să fie anunţate oficial. În primele 12 ore după ce rezultatele alegerilor din Moldova au devenit clare, Orbán nu a făcut niciun comentariu pentru presa internaţională.

Kremlinul a negat că ar fi intervenit în votul moldovenilor. „Respingem cu hotărâre orice acuzaţie că am interveni cumva în acest proces. Noi nu facem acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, şi-a prezentat felicitările într-un mesaj care părea să indice alegerile prezidenţiale din SUA de marţi, o cursă care a fost, de asemenea, asaltată de acuzaţii de interferenţă rusă. „În ciuda interferenţei agresive şi masive a Rusiei în alegerile prezidenţiale din Moldova, Maia Sandu l-a învins cel mai probabil pe favoritul Moscovei”, a scris Tusk pe X înainte de anunţarea rezultatelor finale ale alegerilor. „Să sperăm că această tendinţă va continua în următoarele zile şi luni şi în alte ţări”, a adăugat Tusk.

Moldova şi-a depus cererea de aderare la UE în martie 2022, la doar câteva zile după ce Ucraina şi-a anunţat intenţia de a deveni, la rândul său, stat membru al UE, în urma invaziei la scară largă a Rusiei. Ambele ţări au primit statutul de ţară candidată la UE în iunie 2022, în cadrul unui proces accelerat.

În perioada premergătoare primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Comisia Europeană a propus un plan de creştere de 1,8 miliarde euro pentru Moldova, cu scopul de a dubla dimensiunea economiei moldoveneşti în următorii 10 ani. Planul leagă ajutorul financiar (subvenţii şi împrumuturi ieftine) de reforme, dar trebuie încă să fie aprobat de statele membre ale UE şi de Parlamentul European, un proces care durează cinci sau şase luni, menţionează The Guardian.

Siegfried Mureşan, eurodeputatul român care va conduce discuţiile din partea Parlamentului European cu privire la planul de creştere a Moldovei, a promis că UE va adopta legislaţia cât mai curând posibil „astfel încât să poată permite investiţiile necesare pentru a ajuta ţara să se modernizeze şi să fie pregătită pentru aderarea la UE”. El a descris rezultatul alegerilor drept „o victorie pentru cetăţenii Republicii Moldova şi o înfrângere pentru Federaţia Rusă”.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO "Nu este posibil așa ceva!" Neymar s-a accidentat din nou, după ce a stat un an pe tușă
VIDEO "Nu este posibil așa ceva!" Neymar s-a accidentat din nou, după ce a stat un an pe tușă
Citește și...
Traian Băsescu: Vladimir Putin, cu toți oligarhii şi tonomatele, a intrat şi el în clubul celor bătuţi cu votul de diaspora
Traian Băsescu: Vladimir Putin, cu toți oligarhii şi tonomatele, a intrat şi el în clubul celor bătuţi cu votul de diaspora

Fostul preşedinte Traian Băsescu a comentat în stilul său, ironic, înfrângerea socialiștilor pro-ruși din Republica Moldova și victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale.

„Maia Sandu e președinta diasporei”. Partidul Socialiștilor din Moldova contestă rezultatul alegerilor
„Maia Sandu e președinta diasporei”. Partidul Socialiștilor din Moldova contestă rezultatul alegerilor

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a transmis, luni, că „Alexandr Stoianoglo, președintele poporului, este adevăratul învingător al alegerilor prezidențiale” desfășurate duminică, pe 3 noiembrie.

 

Rezultate finale în R. Moldova. Maia Sandu a câștigat un nou mandat de președinte al țării. Diferența care i-a adus victoria
Rezultate finale în R. Moldova. Maia Sandu a câștigat un nou mandat de președinte al țării. Diferența care i-a adus victoria

Maia Sandu a obținut, oficial, un nou mandat de președinte al Republicii Moldova, după ce toate procesele verbale au fost procesate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Recomandări
Maia Sandu a câștigat alegerile, dar Moldova „rămâne pe marginea prăpastiei”. „Acolo sunt concentrate toate mizele Rusiei”
Maia Sandu a câștigat alegerile, dar Moldova „rămâne pe marginea prăpastiei”. „Acolo sunt concentrate toate mizele Rusiei”

Zi istorică în Moldova de peste Prut. Candidatul pro-european Maia Sandu a câștigat al doilea mandat în fruntea țării. L-a învins pe socialistul pro-rus Alexandr Stoianoglo cu un avans de aproape 10 puncte procentuale.

„E un cimitir subacvatic acolo”. Oamenii din Valencia se pregătesc cu groază să strângă ce rămâne în urma puhoiului
„E un cimitir subacvatic acolo”. Oamenii din Valencia se pregătesc cu groază să strângă ce rămâne în urma puhoiului

După ce regiunea Valencia din Spania a fost lovită de inundații catastrofale, acum locuitorii din zona Barcelonei au primit o alertă de cod roșu, pericol extrem, din cauza ploilor puternice.

Motivul pentru care sistemul educațional din Finlanda este atât de bun. Cât de în urmă este România și ce trebuie schimbat
Motivul pentru care sistemul educațional din Finlanda este atât de bun. Cât de în urmă este România și ce trebuie schimbat

Finlanda are un model de educație atât de bine gândit încât le dă șanse de reușită tuturor tinerilor. Contează pregătirea elevilor și formarea profesorilor.