Alegeri Franta 2012. Sondajele dinainte de vot. Ce ar putea influenta scrutinul de maine

candidati FRANTA alegeri 2012

Socialistul François Hollande, prezentat ca principalul favorit de sondaje, si presedintele in exercitiu Nicolas Sarkozy ar urma, fara surprize, sa se califice duminica in turul doi al alegerilor prezidentiale.

Cele mai recente sondaje il crediteaza pe Hollande cu o victorie mai importanta in turul doi, programat pentru 6 mai, in fata lui Nicolas Sarkozy.

Conform unei anchete CSA, publicata vineri in Hexagon, candidatul socialist este creditat cu 58% din intentiile de vot, in timp ce presedintele in exercutiu cu 42%.

In primul tur, de duminica, 22 aprilie, cei doi s-ar afla cot la cot, cu 27-28%, potrivit mai multot institute. I

nsa sondajul CSA anunta o detasare semnificativa in favoarea lui Hollande, creditat cu 29%, fata de 24% pentru Sarkozy.

Citește și
Nicolas Sarkozy si Francois Hollande
Ultima lupta pentru presedintia Frantei se da pe internet. Cat de puternic este mediul online
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Unii candidati mai putin cunoscuti ar putea influenta rezultatul, scrie AFP intr-o analiza.

- ABSENTEISMUL

Potrivit Institutului pentru sondaje OpinionWay, nivelul absenteismului ar putea atinge 26%, in contextul in care acesta a fost de 16% in primul tur al alegerilor prezidentiale din 2007. Campania nu a fost atragatoare, iar primul tur se desfasoara intr-o perioada in care o parte dintre francezi sunt in vacanta.

Recordul de absenteism in primul tur s-a inregistrat in 2002, cu o rata de 28,4%.

La vremea respectiva, extrema dreapta a creat o surpriza, calificandu-se in turul doi. "Cu cat este mai ridicat absenteismul, cu atat va influenta mai mult" rezultatele, apreciaza Emmanuel Rivière de la Institutul pentru sondaje TNS Sofres.

In mod traditional, absenteismul aduce mai multe beneficii dreptei, afectand electoratul de stanga, cum ar fi tinerii si muncitorii. S-ar putea ca de aceasta data sa nu fie cazul, a apreciat Rivière.

- NEHOTARATII

Potrivit institutului OpinionWay, unul din patru alegatori nu s-a hotarat inca pentru cine voteaza in primul tur. In 2007, 22% dintre cei care s-au prezentat la urne au ezitat pana in ultimul moment. Cei doi favoriti spera sa atraga voturi de la candidata extremei drepte Marine Le Pen, de la candidatul extremei stangi Jean-Luc Mélenchon si de la cel al centrului, François Bayrou.

Toata saptamana trecuta, ei au indemnat la o mobilizare masiva duminica, dar mai ales la un "vot util". Daca 85% dintre electorii lui Le Pen se declara siguri de optiunea lor, aproximativ o treime dintre cei lui Mélenchon si ai lui Bayrou raman nehotarati.

- ANTISARKOZYSMUL

Rareori un presedinte francez va mai fi atat de nepopular in timpul mandatului. Conform diferitelor anchete, Sarkozy are, in randul unei mari parti dintre francezi, imaginea unui "presedinte al bogatilor", brutal in modul in care exercita puterea si socant in modul in care se comporta in timpul mandatului.

Chiar daca a reusit sa revina in sondaje, de la intrarea sa in campanie, presedintele-candidat a fost intotdeauna prezentat ca invins detasat in turul doi, de catre adversarul sau socialist. Inclusiv in tabara sa, personalitati de dreapta, ca fosti ministri, au indemnat la un vot pentru Hollande.

Chiar si fostul presedinte Jacques Chirac a facut acest lucru, potrivit unui apropiat. François Hollande a stiut sa obtina capital electoral din aceasta respingere, dar evita sa sa se laude prea devreme. "Este posibil sa castigam, dar nu este sigur", a repetat el cu prudenta.

- VOTUL DE PROTEST

Aproximativ 30% dintre alegatori sunt tentati, in parti aproape egale, sa voteze pentru candidata extremei drepte Marine Le Pen si pentru cel al stangii radicale Jean-Luc Mélenchon, care isi disputa locul trei, potrivit sondajelor, cu aproximativ 15%. Emergenta lor semnaleaza o respingere, a unei parti a francezilor, a "sistemului" si bipolarizarii clasei politice intre socialisti si UMP-ul lui Sarkozy.

Performanta candidatei Frontului National (FN) va avea o anumita incidenta asupra scorului lui Sarkozy, avand in vedere ca o parte importanta dintre alegatorii ei este alcatuita din persoane care au votat pentru presedintele in exercitiu in 2007, dar pe care ea i-a sedus pe teme ca imigratia si iesirea din zona euro.

Candidatul Frontului de Stanga le place celor care se opun constrangerilor bugetare impuse de criza Uniunii Europene (UE). El a creat o noua dinamica pe esicherul stangii, promovand "insurectia cetateneasca".

Intre cele doua tururi, Hollande ar urma sa isi adapteze discursul - mai mult sau mai putin la stanga - in functie de scorul pe care il va obtine Mélenchon duminica, reprezentand voturile pe care le poate obtine.

- CENTRISTUL FRANCOIS BAYROU

El pare ca nu va reusi sa devina cel de al treilea clasat in aceste alegeri, asa cum s-a intamplat in 2007. In schimb, Sarkozy, care are foarte putine voturi de rezerva, va avea nevoie de alegatorii acestuia (aproximativ 10%, potrivit sondajelor), in cazul in care se califica in turul doi. Presedintele si apropiatii sai au angajat deja o "ofensiva de cucerire", sugerand ca Bayrou ar putea sa fie premirul sau.

Dar cel vizat refuza sa se pronunte inaintea turului doi. Bayrou a declarat recent ca se simte mai aproape din punct de vedere uman de Hollande, in timp ce fata de Sarkozy se simte mai aproape din punct de vedere pragmatic.

La randul sau, favoritul socialist exlude, pentru moment, orice negociere intre cele doua tururi. Conform institutului IFOP, electoratul lui François Bayrou ar fi foarte favorabil sefului in exercitiu al statului.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Alegeri in Franta 2012. Hollande ramane pe primul loc in preferintele electoratului francez
Alegeri in Franta 2012. Hollande ramane pe primul loc in preferintele electoratului francez

Candidatul socialist François Hollande ramane pe primul loc in intentiile de vot la primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta, cu 28%, devansandu-l pe presedintele in exercitiu Nicolas Sarkozy, care obtine 25%.

Ultima lupta pentru presedintia Frantei se da pe internet. Cat de puternic este mediul online
Ultima lupta pentru presedintia Frantei se da pe internet. Cat de puternic este mediul online

Alegerile prezidentiale din Franta se apropie cu pasi repezi, iar retelele de socializare s-au incins. Internautii francezi urmaresc si comenteaza fiecare miscare a candidatilor si fiecare cuvant pe care acestia il scot.

Pe 22 aprilie se da prima
Pe 22 aprilie se da prima "batalie" pentru Palatul Elysee. Alegeri prezidentiale in Franta

Primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta va avea loc pe 22 aprilie 2012. In cazul in care niciunul dintre candidati nu obtine 50% + 1 din voturi, atunci francezii vor veni din nou la urne pe 6 mai 2012.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.