Pe 22 aprilie se da prima "batalie" pentru Palatul Elysee. Alegeri prezidentiale in Franta

Candidati la alegerile prezidentiale din Franta 2012

Primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta va avea loc pe 22 aprilie 2012. In cazul in care niciunul dintre candidati nu obtine 50% + 1 din voturi, atunci francezii vor veni din nou la urne pe 6 mai 2012.

In Franta, mandatul presedintelui tarii este de 5 ani, cu o limita de 2 mandate, iar seful statului numeste si premierul. In cursa electorala prezidentiala din 2012 s-au inscris urmatorii candidati: Nicolas Sarkozy, Francois Hollande, Marine Le Pen, Jean-Luc Mélenchon, Francois Bayrou, Eva Joly, Nicolas Dupont-Aignan, Nathalie Arthaud si Philippe Poutou.

Dominique de Villepin, fost premier in mandatul presedintelui Jacques Chirac si rival declarat al lui Sarkozy, nu a reusit sa intre in cursa prezidentiala, deoarece nu a reusit sa adune cele 500 de avize, conform legii, scriu cei de la BBC News.

Ce spun sondajele si ... candidatii

Citește și
Nicolas Sarkozy
Alegeri Franta 2012. Nicolas Sarkozy - "presedintele bling-bling" - mai vrea un mandat
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații
Cu opt zile inaintea primului tur al alegerilor, Nicolas Sarkozy si candidadul socialist François Hollande erau aproape la egalitate, conform sondajelor, cu 27 - 28%. Cu toate acestea, sondajele mai aratau ca Sarkozy ar fi invins in al doilea tur. De altfel, unul dintre candidatii de extrema-dreapta la prezidentialele din Franta, Marine Le Pen, este de parere ca Nicolas Sarkozy nu are nicio sansa de a fi reales in functia de presedinte.

"Cred ca Nicolas Sarkozy nu are nicio sansa de a fi reales, pentru ca i-a tradat pe francezi si din cauza atitudinii cinice. Umbla cu aceleasi minciuni si crede ca francezii sunt idioti", a declarat Marine Le Pen. Ea este cotata cu 13 - 17% din intentiile de vot.

Ce promisiuni fac contracandidatii lui Sarkozy, ca sa ia voturile francezilor

Marine Le Pen, candidata formatiunii extremiste Frontul National, a criticat proiectele Comisiei Europene privind salariile minime diferentiate, contestand dreptul romanilor si bulgarilor de a concura pe piata muncii din Franta, scrie Le Figaro. Intr-un interviu acordat postului Europe1, Le Pen s-a prezentat ca fiind "suflul schimbarilor radicale". "Eu sunt singura care poate schimba lucrurile. Toti ceilalti sunt reprezentantii esecului, eu sunt suflul schimbarilor radicale", a spus ea, subliniind ca are "solutii concrete".

De asemenea, Marine Le Pen a denuntat "asa-numitul proiect al Europei sociale", criticand propunerile Comisiei Europene privind "salarii minime decente", diferentiate pe domenii profesionale. "Vor liberaliza in totalitate piata muncii in Uniunea Europeana, permitandu-le romanilor si bulgarilor sa intre in concurenta cu muncitorii francezi. Este o directiva Bolkestein de mii de ori mai ampla. Toate acestea sunt remediile ultraliberale pe care liderii Europei ni le impun de 20 de ani. Cu cat ne impun mai mult aceste remedii, cu atat suntem mai bolnavi", a spus Marine Le Pen.

Directiva Bolkenstein, la care s-a referit Marine Le Pen, a fost propusa de politicianul olandez Frits Bolkestein, in 2006, starnind o serie de polemici pentru ca permitea unei companii dintr-un stat membru UE sa recruteze personal din alt stat membru in virtutea reglementarilor din tara in care avea sediul.

Francois Hollande declara ca va retrage trupele din Afganistan in 2012, daca va fi ales presedinte

Candidatul socialist la alegerile prezidentiale din Franta, Francois Hollande, a dat asigurari ca, daca va fi ales, obiectivul finalizarii retragerii trupelor franceze din Afganistan la sfarsitul anului 2012 va fi indeplinit, "daca nu exista o imposibilitate materiala", relateaza AFP. "Dupa o ultima tragedie, Nicolas Sarkozy a accelerat retragerea. Era prevazuta in 2014, acum va fi sfarsitul lui 2013 (...). Eu am spus intotdeauna ca retragerea ar trebui sa se produca imediat dupa alegerile prezidentiale pentru a se incheia la sfarsitul anului 2012", a declarat Hollande, in cadrul emisiunii "Vorbe si fapte" de la postul France 2.

"Nu va exista, in acest caz, o schimbare a pozitiei mele (...), nu va exista o surpriza, ceea ce am spus voi face, o voi spune la summitul NATO care va avea loc la sfarsitul lunii mai, adica imediat dupa alegerile prezidentiale", a afirmat el. "Este nevoie in continuare de un obiectiv politic, nu vom face derogari de la acest obiectiv privind sfarsitul lui 2012, decat daca ar exista o imposibilitate materiala, care nu este demonstrata", a precizat candidatul socialist.

Tot Hollande afirma ca Turcia nu va adera la UE in timpul eventualului sau mandat de presedinte, chiar daca nu se va opune prin veto continuarii negocierilor de aderare, relateaza AFP. "Conditiile nu sunt indeplinite, iar asta nu se va schimba in urmatorii cinci ani", a afirmat el pentru postul de televiziune France 2. In schimb, Francois Hollande nu s-a declarat, spre deosebire de Nicolas Sarkozy, ostil din principiu fata de eventuala aderare a Turciei.

"Principiul negocierilor exista. Jacques Chirac a fost cel care l-a acceptat (...) Negocierea este insa in curs", a subliniat acesta, amintind ca Constitutia franceza prevede de acum un referendum pentru orice noua aderare la UE.

Procesul de negocieri intre Ankara si UE stagneaza, cu doar 13 dintre cele 35 de capitole fiind abordate in procesul de negociere inceput in 2005. Numeroase capitole sunt blocate din cauza refuzului Ankarei de a aplica uniunea vamala cu partea greaca a insulei divizate a Ciprului, membra a UE din 2004, pe care Turcia nu o recunoaste. Austria, Franta si Germania sunt de asemenea reticente la o aderare deplina si sustin ideea unui parteneriat.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Alegeri in Franta. Cine e Francois Hollande, omul care l-a invins pe Nicolas Sarkozy
Alegeri in Franta. Cine e Francois Hollande, omul care l-a invins pe Nicolas Sarkozy

Francois Hollande poate fi considerat opusul lui Nicolas Sarkozy. El este, dincolo de divergentele politice, un barbat amabil si care doreste consensul, criticat insa pentru delicatetea, nehotararea si lipsa sa de experinta, relateaza AFP.

Alegeri Franta 2012. Nicolas Sarkozy -
Alegeri Franta 2012. Nicolas Sarkozy - "presedintele bling-bling" - mai vrea un mandat

Nicolas Sarkozy, nerabdator si voluntarist, care a reprezentat pentru majoritatea francezilor speranta unei "rupturi", a fost considerat uneori dezordonat si brutal, socand prin modul de exercitare a puterii.

Alegeri in Franta. Nicolas Sarkozy a crescut in sondaje dupa atacurile din Toulouse
Alegeri in Franta. Nicolas Sarkozy a crescut in sondaje dupa atacurile din Toulouse

Presedintele Nicolas Sarkozy conduce in intentiile de vot, in urma modului in care a gestionat criza de la Toulouse. Primul sondaj realizat dupa atacul de luni arata ca il devanseaza in primul tur, cu o mica diferenta, pe oponentul sau socialist.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.