Alarmă în Germania. Legăturile extremei drepte cu Rusia sunt la cote nemaiîntâlnite
Pentru a intra într-o sesiune secretă a Parlamentului Germaniei, parlamentarii trebuie să-și închidă telefoanele și să le lase afară.
Înăuntru, nici măcar nu au voie să ia notițe. Cu toate acestea, pentru mulți politicieni, aceste măsuri de precauție împotriva spionajului par acum o oarecare farsă, scrie New York Times.
Pentru că alături de ei în acele întâlniri clasificate sunt așezați membri ai Alternative for Germany, partidul de extremă dreaptă cunoscut sub abrevierea sa germană, AfD.
Numai în ultimele luni, un important politician AfD a fost acuzat că a luat bani de la strategii pro-Kremlin. Unul dintre consilierii parlamentari ai partidului a fost expus că are legături cu un agent de informații rusesc.
Iar unii dintre parlamentarii săi au zburat la Moscova pentru a observa alegerile organizate din Rusia.
„Să știu cu certitudine că stând acolo, în timp ce aceste probleme sensibile sunt discutate, sunt parlamentari cu legături dovedite cu Moscova - nu mă face doar să mă simt inconfortabil. Mă îngrijorează”, a declarat Erhard Grundl, membru al partidului Verzilor în comisia de afaceri externe a Parlamentului.
AfD a numit astfel de comentarii „nefondate”.
În timp ce unele dintre acuzațiile la adresa AfD pot fi încercări de a marca un punct din partea rivalilor politici, preocupările de securitate sunt reale. Pe măsură ce se acumulează dovezi ale legăturilor partidului cu Moscova, suspiciunile sunt exprimate în întregul spectru al politicii germane.
„AfD continuă să se agațe de brațul lung al statului terorist Rusia”, a scris pe rețelele sociale Roderich Kiesewetter, șeful adjunct al comisiei de informații a Parlamentului și membru al creștin-democraților de centru-dreapta .
De când a început invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022, Europa s-a luptat să evite operațiunile de influență ale Moscovei care vizează slăbirea unității și hotărârii occidentale.
Îngrijorările se extind dincolo de interceptări și spionaj pentru a include legăturile Moscovei cu partidele politice, în special cele de extremă dreaptă, care se dovedesc a fi instrumente utile pentru Kremlin.
În Germania și în alte părți, această alarmă crește abia înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, deoarece se așteaptă că multe dintre aceste partide vor avea cele mai bune rezulatate înregistrate vreodată.
Sursa: New York Times
Etichete: Rusia, germania, spionaj, extrema dreaptă, afd,
Dată publicare:
15-04-2024 12:02