Aeronave militare și sute de mii de arme au ajuns pe mâinile talibanilor după retragerea militarilor americani

Ultima actualizare: 31-08-2021 20:33
arme talibani
Profimedia

Un total de 73 de aeronave, aproximativ 100 de vehicule și alt echipament au fost lăsate în urmă de militarii americani pe mâinile talibanilor, după retragerea din Afganistan.

Șeful Comandamentului Central al SUA, generalul Kenneth McKenzie, spune că acestea au devenit imposibil de utilizat.

„Acele aeronave nu vor mai zbura vreodată”, a declarat acesta, potrivit BBC.

Aeronavele lăsate în urmă de americani includ: elicoptere MD-530, utilizate pentru recunoaștere și atac apropiat; avioane de atac ușoare de tip A-29.

În iunie, forțele armate afgane foloseau 43 de elicoptere MD-530 și 23 de avioane A-29.

Stabilirea costului echipamentelor individuale nu este simplă, însă costul unitar al unui avion A-29 a fost estimat la peste 10 milioane de dolari.

Un video înregistrat de un corespondent LA Times, Nabih Bulos, arată luptătorii talibani cum analizează un elicopter de transport CH-46 Sea Knight.

Folosite de Departamentul de Stat al SUA pentru a evacua personalul ambasadei din Kabul, șapte elicoptere CH-46 Sea Knight au fost raportate ca fiind inoperabile si lăsate în urmă.

Cel puțin un avion de transport tip C-130 Hercules a fost surprins într-o fotografie.

Potrivit generalului McKenzie, 70 de vehicule rezistente la ambuscade și la mine au fost (MRAP), de asemenea, lăsate în urmă.

Costul unui singur vehicul MRAP este estimat la 500.000-1 milion de dolari.

De asemenea, militarii americani au mai lăsat în spate 27 de vehicule militare de teren tip Humvee și o cantitate nespecificată de echipamente pentru sisteme de apărare contra rachete și artilerie.

În unele cazuri s-au folosit explozivi pentru a face echipamentele imposibil de utilizat.

Însă, în alte părți ale țării, afganii au fugit fără a distruge sau dezactiva echipamentele.

Imagini din satelit arată că o parte din aeronave au fost transportate în Uzbekistan, înainte de prăbușirea guvernului afgan.

Experții susțin că unele aeronave ar putea fi utilizate pentru o perioadă limitată, mai ales că talibanii nu dispun de piloți instruiți și nu pot beneficia de întreținerea echipamentelor sau de accesul la piese de schimb.

Dar, deși este imposibil să se stabilească un număr exact, majoritatea celor 167 de avioane, inclusiv 33 de elicoptere UH-60 Black Hawk, aflate sub controlul forțelor armate afgane la sfârșitul lunii iunie, sunt acum considerate a fi în mâinile talibanilor.

Iar talibanii folosesc în mod clar alte echipamente din SUA. Membrii forțelor speciale talibane au fost fotografiați la Kabul cu puști M4. 360.000 de astfel de arme au fost lăsate în Afganistan.

După plecarea americanilor, talibanii au recuperat, de asemenea, 130.000 de pistolete, 65.000 de mitraliere grele, 42.000 de camionete şi 8.000 de camioane.

Iar Statele Unite au furnizat, din 2017 până în 2020, peste 2500 de Humvees, potrivit inspectorului general al SUA, pentru reconstrucția Afganistanului.

Costurile specific pot varia, însă prețul unitar a fost cotat la peste 250.000 de dolari.

Alți experți în echipamente spun că echipamentele ar putea avea o valoare tactică uriașă pentru talibani, inclusiv ochelari de vedere nocturnă, dintre care 16.000 au fost furnizați trupelor afgane între 2003 și 2021.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO