Mohamed Morsi, primul presedinte ales democratic in Egipt, a fost demis de armata

×
Codul embed a fost copiat

Dupa cateva zile fierbinti, armata a intervenit miercuri seara si l-a indepartat de la putere pe presedintele egiptean Mohamed Morsi, a carui demisie era ceruta in strada de zeci de mii de oameni.

Militarii au preluat puterea si au anuntat o ''foaie de parcurs'' ce prevede o tranzitie scurta spre alegeri legislative si prezidentiale anticipate. Constitutia a fost suspendata, tara va fi condusa de un guvern interimar, iar presedintele Curtii Constitutionale va prelua atributiile presedintelui, generand ingrijorare in strainatate.

Presedintele egiptean inlaturat de la putere de armata, Mohamed Morsi, a fost transferat singur la Ministerul Apararii, a anuntat joi dimineata un oficial al Fratilor Musulmani, din care provine acesta, relateaza AFP. "Morsi a fost separat de echipa sa si dus la Ministerul Apararii", a declarat Gehad al-Haddad, un oficial din cadrul confreriei.

Anterior el declarase ca Morsi si "toata echipa prezidentiala sunt in arest la clubul Garzii republicane a presedintiei", adaugand ca tatal sau, considerat principalul consilier al lui Morsi este, de asemenea, detinut.

Cititi si: Democratia de la Cairo. Cum s-au descurcat egiptenii un an de zile, dupa caderea lui Hosni Mubarak

Citește și
Egipt
Criza in Egipt. Armata, hotarata sa intervina daca vointa poporului nu va fi respectata
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Imediat dupa indepartarea presedintelui lor, latul s-a strans in jurul Fratilor Musulmani. Surse din cadrul serviciilor de securitate au declarat ca liderul Partidului Justitiei si Libertatii, formatiunea politica a conferirie, Saad al-Katatni, si adjunctul Ghidului suprem, Rashad Bayoumi, au fost arestati. Cotidianul guvernamental Al-Ahram a anuntat, de asemenea, ca au fost emise 300 de mandate de arestare pe numele unor membri ai miscarii islamiste.

Morsi si mai multi lideri ai confreriei, intre care Ghidul suprem Mohammed Badie si adjunctul sau, Khairat al-Shater, au primit anterior interdictia de a parasi Egiptul. In plus, securitatea a intrerupt emisia postului lor de televiziune si a perchezitionat sediile Al-Jazeera-Mubasher, care a difuzat o inregistrare video cu Morsi, in care acesta se prezenta drept "presedintele ales al Egiptului".

Criza este insa departe de a se fi sfarsit. Sute de membri ai formatiunii lui Morsi au fost arestati, iar 7 oameni au murit miercuri-noapte in confruntarile dintre sustinatorii acestuia si fortele de ordine.

''Suspendam temporar Constitutia, seful Curtii Supreme va fi învestit presedinte si vom organiza alegeri prezidentiale. Seful Curtii Supreme va conduce tara pana la alegeri'', a declarat generalul Abdel-Fatah sl-Sissi, seful armatei egiptene.

O explozie de bucurie a rasunat miercuri-seara in Piata Tahrir, dupa ce armata a anuntat ca presedintele Mohamed Morsi a fost inlaturat. Uralele de bucurie au rasunat ore in sir, iar piata a fost luminata de focurile de artifici si de jocurile de laser.

In urma cu doi ani si jumatate, o euforie asemanatoare cuprindea Piata Tahrir la vestea demisiei lui Hosni Mubarak, care condusese tara cu o mana de fier timp de 30 ani. Si atunci, armata a preluat controlul si a organizat primele alegeri libere din istoria Egiptului, castigate de Fratii Musulmani. Mohamed Morsi a depus juramantul, simbolic, in piata de unde pornise revolutia.

Noul presedinte a promis ca va schimba tara in 100 de zile, dar n-a reusit sa faca mare lucru. Somajul a continuat sa creasca, criza economica s-a adancit si mai mult, iar noul guvern n-a reusit sa consolideze statul de drept. Nemultumirile acumulate au dat in clocot incepand de duminica, cand zeci de mii de oameni au inceput sa iasa in strada cerandu-i demisia lui Morsi.

Dupa indepartarea lui Morsi, Egiptul intra pe acelasi drum pe care l-a parcurs dupa retragerea lui Mubarak. Armata a preluat controlul, Constitutia este suspendata si va fi inlocuita cu una noua. In plus, mai multe televiziuni au fost scoase din eter, iar 300 de membri ai miscarii Fratii Musulmani au fost arestati. Sunt semnale ingrijoratoare pentru Occident, care cere revenirea rapida la procesul democratic.

Retinut de aseara intr-o cladire a armatei, Morsi s-a declarat pe Twitter presedintele de drept si victima unei lovituri de stat.

FILMUL EVENIMENTELOR DIN EGIPT DE MIERCURI, 03.07.2013

Armata egipteana i-a comunicat presedintelui Mohemed Morsi la ora 19.00 (20.00, ora Romaniei) ca nu se mai afla in functie, afirma surse citate de ziarul Al-Ahram.

Update 23:24 Armata egipteana impreuna cu opozitia anunta suspendarea Constitutiei si convocarea de alegeri prezidentiale si parlamentare anticipate. Anuntul a fost facut de seful Statului Major al armatei egiptene, generalul Abdel Fatah El-Sisi. Armata a decis suspendarea Constitutiei si organizarea de alegeri parlamentare si prezidentiale anticipate.

Seful Curtii constitutionale din Egipt, Adli Mansour, va prelua, in mod tranzitoriu, presedintia tarii. Un consiliu consultativ civil va fi format pentru elaborarea unei noi Constitutii. Din aceasta structura ar urma sa faca parte reprezentantii tuturor fortelor politice din Egipt.

Sutele de mii de oameni adunati in Piata Tahrir din Cairo au avut o reactie de mare bucurie la anuntul comandantului armatei. Inainte de acest anunt, armata a mobilizat forte in jurul mitingului sustinatorilor presedintelui Mohamed Morsi, desfasurat in alta parte a capitalei.

Planul de tranzitie este sustinut de Mohamed ElBaradei, liderul opozitiei egiptene, precum si de Marele Imam Ahmed Al-Tayeb, liderul comunitatii sunnite, si de Patriarhul Tawadros, liderul Bisericii Copte a Egiptului.

De asemenea, Partidul Nour, a doua forta islamista din Egipt, a anuntat ca accepta aceasta situatie. Fortele opozitiei denunta atitudinea autoritarista a presedintelui Mohamed Morsi si starea economiei. Morsi este acuzat ca s-a indepartat de la obiectivele revoltei soldata cu inlaturarea lui Hosni Mubarak, concentrandu-se doar pe atingerea intereselor formatiunii islamiste Fratii Musulmani.

Ca reactie, Mohamed Morsi a declarat ca planul prezentat de armata este o "lovitura de stat care contine toate elementele".

"Presedintele indeamna egiptenii sa opuna rezistenta in mod pasnic acestei lovituri de stat militare, asa cum va face si el", a declarat un consilier al acestuia.

"Armata nu are nicio autoritate pentru a lua astfel de hotarari", a continuat oficialul citat. "Este o lovitura de stat care contine toate elementele", a scris Morsi pe Twitter.

Update 22:29 Seful Curtii constitutionale din Egipt, Maher El-Beheiri, va prelua, in mod tranzitoriu, presedintia tarii, anunta armarta egipteana. Armata egipteana impreuna cu opozitia anunta suspendarea Constitutiei si convocarea de alegeri prezidentiale si parlamentare anticipate. Anuntul a fost facut de seful Statului Major al armatei egiptene, generalul El-Sisi.

Armata a decis suspendarea Constitutiei si organizarea de alegeri parlamentare si prezidentiale anticipate. Seful Curtii constitutionale din Egipt, Maher El-Beheiri, va prelua, in mod tranzitoriu, presedintia tarii. Un consiliu consultativ civil va fi format pentru elaborarea unei noi Constitutii. Din aceasta structura ar urma sa faca parte reprezentantii tuturor fortelor politice din Egipt.

Update 22:12 Armata egipteana impreuna cu opozitia anunta suspendarea Constitutiei si convocarea de alegeri prezidentiale si parlamentare anticipate.

Update 22:07 "Presedintele Mohamed Morsi nu mai face parte din procesul decizional", a confirmat presa oficiala egipteana. Consilierii prezedentiali si miscarea Fratii Musulmani au denuntat o "lovitura de stat militara".

Armata a preluat controlul institutiilor-cheie din Egipt si a mobilizat blindate pe strazile principalelor orase, argumentand ca, altfel, sutele de mii de manifestati l-ar fi omorat de Morsi. Liderul opozitiei egiptene, Mohamed ElBaradei, impreuna cu clerici religiosi musulmani si crestini, vor prezenta, cu aprobarea armatei, "o foaie de parcurs" care prevede alegeri legislative si prezidentiale anticipate.

Update 21:29 Planul de tranzitie prezentat de opozitia egipteana si de liderii religiosi, cu aprobarea armatei, prevede organizarea de alegeri generale anticipate.

Update 20:28 Potrivit agentiei oficiale Mena, blindatele au fost mobilizate in zona Nasr City, in cartierul Heliopolis si in apropierea Universitatii din Cairo.

Update 20:10 Presedintele Egiptului, Mohamed Morsi, s-a deplasat de dimineata la o unitate a Garzii Republicane din Cairo, unde isi desfasoara in prezent activitatea, afirma unul dintre consilierii sai, precizand ca unitatea a fost incercuita de blindate ale armatei.

Consilierul, Yasser Haddara, a declarat ca nu stie cu certitudine care este statutul juridic al presedintelui.

Update 19:32 Presedintele Egiptului, Mohamed Morsi, a indemnat cetatenii sa opuna rezistenta in mod pasnic "loviturii de stat militare", conform unui consilier al acestuia, citat de Reuters.

Update: 18:30 Un consilier al Presedintiei a declarat ca in Egipt are loc in acest moment o "lovitura de stat militara".

Surse citate de Televiziunea publica egipteana afirma ca armata a intervenit pentru securizarea principalelor institutii imediat dupa expirarea ultimatumului.

In acest context, Morsi ar fi fost plasat in AREST la domiciliu. Alte surse afirma insa ca presedintele si alti lideri ai miscarii Fratii Musulmani au primit doar interdictii de calatorie in strainatate.

Miercuri, presedintele Egiptului, Mohamed Morsi, a propus "formarea unui guvern de coalitie si de larg consens", in contextul expirarii ultimatumului armatei.

Ultimatumul armatei a expirat miercuri, iar Statul Major militar a avertizat ca va impune propria "foaie de parcurs" daca presedintele islamist va ignora "revendicarile poporului".

Presedintele egiptean Mohamed Morsi a exclus, marti seara, o plecare anticipata de la putere, declarandu-se pregatit sa isi "dea viata" pentru pastrarea "legitimitatii" si cerand armatei sa isi retraga ultimatumul, care expira miercuri.

In cursul noptii, 16 persoane au murit intr-un atac comis impotriva unei reuniuni a islamistilor pro-Morsi in apropierea universitatii din Cairo, a anuntat Ministerul Sanatatii. Alte sapte persoane au fost ucise in alte confruntari din capitala.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Proteste in Egipt. 16 morti si 200 de raniti dupa un atac asupra sustinatorilor presedintelui Morsi
Proteste in Egipt. 16 morti si 200 de raniti dupa un atac asupra sustinatorilor presedintelui Morsi

16 persoane au fost ucise in noaptea de marti spre miercuri, cand barbati neidentificati au atacat o adunare a sustinatorilor presedintelui egiptean Mohamed Morsi la Cairo, a anuntat Ministerul Sanatatii, citat de AFP.

Criza in Egipt. Armata, hotarata sa intervina daca vointa poporului nu va fi respectata
Criza in Egipt. Armata, hotarata sa intervina daca vointa poporului nu va fi respectata

Armata egipteana a avertizat, luni, ca va interveni, in cazul in care revendicarile poporului nu vor fi satisfacute in urmatoarele 48 de ore.

Milioane de egipteni cer demisia lui Mohamed Morsi. Presedintele are ultimatum pana marti
Milioane de egipteni cer demisia lui Mohamed Morsi. Presedintele are ultimatum pana marti

Egiptul a dat in clocot, la un an de la venirea la conducere a presedintelui Mohamed Morsi. Milioane de egipteni au iesit in strada pentru a-i cere demisia celui care i-a urmat la conducere lui Hosni Mubarak.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.