Ce noroc proverbial a avut Nicolae Ceaușescu de-a lungul vieții: A scăpat nevătămat dintr-un accident de avion în Rusia
Nicolae Ceauşescu părea să aibă un porte-bonheur în buzunar. A scăpat din multe situații limită, dar cea mai grea încercare a fost accidentul de avion de la Moscova din 1957.
Accidentul de avion de la Moscova
O delegație română formată din înalți oficiali ai Partidului Comunist Român a suferit un accident de avion în după-amiaza zilei de 4 noiembrie 1957, în timpul călătoriei lor la Moscova pentru a sărbători 40 de ani de la Revoluția din Octombrie. Inițial delegația trebuia să fie condusă de Gheorghe Gheorghiu-Dej, dar acesta și-a anulat participarea din motive medicale.
Trimișii din partea României au fost Chivu Stoica, Nicolae Ceaușescu, Alexandru Moghioroș, Leonte Răutu, Ștefan Voitec, Ștefan Voicu și Grigore Preoteasa, care au călătorit cu un avion sovietic IL 14. Condițiile meteorologice dificile au dus la o eroare de pilotaj în momentul aterizării pe aeroportul Vnukovo din Moscova. Avionul s-a agățat de vârfurile copacilor din apropiere, s-a prăbușit și a luat foc, provocând moartea lui Grigore Preoteasa și a trei membri ai echipajului sovietic. Nicolae Ceaușescu a scăpat nevătămat din această situație dificilă.
Fiica lui Grigore Preoteasa, Ilinca Preoteasa, a fost intervievată de către realizatorii documentarului “Tovarășu’ “ și a rememorat acea zi tragică:
- A primit un telefon de la Gheorghe Gheorghiu-Dej, care i-a spus…
- Am gripă. Grigore, pleci în locul meu!
- Chiar îmi aduc aminte de tatăl meu, ieșind pe ușă în acea dimineață
- Era ceață foarte deasă. Pilotul spunea: Nu văd nimic.
- Apoi a fost o zgâlțâitură puternică și se pare că ultimele vorbe ale tatălui meu au fost:
- Ooo, asta nu făcea parte din plan.
Documentarul Tovarășu’ difuzat pe VOYO
Chiar și după zeci de ani, Nicolae Ceaușescu continuă să impresioneze prin povestea sa de viață și prin modul în care a ajuns de la sărăcie extremă la... putere extremă. O putere atât de înspăimântătoare, încât oamenii parte din națiunea lui se temeau să îi pronunțe numele. Dar cine a fost Nicolae Ceaușescu, dincolo de cortina oficială? Răspunsul se regăsește în mini seria „Tovarășu’ – Facerea, gloria și desfacerea unui dictator”, ce analizează ascensiunea, perioada de glorie și decăderea dictatorului prin materiale de arhivă și interviuri în premieră, realizate în ultimii trei ani în Londra, Paris, New York, Washington DC, Seattle, SUA și în mai multe locații din România.
Urmărește pe VOYO „Tovarășu’ – Facerea, gloria și desfacerea unui dictator”!