Actorul Tom Cruise a avut parte de o surpriză din partea Forțelor Aeriene Franceze la Festivalului de la Cannes
Parada ţinutelor extravagante a continuat şi în cea de a doua seară a Festivalului de la Cannes.
Iar vedeta zilei a fost actorul Tom Cruise, care a păşit pentru prima dată în ultimii 30 de ani pe covorul roşu al festivalului, pentru premieră europeană a peliculei "Top Gun: Maverick", o continuare a celebrului film lansat acum 36 de ani.
Aşa că actorul a avut parte şi de o supriză din partea Forțelor Aeriene Franceze.
Actriţe precum Eva Longoria, Adriana Lima şi Viola Davis şi-au etalat şi ieri ţinutele pline de strălucire şi culoare. Dar, momentul lor pare să fi fost eclipsat de spectacolul oferit de acrobaţii Forțelor Aeriene Franceze, care au făcut spectacol pentru a marca premiera de la Cannes a filmului "Top Gun: Maverick".
Tom Cruise, cel care joacă rolul aviatorului american Pete Mitchell "Maverick" în Top Gun, s-a arătat extrem de încântat de primirea de care a avut parte la Cannes, în condiţiile în care actorul a fost absent în ultimii 30 de ani de la festival.
"Top Gun Maverik", o continuare a celebrului film lansat acum 36 de ani, a rămas fidel reţetei care a stat la baza succesului primului "Top Gun", cu scene intense de acţiune filmate la bordul unor avioane de luptă reale. Sunt și multe referințe la producţia clasică din 1986.
Top Gun Maverik va intra şi în cinematografe de săptămâna viitoare.
Şi.. chiar dacă organizatorii festivalului au interzis prezența delegațiilor oficiale ruse la eveniment, regizorul rus Kirill Serebrennikov, aflat în exil, a fost invitat să-şi prezinte, în premieră, cel mai recent film al său: "Soția lui Ceaikovski". Iar, regizorul nu s-a sfiit să condamne războiul provocat de ruşi în Ucraina.
Filmul lui Serebrennikov, una dintre cele 21 de pelicule ce concurează pentru Palme d'Or, vorbeşte desre căsătoria distructivă a compozitorului rus Piotr Ceaikovski cu tânăra Antonina.
Kirill Serebrennikov, regizor: "Pentru mine, este important să spun versiunea noastră a poveştii lui Ceaikovski. Este adevărat, știm că războiul este într-o fază teribilă acum în Europa. Dar, eu consider că filmul și producția teatrală și cultura reprezintă cea mai bună declarație împotriva războiului. Pentru că războiul înseamnă uciderea oamenilor. Este despre distrugere, face ca oamenii să fie văzuţi doar ca numere, nu ca indivizi."
Alyona Mikhailova, actriţa: "Este foarte complicat. Şi m-am gândit mult dacă să vin aici și simt foarte multă durere pentru ceea ce se întâmplă acum. Și simt că nu am puterea să fac ceva și să ajut. Și este doar foarte, foarte complicat".
De multe ori războiul a fost evocat la festivalul de la Cannes, unde, anul acesta, au fost interzişi ruşii care au legături cu regimul Putin. La această ediţie sunt prezentate filme ale unor proeminenţi cineaşti ucraineni, printre care documentarul lui Sergei Loznitsa "Istoria naturală a distrugerii". De asemenea, vor fi difuzate imagini filmate de cineastul lituanian Mantas Kvedaravičius, înainte să fie ucis la Mariupol, în aprilie. Logodnica lui îl va reprezenta.
Chiar şi filmul care a deschis, aseară, seria proiecţiilor pe Croazetă - comedia zombie "Final cut" - a fost redenumit de la titlul iniţial ... "Z". Adică litera care, pentru mulţi, simbolizează invazia rusă în Ucraina.