Acordul pentru încheierea războiului. Care ar fi termenii pe care îi negociază Rusia și Ucraina

Zelenski și Putin
Getty

Ucraina doreşte un mecanism precis care să-i garanteze securitatea în viitor, a declarat negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak, care participă la negocierile de pace cu Rusia, într-un interviu acordat publicaţiei poloneze WP Wiadomosci.

''O încetare a focului şi retragerea trupelor (ruse) sunt elemente cheie ale unui acord de pace. Nu există altă cale. Totuşi, negocierile sunt un proces cuprinzător, care nu implică doar Rusia şi Ucraina. Partenerii noştri, inclusiv Polonia, de asemenea participă indirect, pentru că, în final, nu va trebui doar să semnăm un tratat, dorim să dezvoltăm un mecanism concret care să ne garanteze securitatea în viitor'', a explicat Podoliak, care este şi consilier în administraţia prezidenţială a lui Volodimir Zelenski.

''Deocamdată, atât delegaţia rusă cât şi cea ucraineană se menţin pe poziţii. Reconcilierea diferenţelor ar putea dura de la câteva zile până la o săptămână şi jumătate. În acest timp, ar trebui să avansăm către încheierea unui acord de pace'', estimează negociatorul ucrainean.

Ceea ce urmăreşte Ucraina, a precizat el, este să se asigure că un acord va cuprinde un plan detaliat şi calibrat din punct de vedere legal pentru retragerea trupelor ruse şi că acest acord este sprijinit de partenerii internaţionali ai Ucrainei. potrivit Agerpres.

''Exact statele străine sunt cele care ar urma să garanteze implementarea prevederilor (acordului) şi securitatea Ucrainei în viitor. Aceasta este o formulă inovativă al cărei autor este preşedintele Volodimir Zelenski, ce ar putea deveni o bază pentru stabilirea unui sistem de securitate absolut nou în Europa'', a mai detaliat Mihailo Podoliak.

Citește și
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Ucraina nu va accepta compromisuri în detrimentul intereselor sale, ''putem discuta orice chestiune, dar nu vom accepta niciun ultimatum'', a indicat negociatorul ucrainean. Un acord, mai spune el, va trebui ''să ţină cont, în primul rând, de interesele Ucrainei, care a suferit distrugeri enorme provocate de Federaţia Rusă''.

Oficialul ucrainean a mai menţionat că în prezent se caută o ''formulă legală'' cu privire la statutul regiunilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk.

Cotidianul britanic Financial Times, care a citat surse implicate în negocieri, a scris că negociatorii celor două părţi au discutat luni un proiect de acord în 15 puncte, care prevede că Ucraina ar renunţa la intrarea în NATO şi la amplasarea de baze militare străine pe teritoriul ei dacă primeşte garanţii de securitate din partea unor ţări precum SUA, Turcia sau Marea Britanie.

Kremlinul a calificat informațiile drept în general "incorecte", în timp ce partea ucraineană a transmis că proiectul prezentat reflectă doar cererile ruse şi "nimic mai mult".

Condiţiile Rusiei sunt ''extrem de clare, au fost enunţate şi aduse complet în atenţia negociatorilor ucraineni'', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, calificând însă drept ''incorecte'' informaţiile publicate miercuri de Financial Times despre un plan de pace în 15 puncte.

Acest plan ''cuprinde o mare cantitate de compilaţii şi informaţii care erau deja în sfera publică asupra temelor aflate pe agenda negocierilor'' cu Ucraina, a indicat Peskov. ''Însă totul este compilat incorect şi de fapt este incorect. Sunt elemente corecte, dar, în general, nu este sigur'', a mai spus el despre planul publicat de Financial Times.

Negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak a scris pe Twitter că proiectul de acord la care face referire Financial Times reflectă doar cererile ruse şi ''nimic mai mult''.

''Partea ucraineană are propriile poziţii. Singurul lucru pe care-l confirmăm în aceste momente este (dialogul despre) o încetare a focului, retragerea trupelor ruse şi garanţiile de securitate care să fie oferite de o serie de ţări'', a precizat el.

Negocierile ruso-ucrainene au continuat să se desfăşoare online joi, la trei săptămâni de la lansarea invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

Potrivit lui Podoliak, aceste tratative ar putea include şi o ''întâlnire specială'' între preşedinţii rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski. Kievul insistă asupra unei asemenea întâlniri, dar Moscova a transmis că ea ar putea avea loc numai pentru încheierea efectivă a unui acord.

Pentru a face pace cu Ucraina, Vladimir Putin a cerut în principal stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, demilitarizarea acesteia, recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra Crimeii anexate şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste proruse din Donbas.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Răsturnare de situație în cazul femeii care și-a dus unchiul mort la bancă, să ia un credit de 3.000 de euro
Răsturnare de situație în cazul femeii care și-a dus unchiul mort la bancă, să ia un credit de 3.000 de euro

Caz ieșit din comun, în Brazilia. O femeie de 42 de ani și-a adus unchiul mort la bancă, încercând, chipurile, să-l facă să semneze pentru un credit de 3.000 de euro.

 

 

 

Descoperire neobișnuită într-un oraș din Serbia. „Cântărește 1.000 de kilograme”
Descoperire neobișnuită într-un oraș din Serbia. „Cântărește 1.000 de kilograme”

Un cartier din Nis, oraş aflat în sudul Serbiei, va fi evacuat duminică pentru a permite ridicarea unui proiectil al NATO descoperit în această zonă, a anunţat vineri departamentul pentru situaţii de urgenţă al oraşului sârb.

 

Alertă la Paris. Un bărbat a amenințat că se aruncă în aer în sediul Consulatului Iranului. Ce a descoperit poliția
Alertă la Paris. Un bărbat a amenințat că se aruncă în aer în sediul Consulatului Iranului. Ce a descoperit poliția

Un bărbat s-a baricadat într-o clădire a Consulatului Iranului la Paris, în arondismentul al XVI-lea, dezvăluie postul Europe1, o informaţie confirmată de poliţie.  

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.