Japonia isi asuma "responsabilitatea profunda" pentru coreencele luate cu forta in bordeluri. Pactul istoric al guvernului

Ultima actualizare: 31-12-2015 06:56
protest femei de reconfortare

Coreea de Sud si Japonia au incheiat luni un acord istoric privind ''femeile de reconfortare'', un sistem de prostitutie introdus de armata japoneza in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

Acordul va fi "definitiv si ireversibil" daca Japonia isi asuma responsabilitatile, a declarat presei ministrul de externe sud-coreean, Yun Byung-Se, la incheierea discutiilor la Seul cu omologul sau japonez, Fumio Kishida.

Guvernul japonez este constient de "responsabilitatea sa profunda" in legatura cu chestiunea privind femeile de reconfortare si va contribui la un fond pentru a ajuta femeile, a declarat la randul sau Kishida.

"Shinzo Abe, in calitate de prim-ministru al Japoniei, isi exprima din nou scuze sincere si remuscari tuturor celor care, ca "femei de reconfortare", au trecut prin multa suferinta si au suportat rani fizice si psihice incurabile", a mai spus ministrul japonez.

Kishida a anuntat ca tara sa va accepta sa acorde despagubiri de un miliard de yeni (7,5 milioane de euro) "femeilor de reconfortare", inrolate cu forta in bordelurile armatei imperiale japoneze in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Majoritatea istoricilor estimeaza ca pana la 200.000 de femei, in majoritatea coreene, dar si chinezoaice, indoneziene si de alte cetatenii asiatice, au fost inrolate cu forta in bordelurile armatei imperiale japoneze.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO