Măsuri după accidentul nuclear din Rusia. Localnici evacuați, medici trimiși la Moscova

13-08-2019 20:56


Locuitorii unui sat din Rusia, situat în apropierea zonei în care s-a produs explozia de săptămâna trecută, au primit ordin de evacuare.

Rușilor din Nyonoksa li s-a spus că vor pleca miercuri, ca urmare a unor activități cu caracter militar, a transmis agenția RIA Novosti, citând șefa departamentului de relații cu presa din cadrul administrației Severodvinsk.

Portalul de știri locale tv29.ru, citat de CNN, a transmis că locuitorii din Nyonoksa vor fi luați cu trenul, în intervalul 5.00 - 7.00, și vor ajunge în apropiere de orașul-port Severodvinsk.

Un corespondent local al ziarului de investigații Novaya Gazeta a susținut că oficialii militari le-au spus locuitorilor din Nyonoksa că evacuarea nu are legătură cu explozia de săptămâna trecută.

Dmitry Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a refuzat să confirme speculațiile, care au stârnit îngrijorare la nivel internațional, potrivit cărora explozia s-ar fi produs în timpul testării unei rachete cu propulsie nucleară.

„Accidente, din păcate, se mai întâmplă. Sunt tragedii. În acest caz, este important să ne aducem aminte de eroii care și-au pierdut viața”, le-a spus Peskov reporterilor.

Medicii care au tratat victimele accidentului, trimişi la Moscova

 

Medicii care au tratat victimele accidentului, în urma căruia a crescut nivelul de radiaţii, au fost trimişi la Moscova pentru examinare medicală, a anunţat agenţia de ştiri TASS care a citat o sursă medicală.

Potrivit Agenţiei meteorologice de stat din Rusia (Rosghidromet), citată de agenţia de presă TASS, nivelul de radiaţii în oraşul Severodvinsk, regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei), a crescut de până la 16 ori la 8 august, după un accident despre care autorităţile ruse au spus ca a implicat un test cu rachetă pe o platformă amplasată pe mare.

Nu a fost oferită nicio explicaţie oficială pentru cauza creşterii nivelului de radiaţii în urma exploziei. Agenţia nucleară rusă Rosatom a anunţat că cinci dintre angajaţii săi şi-au pierdut viaţa în urma exploziei, amintește Agerpres.

Medicii trimişi la Moscova au semnat un acord prin care s-au angajat să nu divulge informaţii despre incident, a indicat sursa medicală citată de TASS.

Autorităţile ruse au recomandat locuitorilor din Nionoks să-şi părăsească satul pe perioada operaţiunilor desfăşurate în apropiere în urma unui accident produs săptămâna trecută care a provocat o creştere a nivelului de radiaţii, notează Interfax.

''Am primit o notificare ... despre activităţi planificate ale autorităţilor militare. În această privinţă, locuitorii din Nionoks au fost solicitaţi să părăsească localitatea începând cu 14 august'', au anunţat autorităţile din Severodvinsk.

Ministerul Apărării rus declarase iniţial că nivelul de radiaţii s-a încadrat în parametrii normali după incidentul de joi, dar autorităţile din Severodvinsk au semnalat o creştere bruscă a nivelului de radiaţii pentru o perioadă scurtă de timp.

Greenpeace a anunţat că nivelul radiaţiilor (de la Severodvinsk) a crescut de 20 de ori.

Agenţia meteorologică de stat din Rusia a apreciat marţi că a fost o creştere de 4-16 ori a nivelului de radiaţii, în baza datelor obţinute după măsurarea dozei de radiaţii gamma în şase puncte din Severodvinsk.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO