Explozia din Rusia ar putea fi un nou caz Cernobîl. Ce ”arme noi” testa armata

13-08-2019 13:18


Nivelul de radioactivitate, după explozia petrecuta săptămâna trecută, la o bază de testare a rachetelor cu propulsie nucleară, în Extremul Nord rusesc, a depășit de 16 ori nivelul normal, însă fără să reprezinte un pericol pentru sănătate.

Agenţia nucleară rusă a confirmat că cei 5 experţi ai săi, morţi în explozie, lucrau la "noi arme". În pofida riscurilor asociate cu o astfel de tehnologie, pentru Vladimir Putin, dezvoltarea de noi arme este vitală pentru obiectivul lui de a recâştiga pentru Rusia poziţia de mare putere pe scena globală.

Mii de oameni au luat parte la funeraliile celor cinci specialişti în domeniul nuclear care au murit în explozia din timpul testării unui nou sistem de propulsie pentru rachete. Tragedia a alimentat temerile privind contaminarea radioactivă şi a ridicat semne de întrebare în legătură cu secretomania care înconjoară programul de armament al Rusiei

Chiar înainte ca Moscova să admită că 5 oameni au murit după testarea unor "arme noi", la un poligon militar din zona arctică, experţii americani lansaseră ipoteza c-ar fi fost vorba de o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară - Burevestnik. Înseamnă "furtunar", o pasăre marină de talia porumbelului.

Imaginile din satelit arata că ruşii ar fi trimis recent în zona Extremului Nord un anume tip de transportor pentru combustibil nuclear.

Jeffrey Lewis, Director East Asia Nonproliferation Program: ”Acest tip de vehicul este folosit pentru transportul combustibilului nuclear. În trecut, Rusia l-a folosit pentru a transfera un reactor radioactiv de la rachete de croazieră cu propulsie nucleară.

Burevestnik este una dintre noile arme "invincibile" pomenite de Vladimir Putin la începutul anului. Având ''o rază de acţiune nelimitată'', aceasta ar fi capabilă să facă faţă aproape tuturor sistemelor de interceptare.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: ”Cum testarea rachetei a fost reuşită, putem trece la dezvoltarea unui tip complet nou de armă, un sistem de arme nucleare strategice, implicând rachete cu propulsie nucleară”.

Agenţia nucleară rusă Rosatom a precizat luni seară că specialiştii săi ofereau expertiză de inginerie şi asistenţă tehnică pentru "sursa de energie izotopică" a motorului rachetei care a provocat explozia. Deflagraţia produsă pe o "platformă maritimă" a aruncat mai mulţi angajaţi în mare. Cei 5 experţi morţi vor fi decoraţi postum.

Valentin Kostyukov, Russian Federal Nuclear Center: ”A fost vorba de o înlănţuire de accidente tragice. Analiza noastră preliminară indică faptul că s-au făcut eforturi pentru a ţine situaţia sub control, însă fără succes.

Iniţial, Ministerul Rus al Apărării a vorbit despre testarea unui "motor de rachetă cu combustibil lichid". Oficialii au dat asigurări că ''nu există contaminare radioactivă'', dar primăria unui oraş din apropierea bazei de testare a anunţat că a înregistrat o uşoară creştere a radioactivităţii, înainte de a-şi şterge comunicatul de pe site.

În 1986, Uniunea Sovietică a recunoscut dezastrul de la Cernobîl abia după ce au fost detectate niveluri mari de radiaţii în Europa Occidentală. Iar în 2000, Moscova a ţinut secrete împrejurările în care s-a scufundat submarinul nuclear la Kursk, accident soldat cu moartea celor 118 marinari de la bord.

De aici şi temerea că explozia de săptămâna trecută ar putea fi cel mai serios accident nuclear de după Cernobîl. Restul lumii nu poate decât să ghicească anvergura consecinţelor.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO