Abdourahmane Tchiani s-a autoproclamat lider al Nigerului. Generalul este susținut de șeful mercenarilor Wagner
Generalul Abdourahmane Tchiani, șeful gărzii prezidențiale, s-a autoproclamat lider al Nigerului după lovitura de stat dramatică care a avut loc joi.
Cunoscut și sub numele de Omar Tchiani, militarul a organizat o preluare a puterii care a debutat miercuri dimineață, când preşedintele ales democratic al Nigerului, Mohamed Bazoum, a fost capturat de trupele gărzii prezidenţiale, informează BBC.
Autoproclamarea spulberă prima tranziție pașnică și democratică din Niger de la independența din 1960.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Se crede că președintele Mohamed Bazoum este în stare bună de sănătate și că este încă ținut captiv de propriile gărzi. Acesta a fost considerat un aliat cheie de către națiunile occidentale în lupta împotriva militanților islamiști din regiune.
Tchiani este susținut de Evgheni Prigojin
Lovitura de stat a fost condamnată categoric de actorii internaționali, inclusiv de Uniunea Africană, blocul regional al Africii de Vest (Ecowas), UE și ONU.
În schimb, liderul mercenarilor ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a lăudat lovitura de stat, descriind-o drept un triumf.
„Ceea ce s-a întâmplat în Niger nu este altceva decât lupta poporului împotriva colonizatorilor”, a afirmat Prigojin.
Generalul Tchiani, 62 de ani, se află la conducerea gărzii prezidențiale din 2011 și a fost promovat la gradul de general în 2018 de fostul președinte Mahamadou Issoufou.
Într-o declarație televizată, generalul Tchiani a spus că junta sa a preluat conducerea țării, din cauza mai multor probleme din Niger, printre care lipsa securității, dificultățile economice și corupția.