Decizia armatei din Niger după lovitura de stat, pentru „evitarea unei confruntări mortale”
Comandamentul armatei din statul african Niger a anunţat joi că aceasta se alătură militarilor pucişti care l-au înlăturat de la putere pe preşedintele Mohamed Bazoum, relatează agenţiile AFP şi Reuters.
Într-un comunicat semnat de şeful Statului Major al armatei, generalul Abdou Sidikou Issa, acesta afirmă că decizia sa este dictată de "necesitatea asigurării integrităţii fizice a preşedintelui Republicii şi a familiei sale, şi evitării unei confruntări mortale între diferitele forţe (...), care ar putea provoca o baie de sânge".
Preşedintele Mohamed Bazoum şi ministrul său de externe Hassoumi Massoudou au îndemnat joi mai devreme forţele democratice din ţară să se împotrivească tentativei de lovitură de stat. Militari din garda sa au blocat miercuri palatul prezidenţial din capitala Niamey, sechestrându-l înăuntru pe şeful statului.
Într-un mesaj postat joi dimineaţă pe social media, preşedintele Bazoum a promis să apere câştigurile democratice "greu câştigate" în această ţară care este un aliat cheie al Occidentului în lupta împotriva insurgenţilor islamişti din regiunea Sahel, după ce loviturile de stat militare din statele vecine Mali şi Burkina Faso au constrâns forţele franceze şi misiunile militare ale UE să se retragă din această regiune, potrivit Agerpres.
În aceeaşi postare, preşedintele ales democratic şi aflat a putere din aprilie 2021 a îndemnat "democraţii şi patrioţii" să facă să eşueze "tentativa de lovitură de stat".
Militarii pucişti au ordonat închiderea graniţelor şi au impus restricţii de circulaţie. Într-o declaraţie televizată transmisă după ce armata a anunţat că se alătură puciştilor, un ofiţer din cadrul armatei, colonelul Amadou Abdramane, a declarat că activităţile partidelor politice se suspendă până la noi ordine.
Nigerul, o ţară săracă şi deşertică, dar care este al patrulea producător mondial de uraniu, are o întreagă istorie de lovituri de stat.