A violat o fetita de 8 ani, dar singura pedeapsa primita a fost sa ii cumpere tatalui ei bere. Cazul revoltator din Mexic

08-10-2016 15:22

fetita abuzata - Shutterstock

Un fost pastor in varsta de 55 de ani din Mexic a fost acuzat ca abuzat sexual o fetita de doar 8 ani. La fel de revoltator este si pedeapsa pe care a primit-o.

Activisti ai dreptului omului s-au scandalizat in Mexic dupa cazul unei fetite de 8 ani care a fost violata de un pastor. Conform The Guardian, agresorul a fost obligat sa despagubeasca familia, adica sa ii cumpere doua lazi de bere tatalui fetitei abuzate.

Agresorul a primit aceasta sanctiune numai dupa ce parintii fetei s-au plans autoritatilor locale din Santiago Quetzalapa, o comunitate indigenta care traieste fara telefoane si nu are acces la drumuri, fiind intr-o zona rurala.

Fostul pastor a fost arestat, dar asta numai dupa ce cazul a fost prezentat in presa locala, iar intreg statul a fost indignat de pedeapsa aberanta. Acesta a fost acuzat de viol.

Cazul a adus in lumina justitia extrem de precara cand vine vorba de victime abuzate sexuale din statul Oaxaca, unde traiesc multe comunitati indigene, care isi bazeaza stilul de viata pe "traditii si obiceiuri" (n.r.usos y costumbres).

Helder Palacios, redactor sef al site-ului Ruta 135, unde a fost pentru prima data prezentat cazul, spune ca Santiago Quetzalapa este o zona recunoscuta in trecut pentru multe abuzuri, care au fost rezoltate local, fara sa fie implicate si autoritati din exterior.

Faptul ca multe comunitati indigene inca traiesc dupa traditii si obiceiuri si nu respecta legea, este o mare problema a sistemului din Mexic, aspru criticat pentru ca le permite liderilor locali sa amplaneze conflicte in functie de credite si nu de ceea ce scrie in lege.

"Municipalitatile considera ca trebuie sa isi rezolva singuri problemele bazandu-se pe obiceiurile locale, dar de cele mai multe ori ajung sa incalce drepturile omului" a mai spus Helder Palacios.

De cele mai multe ori, abuzurile sexuale sunt trecute cu vederea sau rezolvate intr-un mod absolut revoltator: familia victimei este rasplatita cu ceva cantitate de alcool si astfel cazurile nu mai ajung la tribunal, unde ar fi judecate corect.

In 2015, statul mexican a trecut un amendament in Constitutie prin care femeile sa aiba drepturi egale cu barbatii in comunitatile indigene, sa poata vota si sa isi conduca singure afacerile.

Graciela Zabaleta, director al Centrului pentru Drepturile Omului "Mahatma Ghandi" din Tuxtepec, spune ca, totusi, in ultimii 25 de ani s-au facut progrese. "Cand am inceput aici activitatea, fetele tinere erau vandute pe o bucata de pamant, magari sau pe bani. Lucruriel s-au mai imbunatatit" spune ea.

Sursa: The Guardian


VIDEO PROTVPLUS.RO