A murit pictorița Françoise Gilot, care a fost partenera lui Pablo Picasso. Avea 101 ani | GALERIE FOTO
Pictoriţa Françoise Gilot, care a fost partenera lui Pablo Picasso din 1946 până în 1953 şi care a avut apoi o carieră ca artistă renumită, a murit la vârsta de 101 ani, a anunţat Muzeul Picasso, confirmând o informaţie din New York Times.
Potrivit cotidianului american, căruia Aurélia Engel i-a confirmat decesul, fiica ei, Françoise Gilot suferise recent de „de inimă şi plămâni”, scrie News.ro.
Născută la 26 noiembrie 1921 la Neuilly-sur-Seine, în suburbiile Parisului, într-o familie burgheză, Françoise Gilot a călcat pe urmele mamei sale, acuarelistă, pentru a trece spre desen şi pictură.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O vreme muza lui Pablo Picasso, ea a fost o artistă de sine stătătoare timp de mai bine de 60 de ani, impunându-se ca pictor renumit după despărţirea lor, avnd lucrări în colecţiile prestigiosului Metropolitan Museum of Art şi MoMA din New York.
În iunie 2021, una dintre picturile sale, „Paloma à la Guitare” (1965), s-a vândut cu 1,3 milioane de dolari la licitaţie la Sotheby's.
I-a avut printre mentori pe suprarealistul Endre Rozsda şi prima ei expoziţie într-o galerie pariziană a avut loc în 1943, anul în care l-a cunoscut pe Picasso. Pe atunci ea avea 20 de ani, el 61. Cuplul a avut doi copii, Claude (născut în 1947) şi Paloma (născut în 1949).
În 1964, publicarea cărţii „Vivre avec Picasso”, relativ intimă despre viaţa sa alături de artist, a avut un succes enorm (tradusă în 16 limbi, peste un milion de exemplare vândute). Ea îl prezintă ca fiind tiranic, superstiţios şi egoist. Pentru ea, această relaţie a fost „un preludiu al vieţii (ei). Nu viaţa”.
Devenind cetăţean american, ea nu a mers la înmormântarea lui în 1973.
Petrecându-şi ultimii ani ai vieţii la New York, ea şi-a împărţit viaţa între Parisul anilor 1950 şi scena americană, expunându-şi picturile, desenele sau gravurile în numeroase muzee şi colecţii private, din Europa şi Statele Unite.