Pentru următoarele trei luni, Bucureștiul devine capitala artei. Opere unice, adunate din 25 de muzee naționale, și internaționale, vor putea fi admirate la Palatul Dacia-România.

Pentru prima dată, cei interesați pot vedea în același loc, lucrări semnate Picasso și Dali. Unele opere au fost aduse în România sub pază și s-a făcut pentru ele o asigurare de război.

Zeci de lucrări de Picasso și Dali, în premieră în România

În jur de 16.000 de bilete au fost vândute deja, înainte de deschiderea expoziției.

Peste 70 de lucrări semnate de Pablo Picasso și Salvador Dali au fost aduse în premieră în țara noastră. Curatorii spanioli și-au dorit să redea într-un spațiu intim bătălia artistică dintre cei doi mari creatori.

La 100 de ani de la premiera din Paris, spectacolul „Pălăria cu trei colțuri” se mută în centrul istoric al Bucureștiului, într-o nouă viziune. Și ne permite să-I vedem pentru prima dată pe Picasso și Dali. Cei doi au fost comisionați să creeze decorurile și costumele penrtu spectacolul de balet, iar Picasso a creat inclusiv machiajul dansatorilor.

Măsuri sporite de securitate

Picasso se ocupa de schițarea costumelor , a cortinei și de scenografie, iar publicul l-a perceput ca fiind parte din spiritul de celebrare a sfârșitului pandemiei și Primului Război Mondial. 30 de ani mai târziu, Salvador Dali a primit sarcina de a proiecta decorul pentru premiera din New York.

Pentru astfel de opere s-au luat măsuri sporite de securitate, iar organizatorii au fost obligați să plătească asigurări suplimentare în contextul războiului.

Ioana Ciocan, general manger Art Safari: „Proximitatea cu războiul dă emoții foarte mari și crește valoarea asigurărilor prin adăugarea unei mențiuni speciale de război. Sunt foarte aproape de război, iar muzeele trebuie să își ia precauții suplimentare prin polițe de asigurare.”

„Nu poti să înțelegi secolul 19 fără să cunoști opera lui Aman”

Aici puteți vedea și opere semnate de Theodor Aman. În cadrul Art Safari este expusă cea mai mare lucrare a sa, de doi metri și jumătate – Proclamarea Unirii. Pictura a fost adusă de la Muzeul Național de Istorie de un convoi securizat, pentru că este estimată la 310.000 de euro.

Elena Olariu, curator: „Nu poti să înțelegi secolul 19 fără să cunoști opera lui Aman. Pentru că acolo vedem doamne îmbrăcate după moda vremii, vedem bijuterii, vedem interioare din casele de secol 19 și nu sunt imagini foarte dese în arta românească, din păcate.”

O altă operă de peste 300.000 de euro este semnată de artistul fenonem al secolului XX Marcel Iancu, cel care a definit arta de avangardă din România și Israel și a adus-o în aceeași linie cu cea occidentală.

Până când poate fi vizionat Art Safari

Și unul dintre starurile artei românești contemporane, Irina Dragomir, are propria expoziție. Irina arată în toate lucrările sale un univers domestic, în aparență, văzut prin ochii ei.

Alexandru Rădvan, curator: „Aici vedem o șahistă, dacă ne uităm cum este colorat ne dăm seama că vrea să spună mai multe lucruri. Dacă ne uităm și la titlu, Queen Takes the King, în contextul în care vedem în jurul nostru relații despre femei și bărbati, relații de putere, atunci lucrurile pot fi citite din multe perspective.”

Art Safari poate să fie vizionat până pe 7 august, în Palatul Dacia din Centrul Vechi al Bucureștiului.