A început „războiul” baloanelor. Ce trimite peste graniță Coreea de Sud după ce a primit gunoaie din partea Phenianului
Activiștii sud-coreeni mizează și pe muzică pentru a aduce o schimbare în Nordul comunist. Prin urmare, lansează dincolo de graniță baloane cu dispozitive pe care se află hiturile pop ale acestor zile.
Asemenea acțiuni riscă să provoace reacția Phenianului, care a trimis în două rânduri spre Sud baloane pline cu excremente și gunoaie.
Este deja o obisnuință pentru activiştii sud-coreeni să trimită peste graniță, către Coreea de Nord, baloane cu pliante care contin mesaje critice la adresa lui Kim Jong Un.
Mike Valerio, corespondent CNN: „Activiștii de aici, din Coreea de Sud, lansează baloane care conțin stickuri de memorie cu filme și muzică K-pop, dar și peste 200.000 de pliante care denunță regimul lui Kim. Trimițând aceste baloane, ei încearcă să le prezinte o frântură din realitatea oamenilor din Coreea de Nord”.
Regimul de la Phenian a reacționat, săptămâna trecută, și a lansat, la rândul său, sute de baloane. Dar acestea erau pline cu deseuri.
Lee Sung Joon, purtătorul de cuvânt al Statului Major interarme sud-coreean: „Armata nord-coreeană a trimis mai multe baloane cu gunoi. Am găsit gunoi de grajd, mucuri de țigară și baterii uzate în baloane”.
Sud-coreeni care militeaza pentru unificare nu se lasă însă intimidați și trimit în continuare înspre nord baloane în care pun dolari americani și imagini din orașele moderne și bogate ale Coreei de Sud.
Park Sang-hak, liderul organiza „Luptătorii pentru o Coree de Nord liberă”: „Coreea de Sud nu este o colonie americană sau o țară pustie așa cum învață cei care locuiesc în Coreea de Nord. Trimitem bani, medicamente, povești adevărate și dragoste. Dar să trimiți, în schimb, mizerie, gunoi, asta este cu adevărat un act inuman și barbar”.
Acest război al baloanelor ar putea escalada, lucru de care se tem mai ales cei care locuiesc în apropierea frontierei.
Mike Valerio, corespondent CNN: „Aici suntem la mai puțin de nouă kilometri de zona demilitarizată de la granița cu Coreea de Nord. Și am vorbit cu un fermier pe nume Kim Yong Bing, în vârstă de 60 de ani, care cultivă tot ce se vede în jur și în spatele nostru, de 36 de ani. Dincolo de acele dealuri joase este Coreea de Nord. Fermierul spune că situația actuală este îngrijorătoare și că, dacă lucrurile se înrăutățesc, cum s-a mai întâmplat în trecut, armata trebuie să închidă jumătate din fermă și mai multe zone din apropierea graniței, pentru siguranța oamenilor”.
După lansarea baloanelor cu deșeuri, liderul de la Seul a anunțat suspendarea acordului militar intercoreean din 2018 și reluarea activităților armate de-a lungul liniei de demarcație.