8.000 de soldaţi nord-coreeni se află în Kursk. Când ar putea intra în luptă. „Putin verifică reacţia Occidentului”
SUA au primit informaţii care arată că „în acest moment” există 8.000 de trupe nord-coreene în regiunea Kursk din Rusia, a declarat joi ambasadorul adjunct al SUA la Naţiunile Unite, Robert Wood, în cadrul Consiliului de Securitate.
Într-un interviu pentru presa sud-coreeană, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat ceea ce el a numit răspunsul „zero” al aliaţilor la desfăşurarea de către Rusia a trupelor nord-coreene, avertizând că o reacţie slabă îl va încuraja pe Vladimir Putin să întărească contingentul, relatează Reuters.
„Am o întrebare foarte respectuoasă pentru colegul meu rus: Rusia susţine în continuare că nu există trupe ale RPDC în Rusia?” a spus ambasadorul Wood, folosind prescurtarea numelui oficial al Coreei de Nord: Republica Populară Democrată Coreeană.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
Reprezentantul Rusiei în Consiliul de Securitate format din 15 membri nu i-a răspuns imediat lui Wood. Moscova nu a negat şi nici nu a confirmat direct prezenţa trupelor nord-coreene.
După o negare iniţială, Coreea de Nord a apărat de atunci ideea desfăşurării de trupe ca fiind în conformitate cu dreptul internaţional.
Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. În luna august a acestui an, în încercarea de a disloca trupele ruse concentrate în estul Ucrainei, forţele ucrainene au declanşat o ofensivă în regiunea de rusă de la frontieră Kursk, unde continuă să deţină o parte din teritoriu.
SUA, Marea Britanie, Coreea de Sud, Ucraina şi alţii acuză Rusia de încălcarea rezoluţiilor ONU şi a Cartei fondatoare a ONU prin desfăşurarea de trupe din Coreea de Nord, ţară care este de mult timp sub sancţiuni ONU menite să oprească dezvoltarea de arme nucleare şi rachete balistice de către Phenian.
Ucraina a numit însă miercuri trei generali nord-coreeni despre care a spus că însoţesc trupele ţării asiatice în Rusia.
Confruntare SUA-China în Consiliul de Securitate pe tema Ucrainei
Pe de altă parte, SUA şi China s-au confruntat joi în cadrul Consiliului de Securitate cu privire la acuzaţiile Washingtonului că Beijingul oferă sprijin pe scară largă bazei industriale de apărare a Rusiei. „China nu poate pretinde în mod credibil că este o voce pentru pace atunci când permite Rusiei să poarte cel mai mare război din Europa din ultimele decenii. Sprijinul Chinei pentru Rusia este decisiv. Sprijinul Chinei prelungeşte războiul”, a declarat ambasadorul Wood.
La rândul său, adjunctul ambasadorului chinez la ONU, Geng Shuang, a replicat că China nu a furnizat arme niciunei părţi implicate în conflictul din Ucraina şi a gestionat cu stricteţe articolele cu dublă utilizare - produse care pot fi utilizate atât în scopuri militare, cât şi civile - în conformitate cu normele globale. El a acuzat Washingtonul că „vinde anxietate, inventează duşmani şi alimentează confruntarea”.
„Ne opunem practicii SUA de a defăima China în chestiunea Ucrainei şi de a desfăşura o jurisdicţie cu braţ lung şi de a sancţiona companiile şi entităţile chineze în această chestiune”, a spus el.
Statele Unite au impus miercuri sancţiuni împotriva a aproape 400 de entităţi şi persoane din mai mult de o duzină de ţări diferite, inclusiv China, pentru a contracara sustragerea de la măsurile sale impuse în urma invaziei Moscovei din Ucraina.
Consiliul de Securitate al ONU, format din 15 membri, s-a reunit joi la cererea Rusiei pe tema livrărilor de arme occidentale către Ucraina.
Blinken se aşteaptă ca trupele Coreei de Nord să intre în lupta împotriva Ucrainei în următoarele zile
Statele Unite se aşteaptă ca trupele nord-coreene din regiunea Kursk din Rusia să intre în lupta împotriva Ucrainei în zilele următoare, a declarat joi secretarul de stat american Antony Blinken, care a presat China să îşi folosească influenţa pentru a ţine în frâu Phenianul.
Blinken a făcut declaraţii după ce Coreea de Nord a efectuat, joi dimineaţă, cel mai lung test cu rachetă balistică intercontinentală din istoria sa, iar Coreea de Sud a avertizat că Phenianul ar putea obţine tehnologie de rachete de la Rusia în schimbul ajutorului dat în războiul din Ucraina. Timpul de zbor al rachetei a fost de 87 de minute, potrivit Coreei de Sud, punând aproape toate statele americane în raza de acţiune.
Şeful diplomaţiei americane a declarat că există 10.000 de soldaţi nord-coreeni în Rusia, inclusiv până la 8.000 în regiunea Kursk.
La o conferinţă de presă susţinută alături de secretarul apărării Lloyd Austin şi de omologii lor sud-coreeni, Blinken a declarat că Rusia a instruit soldaţii nord-coreeni în artilerie, vehicule aeriene fără pilot (drone) şi operaţiuni de bază ale infanteriei, indicând că „intenţionează pe deplin” să utilizeze forţele în operaţiuni în prima linie. Acestea vor deveni ţinte militare legitime dacă vor intra pe câmpul de luptă, a avertizat Blinken.
„Nu am văzut încă aceste trupe desfăşurându-se în luptă împotriva forţelor ucrainene, dar ne aşteptăm ca acest lucru să se întâmple în zilele următoare”, a punctat el.
În timpul întâlnirii lor, SUA şi Coreea de Sud au discutat o serie de opţiuni pentru a răspunde, a adăugat Blinken, afirmând că utilizarea de către Moscova a soldaţilor nord-coreeni în războiul său care funcţionează ca un „tocător de carne” este un „semn clar de slăbiciune”.
La rândul său, şeful Pentagonului a declarat că Statele Unite vor anunţa în zilele următoare o nouă asistenţă de securitate pentru Ucraina.
Zelenski critică aliaţii pentru răspunsul „zero”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat ceea ce el a numit răspunsul „zero” al aliaţilor săi la desfăşurarea de către Rusia a trupelor nord-coreene pentru războiul din Ucraina, avertizând, joi, că o reacţie slabă îl va încuraja pe Vladimir Putin să întărească contingentul. Într-un interviu acordat canalului de televiziune sud-coreean KBS, liderul ucrainean a declarat că el crede că Moscova încearcă deja să ajungă la un acord pentru ca Phenianul să trimită trupe de geniu şi un „număr mare de civili” pentru a lucra în uzinele militare ruse.
„Putin verifică reacţia Occidentului. Şi cred că după toate aceste reacţii, Putin va decide şi va creşte contingentul. Reacţia care există astăzi nu este nimic, este zero”, a declarat Zelenski.
Preşedintele ucrainean a început să avertizeze public cu privire la implicarea Coreei de Nord în război pe 13 octombrie. Aliaţii occidentali au descris de atunci mişcarea drept o escaladare majoră, dar nu au anunţat măsuri de retorsiune.
Coreea de Sud a oferit asistenţă în domeniul informaţiilor şi o cooperare mai largă în această privinţă şi ia în considerare trimiterea unei echipe de observatori militari în Ucraina, potrivit oficialilor sud-coreeni.
În interviul său, Zelenski a mai declarat că a fost surprins de „tăcerea” Chinei, a doua economie a lumii, cu privire la desfăşurarea trupelor.
Rusia a informat Occidentul despre desfăşurarea de trupe nord-coreene, susţine Zelenski
Zelenski a declarat că Ucraina are „informaţii clare” potrivit cărora Rusia a confirmat desfăşurarea trupelor nord-coreene direct Occidentului, prin intermediul canalelor de informaţii. „Federaţia Rusă a discutat această problemă cu Occidentul şi a confirmat că da, există personal militar din Coreea de Nord care va lupta împotriva Ucrainei”, a afirmat el.
Tonul direct al retoricii lui Zelenski subliniază frustrarea ucraineană crescândă cu privire la amploarea sprijinului occidental pentru Kiev într-un moment critic al războiului cu Rusia, cu numărătoarea inversă până la alegerile prezidenţiale de marţi din SUA. Trupele ruse avansează lent de luni de zile în estul Ucrainei, iar forţele Kievului, în inferioritate numerică, s-au străduit să găsească o modalitate de a le reţine.
Pe de altă parte, şeful Pentagonului, Lloyd Austin a estimat joi că Ucraina ar putea menţine teritoriul rus cucerit în Kursk şi că numărul trupelor nord-coreene păleşte în comparaţie cu pierderile suferite recent de forţele ruse - aproximativ 1.250 de oameni pe zi. „Cred că pot păstra teritoriul, dacă aleg să facă asta. Au opţiuni”, a spus Austin despre trupele ucrainene.
Mulţi analişti occidentali susţin că Beijingul ar trebui să fie alarmat de orice participare nord-coreeană la războiul din Rusia, spunând că este un semn că Phenianul şi-a redus dependenţa de China şi că implicarea sa ar genera legături mai strânse între aliaţii europeni şi asiatici ai Washingtonului.
Cu toate acestea, Sydney Seiler, un fost ofiţer naţional de informaţii al SUA pentru Coreea de Nord, a declarat că China nu este suficient de deranjată pentru a se opune activ desfăşurărilor. „Nu cred că China sprijină deschis acest lucru. Dar, în acelaşi timp, nu vor face ceea ce este necesar pentru a o opri”, a spus el.