70 de ani de la capitularea Japoniei si sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Ce au facut sute de cupluri la New York
O parada grandioasa a marcat, sambata, la Londra, implinirea a sapte decenii de la capitularea Japoniei.
Actul a marcat sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in care au pierit zeci de milioane de soldati si civili. La comemorari au participat membri ai familiei regale si seful guvernulului. Evenimente de comemorare au avut loc, de asemenea, in Japonia si Statele Unite.
Mii de veterani de razboi, multi in scaune cu rotile, rudele lor si vaduve ale celor cazuti pe campul de lupta, au participat la parada din centrul Londrei.
Multimi uriase i-au aclamat de pe margine pe tot parcusul drumului. La mijlocul traseului, coroane de flori au fost depuse la monumentul inchinat soldatilor britanici morti in cele doua razboaie mondiale.
Printre cele mai asteptate momente ale comemorarilor a fost cel in care patru aeronave din al Doilea Razboi Mondial au survolat cerul. Li s-a alaturat la un moment dat si un avion de lupta modern. In jur de 70.000 de soldati britanici si din Commonwealth au murit in luptele impotriva Japoniei. Alte zeci de mii au fost luati prizonieri de razboi. Fergus Anckorn a reusit sa scape viu din lagarele japoneze.
Fergus Anckorn, veteran de razboi: "Nu era mare lucru sa fii batut. Insa trebuia sa ai grija sa ramai in picioare. Daca picai la pamant, te omorau in bataie."
La New York, sute de cupluri au recreat celebrul sarut din Times Square, o fotografie simbol facuta pe 14 august 1945, ziua in care americanii au aflat ca Japonia depune armele. Instantaneul infatiseaza un marinar american care saruta cu foc o infirmiera imbracata in alb. Cei care au vrut sa recreeze au purtat berete albe, in cazul barbatilor; iar femeile au tinut in mana cate un trandafir rosu. O sculptura inalta de cativa metri, replica a celebrului sarut a fost instalata, cu aceast ocazie, in Times Square.
Oficiali ai unor orase japoneze si americane au participat, simbolic, la ceremonia de comemorare de la Pearl Harbour. Bombardamentul japonez din decembrie 1941 asupra flotei americane stationata in insula hawiana, cand au murit 2.400 de oameni, a determinat intrarea Statelor Unite in cel de al doilea razboi mondial.
Sursa: Pro TV
Etichete: razboi, new york, japonia, londra, ceremonie,
Dată publicare:
16-08-2015 08:36