Japonia nu a mai facut asa ceva de 69 de ani, dupa al Doilea Razboi Mondial. Ce se va intampla cu armata nipona
Camera inferioara a Parlamentului Japoniei a aprobat joi o lege prin care armata nipona capata puteri mai mari. Evenimentul a avut loc in ciuda boicotului organizat de partidele din opozitie.
Conform Time, votul a venit la o zi dupa ce coalitia guvernamentala condusa de premierul nipon Shinzo Abe a fortat intrarea acestui proiect de lege prin comisiile de specialitate, chiar in timpul unor proteste de amploare.
Shinzo Abe sustine ca vrea sa intareasca rolul armatei pentru a combate cresterea prezentei militare a Chinei in regiune, dar si pentru a contribui mai mult la eforturile internationale de mentinere a pacii. Proiectul legislativ a fost creionat anul trecut, dupa ce guvernul sau a adoptat o noua interpretare a Constitutiei pacifiste a Japoniei, a carei baza a fost gandita de SUA si care a fost pusa in aplicare in primul an de dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
In schimb, parlamentarii din opozitie, expertii legislativi si academicienii sustin ca aceasta noua interpretare este neconstitutionala. Sondajele de opinie arata ca aproximativ 80% dintre japonezi nu "inghit" acest proiect legislativ, iar majoritatea este de parere ca noua interpretare este neconstitutionala.
In continuare, proiectul de lege va merge in camera superioara a Parlamentului Japoniei, care trebuie sa dea votul final in maxim 60 de zile. In caz contrar, proiectul se intoarce in camera inferioara, care va decide. Oricum, ceea ce s-a intamplat joi arata ca legea va fi aprobata.
China: "Un act fara precedent!"
Adoptarea, joi, de catre parlamentul de la Tokyo a noilor legi controversate din domeniul apararii ale premierului Shinzo Abe, destinate sa intareasca rolul militar al Japoniei pe scena internationale, reprezinta un 'act fara precedent dupa al Doilea Razboi Mondial', si-a manifestat ingrijorarea Beijingul, relateaza AFP, conform Agerpres.
'Este perfect legitim sa ne intrebam daca Japonia va renunta la politica sa axata exclusiv pe aparare si va parasi traiectoria dezvoltarii pasnice', a afirmat Hua Chunying, purtatoare de cuvant a diplomatiei chineze, la scurt timp dupa adoptarea noilor legi care reinterpreteaza Constitutia pacifista nipona din 1947 de catre Camera Reprezentantilor (camera inferioara) a parlamentului japonez.
'Cerem Japoniei sa traga invataminte din istorie, sa ramana pe calea de dezvoltare pasnica, sa respecte preocuparile majore de securitate ale vecinilor sai asiatici si sa se abtina de la amenintarea suveranitatii Chinei', a afirmat aceeasi purtatoare de cuvant, intr-un comunicat. Initiativa Japoniei, a subliniat ea, intervine 'in momentul in care popoarele lumii iau aminte la istorie', cu ocazia comemorarilor ocazionate de implinirea a 70 de ani de la incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Noile legi fac posibila trimiterea Fortelor de autoaparare (armata japoneza) in afara teritoriului tarii, pentru a veni in ajutor aliatilor sai, in primul rand SUA.