45 de ani de cand primii oameni au ajuns pe Luna. Aproape un sfert dintre americani cred insa ca NASA a falsificat misiunea

Ultima actualizare: 23-07-2014 07:19

Cu exact 45 de ani in urma, omenirea isi implinea un vis vechi de secole: primii oameni puneau piciorul pe Luna, dupa o calatorie de patru zile la bordul unei capsule spatiale.

O lume intreaga i-a privit la televizor infigand steagul Americii pe astrul aflat la 400 de mii de kilometri de Pamant. Dupa 45 de ani, Luna ramane singurul corp ceresc pe care au ajuns oamenii, iar unii dintre contemporanii nostri nu cred nici acum ca acest lucru s-a intamplat cu adevarat.

Oamenii si-au dorit dintotdeauna sa ajunga pe Luna, dar in 1961, visul a devenit o misiune.

''Cred ca tara noastra ar trebui sa-si propuna sa indeplineasca, inainte de sfarsitul acestui deceniu, obiectivul de a trimite un om pe Luna si de a-l aduce inapoi in siguranta'', spunea, in urma cu mai multe decenii, John F. Kennedy, presedintele SUA.

Pe 16 iulie 1969, Apollo 11 pornea spre Luna. Iar in noaptea de 20 spre 21 iulie, Neil Armstrong devenea primul om care punea piciorul pe Luna. Armstrong si colegii sai au fost primiti triumfal la intoarcere.

Succesul misiunii Apollo 11 parea sa faca posibila cucerirea spatiului de catre om. Insa, 45 de ani mai tarziu, oamenii n-au mai pasit pe niciun alt corp ceresc, si nici pe Luna n-au mai ajuns din 1972. De altfel, in zilele noastre, intre 6 si 28 la suta dintre americani cred ca NASA a falsificat aselenizarea din 1969 si pe cele care au urmat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO