Peste 100.000 de oameni ar trebui scoși din Afganistan până în 31 august. Summit G7 pe această temă

×
Codul embed a fost copiat

La mai bine de o săptămână după ce talibanii au preluat puterea în Afganistan, mii de persoane încearcă încă să plece de acolo, cu riscul vieţii.

Potrivit NATO, s-au înregistrat cel puțin 20 de morți din 15 august, când insurgenții au pus stăpânire pe capitala Kabul.

Zona de securitate din jurul aeroportului a fost extinsă, a anunțat duminică seară președintele american, Joe Biden.

Talibanii se află acum pe acele containere, dincolo de linia de securitate a trupelor britanice. Situația s-a mai calmat aici. Cred că oamenii au început să înțeleagă că dacă protestează, țipă, urlă sau se îmbulzesc în față nu rezolvă nimic, așa că procesarea actelor are loc acolo. În spatele meu este, așadar, partea britanică iar acum ne îndreptăm spre partea americană. Acest culoar a fost mai mult gol. Pe aici trec cei care urmează să ajungă în Statele Unite. Știm că în prezent autoritățile americane îi acceptă pe cei care dețin un pașaport, o viză sau un "green card" (document de reşedinţă permanentă, n.red. ) Restul oamenilor sunt pur și simplu pe cont propriu, pentru că autoritățile nu fac față numărului mare al celor care vor să ajungă în Statele Unite, mult superior al celor care vor să ajungă în Marea Britanie. Uitați-vă aici! Acești oameni se află aici de zile întregi. E remarcabil!”, a transmis un corespondent Sky News în Kabul.

Deși situația s-a mai calmat la porțile aeroportului, lucrurile se pot schimba în orice moment. Potrivit președintelui Biden, într-o săptămână, americanii au evacuat din Kabul aproape 28.000 de oameni, iar în perioada următoare în aceste operațiuni vor fi folosite mai multe avioane comerciale ale Statelor Unite.

Citește și
Afganistan
O fetiță de doi ani a murit în aeroportul din Kabul, după ce a fost călcată în picioare de mulțime
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Îi scoatem pe oameni cât de repede putem din interiorul aeroportului și din Afganistan pentru a atenua aglomerația din aeroport, astfel încât să putem primi mai mulți oameni din exteriorul terminalului și să ameliorăm o parte din aglomerația existentă acolo”, a explicat Antony Blinken, secretarul de stat al SUA.

Peste 100.000 de oameni ar trebui scoși din Afganistan până pe 31 august. În condițiile actuale, unii lideri europeni și-au exprimat îngrijorarea că operațiunile de evacuare nu vor fi finalizate până la sfârșitul acestei luni și se discută extinderea lor, dar ultimul cuvânt îl au talibanii.

„Ei (n.r. - talibanii) dețin controlul în Kabul. Asta e realitatea cu care trebuie să avem de-a face”, a mai adăugat Antony Blinken.

Mustrat pentru rapiditatea acestei retrageri, președintele Joe Biden și-a susținut din nou decizia.

„Vreau să fiu clar. Evacuarea a mii de oameni din Kabul va fi dificilă și dureroasă, indiferent de perioada în care am fi început să facem acest lucru. Ar fi fost altfel dacă am fi început acum o lună sau acum două luni? Nu ai cum să evacuezi atât de mulți oameni fără atât de multă durere, pierderi de vieți omenești sau alte imagini sfâșietoare pe care le vedeți la televizor”, a spus președintele SUA, Joe Biden.

În schimb, liderul rus, Vladimir Putin, a criticat ţările occidentale pentru modul în care gestionează problema refugiaţilor afgani.

Partenerii noştri vestici insistă pentru o opţiune de a repartiza refugiaţi afgani în ţări din Asia centrală până ce vor primi vizele pentru SUA şi alte ţări. Înseamnă asta că - spun ei - este posibil să îi trimită în aceste ţări, la vecinii noştri, fără vize, dar ei înşişi nu vor să îi accepte fără vize?”, a spus, pe de altă parte, președintele rus Vladimir Putin.

O a doua reuniune a liderilor G7 va avea loc marți, pentru a discuta situaţia din Afganistan. Din G7 fac parte Marea Britanie, Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia şi Japonia.

Între timp, insurgenții au început să se îndrepte spre Valea Panjshir, singurul loc din Afganistan asupra căruia nu dețin controlul. Zona, cunoscută de mult timp ca cetate anti-talibană este condusă de fiul unui comandant asasinat în 2001 de Al-Qaeda. Un purtător de cuvânt al acestei grupări a declarat pentru agenția de presă AFP că Frontul Național de Rezistență se pregătește pentru "un conflict de lungă durată" cu talibanii dacă nu reușește să negocieze cu ei formarea unui guvern incluziv.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Talibanii anunţă că au trimis
Talibanii anunţă că au trimis "sute" de combatanţi spre Valea Panjshir, ultima zonă liberă din Afganistan

Talibanii au anunţat duminica aceasta că "sute" de combatanţi de-ai lor se îndreaptă spre Valea Panjshir, la nord-est de Kabul, una dintre rarele zone din Afganistan care se sustrage controlului grupării islamice, informează AFP.

O fetiță de doi ani a murit în aeroportul din Kabul, după ce a fost călcată în picioare de mulțime
O fetiță de doi ani a murit în aeroportul din Kabul, după ce a fost călcată în picioare de mulțime

Șapte persoane și-au pierdut viața în haosul de la aeroportul din Kabul, dintre care și o fetiță de doar doi ani. Aceasta era fiica unei interprete pentru o companie americană.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.