Premierul britanic, presat sa demisioneze dupa ce a admis ca a detinut actiuni in Panama: "Ipocrizia a mers prea departe"
Premierul britanic a recunoscut ca el si sotia lui au detinut actiuni intr-o companie offshore controversata, detinuta de tatal lui.
Cameron a declarat intr-un interviu pentru o televiziune britanica faptul ca a vandut aceste actiuni in 2010, pentru suma de 30.000 de lire. Premierul a tinut sa sublinieze ca a platit impozit pe profit pentru acesti bani in Marea Britanie si ca oricum fondul de investitii al tatalui sau, desi cu sediul in afara tarii, nu avea ca scop sa evite plata taxelor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cameron spune ca a decis sa ofere aceste explicatii pentru ca nu mai supoerta sa vada cum numele tatalui sau, mort din 2010, este "tarat prin noroi", in presa britanica. Imediat dupa razgandirea premierului britanic, care initial a negat ca numele sau este legat de scurgerea de informatii din Dosarul Panama, jurnalisti din Regatul Unit i-au cerut demisia. " Ipocrizia a mers prea departe. Trebuie sa-si dea demisia” scrie jurnalista Kirsty Major intr-un editorial pentru The Independent. “Poate ca nu a mintit, dar nici nu a spus tot adevarul” sustine Andrew Grice intr-un alt editorial pentru The Independent.
"Cea mai proasta saptamana din cariera de premier a lui David Cameron" a scris si The Telegraph, in timp ce cei de la Mirror sustin ca "David Cameron a pierdut toata increderea noastra". "Tot mai multe voci cer demisia premierului" relateaza Sky News.
Pe retelele de socializare, Cameron este ironizat de britanici care isi aduc aminte ca premierul lor s-a declarat in trecut un sustinator acerb al "transparentei" in ceea ce priveste profitul obtinut prin companii offshore.
Pe Twitter, Edward Snowden, fostul consultant al Agentiei Naționale de Securitate americane care a dezvaluit amploarea programelor de spionaj electronic al SUA, i-a indemnat la proteste pe britanici. "Urmatoarele 24 de ore ar putea fi cruciale pe Marea Britanie."
The next 24 hours could change #Britain. https://t.co/x5e1YOJenx #PanamaPapers pic.twitter.com/0ChHHWteFy
— Edward Snowden (@Snowden) 7 aprilie 2016
Pe de alta parte, si presedintele rus a avut o prima reactie la scandalul Panama Papers. Putin a negat vehement orice suspiciune de coruptie, explicand ca toata povestea reprezinta o incercare a inimicilor Moscovei de a destabiliza Rusia.
Presedintele rus a negat vehement orice suspiciune de coruptie, intr-o prima reactie publica in cadrul scadalului "Panama Papers". Toata povestea reprezinta o incercare a inimicilor Moscovei de a destabiliza Rusia.
Numele lui Vladimir Putin nu apare pe listele liderilor ce si-au deschis companii paravan cu ajutorul firmei de avocatura Mossak Fonseka. Acolo apar insa numele unor colaboratori ai sai, mai cu seama a unui bun prieten din copilarie si nasul de botez al uneia dintre fiicele sale. Jurnalistii care au analizat datele ajunse in presa spun ca in spatele unor tranzactii financiare complexe insumand doua miluiarde de euro s-ar afla oameni din cercul intim al presedintelui Putin.
"Au gasit in acele documente numele unor cunostinte si prieteni de-ai mei si pornind de acolo au confectionat o poveste despre un prieten al presedintelui, care s-ar face vinovat de ceva, de acte de coruptie. Ce fel de coruptie? Nimic nu este adevarat. Iar dezvaluirile Wikileaks au aratat ca oficiali si agentii oficiale americane se afla in spatele acestei povesti”, a spus Putin.