Propunerea unui deputat dupa informatia ca Tiriac ar avea averea in Panama. "ANAF-ul stie de ani de zile si n-a facut nimic"

Ultima actualizare: 10-04-2016 07:01

Ion Tiriac, cel mai bogat roman, apare si el in Panama Papers. Potrivit Rise Project, fostul tenismen este presedintele unei fundatii inregistrate in Panama: Puma Foundation.
 

Acolo si-ar tine Ion Tiriac mare parte din avere. Dupa reactii din partea ANAF si DIICOT, joi un parlamentar din comisia SRI a declarat ca vrea sa modifice codul fiscal, astfel incat tranzactiile cu firmele off-shore sa fie supra-impozitate.

Potrivit topului Forbes, Ion Tiriac este cel mai bogat roman, cu o avere estimata la peste 1,2 miliarde de euro. Anul trecut, Tiriac si-a vandut si actiunile pe care le detinea la banca Unicredit si la Metro Romania. Prima tranzactie a fost estimata la 700 de milioane de euro.

Ion Tiriac apare in Panama Papers ca presedinte al fundatiei private Puma Foundation. Din Fundatie mai fac parte sora lui, Rodica Tiriac, fiul sau Ion Alexandru Tiriac, avocatul Nicolai Mindrila, dar si Klaus Mangold, fostul sef al concernului Daimler Chrysler. Un om de afeceri german extrem de influent, membru in consiliile de supraveghere ale mai multor giganti germani. Mangold are intalniri in mod regulat cu autoritatile romane.

Nicolae Mindrila, avocatul lui Ion Tiriac, a explicat pentru Rise Project ca "Puma Foundation detine tot ce inseamna Tiriac" si are rolul de beneficiar in toate tranzactiile miliardarului. Potrivit lui Mindrila, fundatia a fost creata cu clauze specifice in cazul mortii miliardarului. Avocatul sustine ca autoritatile romane stiu de fundatie inca din 2005.

Nicolai Mindrila: "Puma Foundation este o fundatie pentru clauza de moarte. Tot ce inseamna patrimoniul lui Ion Tiriac se inchide in Puma Foundation. Puma Foundation detine tot ce inseamna Tiriac."

In 2015 omul de afaceri declara ca nu are nicio problema cu desecretizarea informatiilor bancare.

Cristian Leonte: Cum va mai tineti banii, in ce-i investiti?
Ion Tiriac: Asta-i o intrebare buna. In primul rand nu pot sa-i tin in banca, decat sa-i investesc repede. Intai sa facem o treaba foarte... 2016, 1 ianuarie. Desecretizarea tuturor bancilor. N-am absolut nici o problema. Si de acum toata lumea stie unde imi tin banii, cum tin banii de 30 de ani, de 40 de ani, de aia doi lei cand i-am avut, cand am facut 4,8,12, cati Dumnezeu s-au facut. N-am nici o problema."

Joi, deputatul Octavian Popa, membru in comisia de supraveghere a SRI, a anuntat ca vrea sa modifice codul fiscal pentru a ingreuna tranzactiile prin off-shore-uri.

Octavian Popa, deputat PNL, membru in comisia de supraveghere a SRI: "De ani de zile autoritatile, ANAF-ul cunosc existenta acestor operatiuni si nimeni n-a facut nimic. Este o modificare adusa in codul fiscal, prin care societatile care fac operatiuni financiare cu off-shore-uri aceste operatiuni sa nu mai fie deductibile fiscal. Aceste societati vor plati pentru sumele pe care le vor emite off-shore-uri 16% impozit pe profit."

Pana acum, ANAF si DIICOT au anuntat ca vor analiza dezvaluirile din dosarele Panama.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO