Sunt considerate "Izvoarele de aur" si atrag turisti din toata Europa. Surpriza pe care o au cei care ajung la Baile Olanesti
O gramada de probleme sufoca turismul balnear romanesc din care statul ar putea scoate bani frumosi, dar autoritatilor nu le pasa, asa ca sunt cazuri in care dintr-o baza de tratament lipseste chiar tratamentul.
Inspectorul Vacanta isi continua calatoria prin tara si va arata ce trebuie schimbat in turismul nostru.
Cei care au mers la Baile Olanesti au primit tot mai putin baile sulfuroase. Si asta pentru ca bazinele binefacatoare stau fara apa de aproape sase luni. Nemultumirea oamenilor este cu atat mai mare cu cat si apa de baut de la unele izvoare e taxata.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
"Primaria Baile Olanesti va ofera bazin cu apa sulfuroasa." Acesta este mesajul cu care sunt intampinati turistii. Numai ca in realitate nimeni nu ii asteapta, pentru ca bazinul in care ar trebui sa se faca tratament a fost inchis. Potrivit unui mesaj afisat pe usa, exista probleme la furnizarea apei si se vede clar ca aici conducta care aducea apa sulfuroasa a fost taiata.
Si nu vorbim despre o intrerupere temporara de alimentare cu apa, ci despre un blocaj intre atoritati, care dureaza de aproape o jumatate de an.
Reporter: "Daca stiati ca e inchis bazinul mai veneati?"
Turist: "Nu mai veneam ca am si nepotul si apele sulfuroase sunt deosebit de bune."
Reporter: "Si nu v-a anuntat nimeni?"
Turist: "Nu ne-a anuntat. Mai este ceva normal in Romania?"
Turist: "Pensionarii vin pentru tratament si aici apele sunt sulfuroase. Este in detrimentul pensionarului, in detrimentul turismului. Normal ar trebui sa ii dea drumul."
Turist: "De-aia vii, la tratament, nu? De ce vine omul aici? La tratament."
Este incredibil, dar asa ceva inca se intampla in turismul balnear romanesc. Oamenii platesc bilete de tratament ca sa se faca bine si se aleg doar cu plimbarea si cu cheltuiala. Nimeni nu i-a anuntat ca bazinele cu apa sulfuroasa sunt inchise din aprilie.
Reprezentant: "Asta e ce a mai ramas. Daca am avea apa i-am da drumul si in doua zile."
Si de ce nu facem asta? Autoritatile arunca vina dintr-o parte in alta. Primarul din Baile Olanesti sustine ca vina o poarta Agentia pentru Resurse Minerale, iar conducerea acesteia invoca vicii contractuale intre firma concesionara si agentie.
Reporter: "Aceasta agentie va pune piedica?"
Primar Baile Olanesti: "Doamna, nu ne-a raspuns si practic din discutiile avute cu S.C. Foradex S.A. care au facut si ei solicitari nu au primit niciun raspuns. Problema este in cadrul Agentiei pentru Resurse Minerale si fac un apel pe aceasta cale de a gasi o solutie ca institutiile abilitate sa se implice in vederea deblocarii si scoaterii la licitatie a licentei de exploatare. Problema e ca nu ne dau apa, nu ne dau apa. Agentia pentru Resurse Minerale sa ne spuna si noua ce se intampla, de ce tergiverseaza scoaterea la licitatie a acestei licente de exploatare a resursei minerale."
Aurel Gheorghe, ANRM: "E o chestiune de natura juridica, datele le puteti obtine de la colegii de la juridic."
Reporter: "Intrebarea simpla este aceasta: de ce turistii care au mers pentru tratament nu au parte de asa ceva, pentru ca nu exista apa?"
Aurel Gheorghe, ANRM: "V-am zis. Pentru ca furnizorul de apa pana in 2012-2013 a fost firma Foradex, s-a divizat, astazi noul titular Foradex Valea Oltului S.A. nu a dovedit ca aceasta sursa ii apartine si sa poata urma toata procedura de concesionare, in speta de a furniza apa."
Asadar un scandal incalcit ramas nerezolvat din nepasare. Cine pierde? Turistul.
Turist: "Daca si apele alea care vin din munte sunt naturale si le-au opturat smecherii."
Turist: "Foarte dezamagiti. Noi venim de 30 de ani aici. Ne pare foarte rau, daca stiam nici nu veneam, ne duceam la Calimanesti. Am luat bilet prin Casa de Pensii."
Imaginea de la subsolul bazei de tratament este deprimanta. Aici exista o sala de fitness, insa in urma cu doi ani au avut loc inundatii. Totul a fost distrus. Apa a ajuns cam la 1,80m, a fost plin de namol si nimic nu s-a mai putut recupera.
Si aici vorbim de o investitie de 3,3 milioane de euro din bani europeni, lasata de izbeliste de Primaria din Baile Olanesti.
Si acestea nu sunt singurele probleme de care se lovesc turistii veniti la tratament. Cine nu detine o cartela speciala nu are acces la izvoarele cu apa de baut, iar cardul se obtine numai dupa ce il consulta un medic. Aparent, pentru ca ar avea nevoie de o recomandare medicala.
Un angajat de la izvor ne explica procedura.
Angajat: "Eu apartin de Hotel Olanesti, eu astea. Izvoarele. Acolo va consulta, plateste consultatia 40 de lei si ii da cartela asta care costa 15 lei pe zi."
Regula a fost impusa de catre firma care a preluat izvoarele de la Agentia Nationala a Resurselor Minerale. Am cerut si noi o cartela pentru patru zile. Insuficient pentru un tratament complet ne-a transmis medicul.
Medic: "Asta nu este cura de apa. Este de la 7, 8, 10-12 zile in sus. Trebuie sa va spun lucrul asta ca sa stiti, mai ales ca si platiti, nu va folosesc numai trei zile de apa. 91, daca ai 90 e super. Consultatia si apele, stai putin ca e mai mult ca trebuie sa bat garantia. Un milion o suta."
Odata primita cartela, puteti merge la izvor. Si cum cei mai multi fac zece zile de cura, costul final se ridica la aproximativ 200 de lei.
Turist: "Nici o jumatate de litru nu ne da, nici macar nu ne umple sticla, isi bate joc de noi. O gramada de bani ne iau. 200 de lei cu consultatie medicala si uitati, pe zece zile 200 de lei. Ca sa beau apa. Baga mana in buzunar fara voia noastra si uitati, ne da mai putin de jumatate de litru."
Turist: "15 lei pe zi, tataie. E mai scumpa decat doua sticle de doua kg de bere."
Turist: "E buna ca e platita. Acum e anormal tot, toate sunt anormale."
Nimeni nu contesta binefacerile acestor izvoare. Acest tanar de pilda a reusit sa scape de o alergie pentru care medicii nu gaseau leac abia dupa ce a facut tratament injectabil cu apa din izvoarele de la Baile Olanesti. Apele curative sunt singurele pentru care vine in statiune, dar situatia nu il lasa indiferent.
Tanar: "Jenant, umilitor de-a dreptul. Eu ma simt umilit si alti oameni se simt umiliti ca cineva pur si simplu a primit dreptul de a pune lacat pe apa care curge din pamant. E un loc minunat, pacat ca altii pun lacatul pe el."
Turist: "Aerul sa il privatizam si am terminat problema. Daca au privatizat apa sa privatizeze si aerul ca e foarte bun, ozonat, tot."
S-a ajuns aici din cauza neintelegerilor dintre firma care a concesionat izvoarele, pana in 2022 si Agentia Nationala a Resurselor Minerale.
Aurel Gheorghe, ANRM: "Are indatorirea de a o proteja, de a o folosi judicios si de a-si plati darile catre stat, taxa pe activitatea de exploatare si redeventa. Izvoarele de regula sunt de dinainte, de la inceputul secolului, au fost publice, faptul ca acolo se impune o taxa, nu este un lucru tocmai fericit. Este o chestiune de natura juridica. Agentia nu are o responsabilitate cu privire la modul cum un titular de licenta isi administreaza resursele. Una peste alta, daca izvoarele au fost publice ar trebui sa ramana publice pentru ca apa este un dar de la natura."
Reporter: "Asta este o cartela. Puteti sa estimati cat il costa pe un turist sa bea apa de acolo patru zile?"
Aurel Gheorghe, ANRM: "Va repet, agentia noastra nu are nicio responsabilitate in actul de comert."
Reporter: "Dar cine?"
Aurel Gheorghe, ANRM: "Nu va pot raspunde pentru ca nu stiu. ANRM concesioneaza, urmareste, incaseaza taxe in folosul statului. Izvoarele sunt un dar de la natura si pe logica ar trebui sa fie publice. Cu siguranta este un abuz fata de persoane, care intr-o forma sau alta au nevoie sa bea apa."
Supranumite si "Izvoarele de aur", datorita apelor minerale despre care se spune ca fac minuni pentru sanatate si vindeca o multime de afectiuni, Baile Olanesti au atras dintotdeauna turisti, din intreaga Europa.
Primele analize ale izvoarelor s-au facut la 1830, cand s-a descoperit ca au iod. In 1868 doctorul Carol Davila a facut analiza chimica a apelor si a decis sa ridice in zona primele stabilimente de tratament. Mult mai tarziu, prin anii ‘50, s-au pus bazele statiunii care traieste si astazi din gloria trecutului.
Sursa: Pro TV
Etichete: turisti, baile olanesti, bai, inspectorul vacanta,
Dată publicare:
24-08-2016 19:00