In urma cu cativa ani era numita "Statiunea Tineretului", acum e sufocata de gunoaie. Locul care se transforma intr-o ruina
Din nepasarea autoritatilor multe statiuni romanesti, candva renumite, sunt pline de gunoaie, iar litoralul numara cele mai multe bile negre. Diferenta dintre asteptarile turistilor, pretul platit si serviciile oferite este uneori imensa.
Inspectorul Vacanta a fost din nou in control, la malul marii. Costinestiul a devenit o epava ca si vaporul care a facut statiunea celebra. Locul preferat de tineret este acum o zona neingrijita, plina de cladiri abandonate. Hoteluri, restaurante, dar si vestitele casute de piatra sau Teatrul de Vara sunt obiective parasite in loc sa fie renovate si transformate in afaceri profitabile, cum erau candva.
Costinestiul zilelor noastre! Un loc neprietenos, plin de ruine si gunoi! O statiune intreaga lasata de izbeliste! La fel ca epava esuata langa faleza.
Nava "Evanghelia" a esuat in Costinesti in 1968. In scurt timp "Evanhgelia" a devenit simbol al statiunii Costinesti, insa chiar daca exista un proiect de refacere a structurii de rezistenta si amenajare a epavei nimeni nu pare sa fie interesat de soarta "Evangheliei."
Aproape toate atractiile de altadata sunt ruinele de acum. Vestite inainte de '89 pentru distractiile studentesti, casutele de piatra nu mai aduna azi turisti, ci doar gunoaie.
Turist: "Nu au patroni pentru ca terminandu-se contractul de asociere intre BTT si fostul proprietar, l-a dat afara pe om si uite ce s-a intamplat dupa patru ani de zile, s-a furat tot. "
Tanar: "Chiar cand am venit noi erau in camera vecina 18 baieti, noi am stat doar sapte si ma intrebam cum reusesc 18. Cred ca dormeau suprapus."
Nimic nu mai e cum a fost.
Pe timpul lui Ceausescu si imediat dupa Revolutie era singura popicarie in aer liber, iar acum se afla intr-o stare deplorabila.
Hotelul Costinesti apartine tot de Biroul de Turism si Tineret si este un exemplu perfect despre cum poti sa pierzi voit banii statului. In urma cu 5-6 ani aici exista un proprietar, dar contractul de asociere a expirat, iar BTT-ul nu a vrut sa il prelungeasca si dupa cum se vede nici sa il administreze. Asa ca a fost lasat pur si simplu in paragina.
Teatraul de Vara, o alta emblema a Costinestiului, e si el de nerecunoscut.
Localnicii spun ca Teatrul de Vara din Costinesti a fost lasat de izbeliste inca de acum cativa ani si tot ce mai rasuna de aici sunt manelele.
Singurul hotel inca functional al BTT ramane Forum. Select si exclusivist in trecut, modest in prezent. Altadata locul unde se organizau concerte seara de seara in restaurant, acum hotel cu bucataria inchisa pe motiv ca nu a respectat legea. Forum este totusi singurul care face profit: 1.000.000 de lei in 2015 si aproape la fel anul acesta.
Vorbim in total despre aproximativ o suta de cladiri, presarate pe 36 de hectare, care au apartinut Biroului de Turism pentru Tineret. Fie ca sunt hoteluri, vile, bungalouri, casute de vacanta, discoteci sau restaurante, acestea erau pline ochi in anii 80-90 de taberele studentesti de altada. Declinul a inceput in urma cu 16 ani.
Andrei Popescu, secretar de stat Ministerul Tineretului si Sportului: "La inceputul anului 2000 au fost instrainate mai multe active in mod fraudulos, cel putin asa a decis instanta, motiv pentru care directorul de atunci, domnul Vaclea executa o sentinta."
Mai exact, 67 de active ale BTT au fost vandute fraudulos de catre Liviu Valentin Viclea, directorul de atunci al BTT. 40 la suta dintre ele inca au o situatie incerta. Pentru care exista in prezent 100 de dosare pe rol.
Acest domn detine unul dinte activele care au apartinut candva statului. Numai el are noua procese cu BTT-ul. Nu vrea sa-i fie dezvaluita identitatea.
Proprietar de hotel: "Tot ce vedeti aici, 20 si ceva de hectare, nu e inchiriat. Acestei societati nu ii pasa de statiune, neinchirind acest teren nu obtin niciun venit. Ne chinuim de 11 ani sa inchiriem acest teren sau sa ni se vanda terenul, suntem proprietari pe cladiri, marea majoritate, dar nu suntem proprietari pe teren, terenul este al BTT-ului."
Andrei Popescu, secretar de stat Ministerul Tineretului si Sportului: "Atata timp cat situatia patrimoniala nu e clarificata nu putem decide instrainarea terenului de dedesubt."
Ministerul Tineretului si Sportului, care e actionarul majoritar al BTT cu 87,92% din actiuni, nu vrea sa auda de vanzare. Ba mai mult, vrea sa reintregeasca patrimoniul Biroului de Turism pentru Tineret.
Proprietar de hotel: "S-au facut numeroase adrese catre acesti domni in care dansii ne raspund ca nu se inchiriaza, nu se vinde."
Andrei Popescu, secretar de stat Ministerul Tineretului si Sportului: "Exista si o serie de sentinte penale cu privire la modul in care au fost instrainate aceste active."
Dupa ce fostul director, Liviu Vaclea, a ruinat societatea pe care a condus-o, s-a instalat delasarea. Chiar si asa, Costinestiul ramane locul care aduna in sezon peste 50.000 de turisti.
Turist: "Conditiile de cazare sunt varza, preturile sunt prea mari, e mizerie. Eu sincer nu-s multumit, adica nu mi se face curat nu schimba gunoiul, nu am avut nici sapun."
Turist: "Ma asteptasem sa fie si prosop, sa fie ce e necesar, nu ma astept sa fie lux. Foarte greu am gasit un loc in care sa fie mancare buna, am dat bani pe medicamente sa imi revin."
Reporter: "Ti-a fost rau?"
Turist: "Da, de la mancare. Am platit vreo doua milioane si jumate pe medicamente."
Serviciile sunt proaste, locurile de cazare sunt putine, asa ca multi se duc in gazda.
Reporter: "Aveti cazare?"
Proprietar: "De la 800 - un million, fara baie in camera."
Reporter: "80 de lei, da?"
Proprietar: "80 de lei si 140-200 cu baie in camera."
Proprietar: "Unde aveti cazare? Cati sunteti?"
Turist: "Trei."
Proprietar: "Am o camera cu doua paturi, da’ e baia langa camera, doua camere la o baie."
Si mai e o problema: mizeria care sufoca toata statiunea.
Reporter: "Cum e sa faci plaja cu gunoiele astea?"
Turist: "Ar trebui sa curate cineva, dar daca nu se ocupa nimeni, nu avem ce sa facem."
Andrei Popescu, secretar de stat Ministerul Tineretului si Sportului: "Preocupare din partea BTT exista, acum trebuie sa gasim solutii si in ceea ce priveste cresterea capacitatii de procesarea a deseurilor."
Costinestiul de altadata aduna vara de vara autocare si trenuri pline de studenti. Inca de la prima ora, briza marii era acompaniata de acorduri de chitara si de vuietul grupurilor de tineri care asteptau pe plaja, langa Obelisc, rasaritul soarelui. Practic, cine nu era in Costinesti nu conta.
Arhiva. Turist: "Atmosfera Ring! Exceptionala, muzica buna, ne distram!"
Tanar: "Adevar atmosfera, adevar, sa mor io!"
Turist: "Inainte era statiunea tineretului, acum uita-te si tu, batrani si copii."
Costinestiul s-a schimbat ireversibil la fata si nu pare ca o sa-si revina curand. Statiunea tineretului, in care vuiau concertele, festivalurile de film si voia buna si-a pierdut definitiv farmecul si publicul.
Sursa: Pro TV
Etichete: litoral, costinesti, ministerul tineretului si sportului, inspectorul vacanta,
Dată publicare:
23-08-2016 19:28