Inainte de '89, turistii faceau croaziere aici, acum refuza sa coboare de pe vas. Comoara de pe Dunare e azi peisaj dezolant
Dunarea traverseaza 9 tari si 4 capitale pana sa ajunga la noi. Si le aduce incasari imense celor care au stiut sa-i valorifice potentialul.
Ar trebui sa invatam de la vecinii bulgari, unguri sau austrieci lectia despre profit cinstit pentru ca toti ne dau clasa la acest capitol. Inainte sa se verse in mare, Dunarea trece prin 18 porturi romanesti, dar autoritatile habar n-au ce comoara li se scurge printre degete.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Inspectorul Vacanta a dat o raita prin cateva porturi dunarene. Giurgiu arata dezolant, in comparatie cu Ruse ca de altfel tot malul romanesc fata de cel bulgar. Faleza este neingrijita, turistii nu pot manca peste de Dunare pe malul ei si nu pot face o plimbare de agrement. Ministerul Transporturilor sustine insa ca portul Giurgiu se regaseste intr-un plan care presupune amenajarea falezei ... la un moment dat.
"Tot ce vedeti aici este din anii '50. E totul lasat pe stil”
Vase vechi si ruginite, constructii daramate de timp si bantuite de imaginea a ceea ce au fost odata. Asa arata acum majoritatea oraselor situate de-a lungul Dunarii. Binecuvantate de natura, dar blestemate sa fie conduse de administratori incapabili sa valorifice fluviul.
Avem aici de-a face cu o adevarata comoara care nu este exploatata pentru ca nu exista interes. Ba dimpotriva, si lucrurile care odinioara functionau au fost lasate sa se distruga. Undeva in spate exista trecerea cu bacul, care dupa cum vedeti a ramas doar o ruina, iar in partea cealalta este podul prieteniei care face legatura cu Bulgaria. Insa nu este tocmai prietenos pentru ca este plin de masini care stau la coada ore in sir.
Cristian: Daca cineva s-ar fi ocupat dupa Revolutia din ‘89 de turism, la ora asta am fi fost departe.
Dunarea inseamna viata. Ar trebui facut un Giurgiu Marina, un port unde sa traga toate barcile
Cu atit mai mult cu cit frumusetile, la care facem referire, se afla la 66 de km de capitala.
Dupa doar o ora de mers cu masina, bucurestenii ar putea petrece o zi de neuitat pe malurile fluviului. Iar amenajarea s-ar putea face cu fonduri europene, daca nu sunt bani la buget.
Altfel, ce sa vada un turist in Giurgiu ? Poate doar mizeria si trotuarele pline de buruieni. Sau poate pe acesti localnici care sparg seminte.
- Plictiseala maxima, mancam seminte.
- Va plac semintele?
- De ce aruncati pe jos?
- Nu avem unde sa aruncam.
- E acolo cosul de gunoi.
- Asta nu e o zona turistica, la Giurgiu.
- Avem un oras foarte frumos dar nu prea
- Turisti vin pe aici?
- Nu e nimic de vazut.
- Ce sa le zicem?
- Noi ii trimitem la bulgari, va dati seama.
Agent: Daca nu exista o atmosfera de incredere, ca omul cand coboara de pe nava sa nu se sperie, o sa ajunga sa vina tot mai putini.
De aceasta data am surprins in port un vas de croaziera elvetian, care urmeaza sa duca in Amsterdam turisti veniti tocmai din Noua Zeelanda. Au aterizat pe aeroportul Otopeni, au vizitat putin Bucurestiul, iar in Giurgiu, s-au urcat direct pe vapor.
Turista: Am vazut cateva cladiri vechi, biserici frumoase. Este interesant.
Reporter: - Dar aici in Giurgiu ?
Turista: Nu.
Turista: "Pare ca a ramas prins in timp are multe de recuperat, dar sunt sigura ca veti veni din urma. "
Asa suna un raspuns diplomat din partea unei turiste care a platit citeva mii de euro pentru o croaziera pe Dunare. In cele 2 ore cit au stat in port, niciun turist nu a avut curiozitatea sa coboare de pe vas si sa se plimbe pe faleza.
Angajata agentie de turism: - Puneti-va in situatia asta. Ati venit de pe vas, care e prima impresie ? Balariile astea ? Va spun, lucrez de 42 de ani in turism, e pacat. Ne-a dat Dumnezeu de toate, din pacate avem alte lipsuri. Din pacate nu le pasa de turisti, si nu vorbim numai de Giurgiu, vorbim de toata tara.
Daca vor cu adevarat sa faca ceva, sa se puna in locul turistilor.
Suntem o tara care isi alunga turistii si in lipsa lor nici afacerile nu merg. Va vine sa credeti sau nu dar, odata ajuns in Giurgiu, unui turist, nu-i va va fi usor nici macar sa manince un peste de Dunare desi se afla la doi pasi de malul fluviului.
Filmare cu camera ascunsa:
- El e din Dunare ?
- Creste cu apa din Dunare
- Deci nu e din Dunare
- I-am dat noi sa bea cu pipeta.
- E gustos, sa stiti ca nu se simte diferenta.
Croaziere nu, peste nu, turisti nu. Incercam sa aflam de ce ?
Nici primaria si nici Administratia Porturilor nu au putut sa ne lamureasca. Programul functionarului public trebuie respectat …
Administratia Porturilor: Veniti maine, este doar doamna director adjunct
Reporter: Pot sa vb cu dansa un minut?
Administratia Porturilor: De ce veniti neanuntati? Facem in felul urmator, haideti sa stabilim o alta zi.
Administratia Porturilor: Nu puteti sa ii anuntati azi? E ora 4 si un sfert, trebuie sa fac scris, sa ii dau.
Reporter: Dureaza mult sa trimiteti un email?
Administratia Porturilor: Trebuie sa dau oficial, e 4 si un sfert, cine mai e la ora asta?
Cei care s-au nascut linga Dunare pun punctual pe i. Functionarii vin si pleaca, fara ca in urma lor sa ramina ceva.
Turista: Nu s-a dezvoltat si nu vad interes. Vin in fiecare an si tot imi doresc sa imi aduc prietenii la port dar nu s-a schimbat nimic, e mai rau decat in copilarie. Ar putea sa fie vaporase pentru agrement. Nu se gandeste nimeni la turisti. Cand eram copii erau vase de agrement, toata lumea manca peste ... NU mai este vointa. La Bulgari nu discutam, nu se compara si e pacat. Bulgarii gatesc si romaneste, vorbesc si romaneste si fac si mici.
Iata cum arata Dunarea vazuta dintr-o alta perspectiva. Am ajuns pe malul Bulgaresc, La Ruse si ne-am dat seama ca aici chiar ai ce sa faci. Turistii pot face excursii cu acest vaporas, de exemplu, in fiecare zi timp de o ora se pot plimba pe dunare si ii costa cam 7 euro.
Vecinii nostri par sa fi gasit secretul prin care sa atraga turisti. Au bagat bani in zone de promenada si acum banii se intorc la ei inzeciti.
Turista din Bulgaria: Putem vedea Ruse si Giurgiu, ambele parti, mergem pe Dunare.
Ne intoarcem acasa si ne dam seama ca nu numai Giurgiu este la pamant.
Galatiul, de pilda, care e cel mai mare oras de pe malul romanesc al Dunarii, se poate lauda doar cu patru pontoane-restaurant.
Turist american:- E foarte frumos. Imi place toata cultura, nu stiu. E foarte dragut.
Reporter: - De unde sunteti?
Turist american: Din Statele Unite, Detroit, zona Michigan
Reporter: Va place aici?
Turist american: Da, e foarte diferit. Sotia mea a crescut aici
In ciuda traditiei pe care o are Galatiul, in prezent nicio ambarcatiune nu mai pleaca in curse regulate pe Dunare. Doar acest vapor, Kaptan, mai face croaziere, din cand in cand, la cerere.
Situatia se repeta, la indigo, in aproape toate cele 18 porturi dunarene din tara. Singura zona care a inceput sa se dezvolte din punct de vedere turistic,e cea din clisura Dunarii.
Datele arata ca anul trecut doar 595 de nave au acostat in porturile dunarene.Si dintre ele doar una a avut pavilion romanesc.
Frustrant, dar asta e realitatea. Am putea invata de la altii pentru ca pina sa ajunga la noi, Dunarea trece prin 9 tari si 4 capitale.
Anca Nedea, presedinte ANT: Trebuie sa cream pe bucata romaneasca de Dunare o structura de primire, o structura de vizitare, adica o destinatie in sine
Inainte de '89, croazierele pe Dunare erau dese iar porturile atrageau turisti. Oamenii se plimbau pe fluviu cu vapoare, precum nava Carpati, care acum zace ruginita si abandonata la Giurgiu.
In Galati, de pilda, turistii puteau sa traga pe vasul Libertatea, care a fost folosit ca hotel-restaurant, pina in momentul in care a fost instrainat pe nimic.
Asa ca nu putem tine pasul nici cu noi insine, daramite cu vecinii nostri. Ungurii fac croaziere, atat ziua cat si noaptea, unele dintre ele cu prezentare chiar si in limba romana. Slovacii se pot lauda cu restaurantele lor de pe Dunare iar austriecii ne dau si ei clasa, cu circuitele turistice pe care le organizeaza pe fluviu.