Pădurile Cernica şi Pustnicu, sufocate de gunoaie. De ce nu își bat capul autoritățile


Ultimul update: Luni 09 Septembrie 2019 20:07
Data publicarii: Luni 09 Septembrie 2019 19:32
Categorie: Inspectorul PRO

Ideale pentru plimbare și odihnă, pădurile din jurul orașelor sunt înghițite de gunoaie, atâta vreme cât responsabilii nu dau amenzi serioase.

„Inspectorul Pro” a găsit în apropierea Bucureștiului mai multe zone de agrement lăsate în paragină. Deși legea le permite primăriilor să le ia în administrare pentru a le reda oamenilor, edilii nu știu sau nu vor să se complice.

Pădurile Cernica şi Pustnicu, două dintre locurile preferate ale bucureştenilor la sfârşit de săptămână umbrite nu doar de copaci, ci şi de nepăsarea autorităţilor. Altădată baze de agrement căutate pentru plimbările în aer liber, acum simple zone împădurite în care gunoaiele concurează cu frunzele căzute pe jos.

Pădurea Pustnicu, un loc dedicat grătarelor, atrage mii de oameni în weekend. Carnea sfârâie pe cărbunii încinşi, iar muzica trădează stilul preferat de fiecare şofer în parte. Ce rămâne în urma lor? Mormane de gunoaie!

Echipa de la „Inspectorul Pro” a luat zona la pas, la început de săptămână, când se vede cel mai bine dezastrul de după weekend.

Coșurile de gunoi sunt goale toate. Mizeria peste tot. Pungi de plastic, gunoaie, pet-uri, farfurii de plastic de la picnic. Cu cât echipa „Inspectorul Pro” înaintează mai mult în pădure, totul ia proporţii: cantitatea de gunoaie, dar şi urmele grătarelor improvizate. Cineva şi-a uitat chiar şi tava pentru gătit.

Deşi amenzile pentru resturile abandonate în pădure ajung la 1000 de lei, nimeni nu pare să fie speriat. Şi ştiţi de ce? Pentru că nimeni nu dă sancţiuni! Iată ce explicaţie au primit jurnaliștii de la Florian Băncilă, Şeful Ocolulului Silvic Brăneşti.

Florian Băncilă, șeful Ocolului Silvic Brănești: „Nu e totdeauna plăcut să intervii într-un dialog cu persoanele care amenajează un grătar şi mai sunt şi obosiţi, la un moment dat, după consumul de alcool.”

5.000 de hectare sunt lăsate de izbeliște. Pe atât, se întind pădurile Cernica şi Pustnicu, administrate de Ocolul Silvic Brăneşti.

Florian Băncilă, șeful Ocolului Silvic Brănești: „Dumneavoastră aţi văzut ce aţi văzut, dar să vedeţi că în cursul saptămânii sunt persoane în vârstă care vin pur şi simplu să schimbe uleiul la maşină.”

Este grav că s-a ajuns aici. Nu aşa au fost gândite aceste zone de recreere şi agreement. Altădată, în Pustnicu erau mese de picnic, cabane şi chioşcuri. Astăzi se pot vedea doar relicvele lor.

„Eu am impresia că pădurea asta strigă: „Ajutor, îşi bat joc de mine!”

Cu cât intri mai adânc în pădure, cu atât înţelegi mai bine că, în afară de cei care vin să se distreze printre gunoaie, pe aici n-a mai trecut nimeni. Este vorba despre autorități.

Prima scuză la îndemâna celui care conduce Ocolul Silvic este următoarea: „terenurile pline de mizerie nu sunt ale noastre.” Într-un final, administratorul recunoaşte adevărul: gunoiul se întinde şi pe bucata statului.

Băncilă: „Nu neg că şi la noi se întâmplă lucrurile astea, deşi astea vă repet nu le face turistul. Știţi foarte bine ca zona Ilfovului e cunoscută pentru debuşeu menajer al Capitalei.”

Mizeria a pus, din păcate, stăpânire pe tot: pe pădure, pe alei de promenadă şi pe lac Pe malul lacului Pasărea, unde există un vestit complex cu terasă şi restaurant, proprietarii locului spun că au făcut o înţelegere cu primăria şi strâng gunoiele doar de pe drumul care duce spre complex, în schimbul unei taxe de 10 lei pe turist.

„Sunt ale primăriei şi ne-a dat voie să facem noi curat după oameni, da? Nu aţi venit într-o luni, să vedeţi atunci mizerie. Atunci vă daţi seama!”

Zona este superbă, dar în afară de a lua prânzul sau cina, altceva nu mai puteţi face aici. Complexul avea odată un ponton. S-a ales praful. Nu mai există nici bărci cu care să te plimbi pe lac. Iar foişorul, aflat lângă debarcader este abandonat.

Echipa de la Inspectorul Pro a surprins şi o deversare.

În urma sesizării făcută de echipa „Inspectorul Pro”, Administraţia Naţională Apele Române a făcut o verificare. Inspectorii au putut vedea cu ochii lor ca angajaţii dezafectau o conductă care evacua apele provenite de la terasa complexului. Pentru neregulile constatate, societatea a fost sancţionată contravenţional.

Şi în pădurea Cernica grătarele sunt la putere. Doar că aici autorităţile par să fi găsit soluţii pentru gunoaie: pe o bucată întinsă de pădure a fost amenajat un parc de aventură. Un loc unde turiștii pot explora traseele suspendate prin copaci. Ori să trăiască senzaţii tari traversând lacul în zbor, pe o tiroliană de aproape 800 de metri. Cei care nu sunt amatori de sport, pot pescui sau să citească o carte la umbra copacilor.

Potrivit legii, orice primărie poate lua în administrare - de la ocoalele silvice - bucăţi din pădurile cu rol de recreere. Vorbim strict despre cele aflate în intravilanul localităţilor, unde pot fi amenajate zone turistice.

Florian Băncilă: „Nu se schimbă folosinţă, rămâne pădure. Vor trebui să-l ceară, dacă au interes local să dezvolte zona turistică.”
Reporter: „Dar n-a cerut nimeni, nu?”
Băncilă: „Deocamdată nu, repet că legea a apărut anul trecut.”

Dacă ar fi să ne întoarcem în timp, am vedea cât de întinse erau cândva pădurile dintre Lunca Dunării şi Dealurile Târgoviștei. Celebrii codrii ai Vlăsiei apar în multe dintre înscrierilor istorice ale ultimelor 5 sute de ani. Nimeni nu s-a gândit însă, de-a lungul vremurilor, ca o să ajungem astăzi să numărăm hectarele pe degete.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO