Românii înșelați la cântar. Neregulile descoperite de inspectorii OPC

×
Codul embed a fost copiat

Câţi dintre noi verifică acasă produsele cumpărate şi câţi ştiu dacă nu au fost cumva păcăliţi la cantar? Extrem de puţini, din moment ce unele practici înşelătoare sunt atât de subtile, încât cu greu pot fi sesizate cu ochiul liber

''Inspectorul Pro'' a constatat că plătim gheaţă la fructele de mare congelate sau la peşte, în timp ce, în cazul multor conserve sau pungi cu paşte făinoase, putem fi furaţi la gramaj.

Tone de alimente congelate au fost confiscate de autorităţi, iar neregulile găsite au fost multiple. De la etichetări incorecte, până la suspiciunea că anumite produse au fost udate, în mod deliberat, și abia apoi congelate - ca să cântărească mai mult.

Unele produse, de exemplu, nu ar trebui să existe la vânzare fără etichetă. Pe pungi, scrie în trei limbi străine, mai puţin în româneşte. Practic, nici nu ştiţi ce cumpăraţi.

Reporter: "Oare astea ce sunt ? Ce sunt astea ?
Vânzătoare: „ Astea ştiu eu că sunt creveţi, dar asta e altceva."

Citește și
Inspectorul PRO agroturism
Inspectorul PRO, in control cu inspectorul ANPC in bucatariile localurilor de la munte. "Cartofii astia de ce arata asa?"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Reprezentanţii patronatelor din industria alimentară condamnă o astfel de practică înşelătoare.

Sorin Minea: "Nu poţi să obligi cetăţenii unei ţări să înveţe limba altei ţări. Dacă produsul acesta ajungea aşa în Ungaria sau Italia, nu avea ce căuta la raft. Este o singură chestie: neglijenţă!"

După decongelare, am găsit într-o pungă scoici şi în altă pui de baltă. Reprezentanţii magazinului susţin că produsele respective au avut etichetă la un moment dat.

Pentru ambele produse a existat etichetare şi în limba română dar, din cauza condiţiilor de transport şi posibil a adezivului inadecvat, etichetele nu au mai rămas pe ambalaje.

Comisar superior Daniela Ene Colţea, Protecţia Consumatorului: „Orice produs, indiferent de provenienţă trebuie să prezinte toate elementele de identificare traduse în limba română.”

Şi asta nu e tot. Ne-am apucat să cântărim ce am cumpărat. Din pungă cu pui de baltă lipsea aproape o treime.

Comisar superior Daniela Ene Colţea, Protecţia Consumatorului: „Deci, cantitate netă după decongelare trebuie să fie 450 de grame, nici în plus, nici în minus.”

Aşadar 140 de grame s-au evaporat. Asta înseamnă că 31 la sută, din cât am plătit, s-a dus pe apă chioară.

Lipsa la gramaj a fost şi mai evidenţă în punga cu scoici congelate.

După dezgheţare aceste scoici ar fi trebuit să aibă 475 de grame. În realitate, au 395 de grame. Mai puţin cu 17 procente.

Şi aici calculele arată că din 122 de lei cheltuiţi 20 dintre ei s-au dus pe gheaţă. La fel de scumpă, în acest caz, ca şi delicatesa pe care am cumpărat-o. Asta înseamnă că la 1 kg de scoici, pierderea a fost de peste 60 de lei.

În ceea ce priveşte gramajul ambelor produse, au fost preluate probe de către un laborator autorizat pentru realizarea unei analize detaliate care să determine cantitatea netă a produsului versus cea declarată pe ambalaj. Considerăm că e un caz singular, dar vom continua investigaţiile.

Comisar superior Daniela Ene Colţea, Protecţia Consumatorului: "Câtă vreme, pe ambalaj, apar acele informaţii, ele se declară şi trebuie să le şi respecte!"

Din păcate, oamenii nu au ochi pentru astfel de înşelăciuni sau li se par prea mărunte şi le e silă să le reclame. Nu vorbim însă despre cazuri izolate.

Haideţi să vedeţi cum stăm şi la conserve.

20 la sută dintre conservele de peşte, scoase la vânzare pe piaţă românească, conţin mult mai puţină carne decât ar trebui. Iar în multe alte cazuri, mâncăm peşte în apă chioară - în loc de ulei sau suc de roşii. Toate sunt nereguli descoperite de inspectorii de la Protecţia Consumatorului, în urma unei verificări recente. Mai exact, 163 de probe au fost analizate în detaliu. Iar concluzia a fost că mâncăm mai puţin ton sau sardine, decât scrie pe unele etichete.

Dovezile găsite în laborator nu ar fi putut fi sesizate însă şi cu ochiul liber.

Anca Gravril, Şeful Laboratorului Larex: „Condiţia minimă de peşte este de 70 la sută. Aici am avut supriza să găsim şi 50 la sută.”

Cu alte cuvinte, în acest caz concret, am mânca mai puţine sardine decât scrie pe etichetă. Iar în alte situaţii ar trebui să ne mulţumim cu peştele conservat în apă chioară. Uleiul vegetal, declarat pe ambalaj şi plătit ca atare de consumator, lipseşte cu desăvârşire.

Anca Gravril, Şeful Laboratorului Larex: "Conţinutul de exudat apos trebuie să fie maxim 8 la sută. Am găsit şi 20 la sută. În loc de ulei e mai economic să pui apă, că până ajunge să te verifice cineva."

Afirmaţiile aparţin Ancăi Gavril, şefa laboratorului Larex, care susţine că şi unii dintre producătorii şi importatorii de ton la conservă, umblă cu cioara vopsită. În cazul unora dintre ei, înşelăciunea este subtilă, dar e menţionată pe etichetă.

Anca Gravril, Şeful Laboratorului Larex: "Am văzut pe anumite tipuri de conserve peste 70 la sută şi în paranteză înainte de sterilizare"

Cu alte cuvinte, producătorul a cântărit peştele în stare crudă, înainte de a-l conserva şi a specificat acea greutate pe ambalaj. Prin preparare, însă, cantitatea de carne scade în mod evident. Şi astfel se produce înşelăciunea. Deşi pierderea e clară, nimeni nu poate fi tras la răspundere. Menţiunea de pe etichetă este corectă. Ca să observe astfel de subtilităţi, oamenii ar trebui să citească atent ambalajele. Dar cine are timp pentru aşa ceva?

Acum doi ani, de exemplu, inspectorii au descoperit nereguli la zahăr, orez, făină, mălai şi sare. Vorbim despre pungile gata ambalate de 1 kg, din care lipseau până la 70 de grame. Nepermis de mult, în condiţiile în care marja prevăzută de lege este de plus minus 15 grame.

În toate aceste cazuri, avem de-a face cu practici comerciale incorecte, în care care consumatorul plăteşte mai mult decât ar trebui. Atunci când sunt descoperite, amenzile sunt usturătoare şi pot ajunge până la 100 de mii de lei.

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Autoritatile confirma standardele duble, dupa campania Stirilor ProTV. Ce contine parizerul german fata de cel vandut la noi
Autoritatile confirma standardele duble, dupa campania Stirilor ProTV. Ce contine parizerul german fata de cel vandut la noi

La cateva luni de la izbucnirea scandalului privind produsele de calitate inferioara pentru Europa de Est, timp in care Stirile PRO TV au demonstrat cu analize de laborator ca exista dublu standard, autoritatile romane au un prim raport pe aceasta tema.

Inspectorul PRO, in control cu inspectorul ANPC in bucatariile localurilor de la munte.
Inspectorul PRO, in control cu inspectorul ANPC in bucatariile localurilor de la munte. "Cartofii astia de ce arata asa?"

Agroturismul este segmentul cu cea mai mare crestere din domeniu, in ultimii ani. Romanii cauta mai mult ca niciodata locuri pitoresti pentru un sfarsit de saptamana, iar proprietarii de pensiuni au mai toate camerele pline.

"Minune" la CFR, dupa ce conducerea vede mizeria din vagoane. Cum arata trenul de pe aceeasi ruta, cateva zile mai tarziu

Inspectorul Pro revine din aceasta saptamana cu noi dovezi ca in Romania nu exista din pacate prea multe servicii de calitate.

"Inspectorul Vacanta" se intoarce. Unde ne puteti scrie si trimite poze despre problemele intampinate in timpul sejurului

 Stirile Pro TV lanseaza pe 1 august 2016, in cadrul jurnalului de la ora 19:00, campania Inspectorul Vacanta, semnata de Andreea Brasovean si Raluca Manita, corespondente Stirile Pro TV.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.