Două sute de străzi din Capitală nu sunt asfaltate. Sute de mii de oameni, afectați de lipsa infrastructurii

Ultimul update: Marti 19 Iunie 2018 09:58
Data publicarii: Marti 19 Iunie 2018 08:29
Categorie: Inspectorul PRO

De altfel, în Bucureşti, o capitală cu pretenţii europene, sute de mii de oameni trăiesc mai rău ca în mediul rural.

S-au mutat în case şi în blocuri noi, dar fac slalom printre noroaie, bălţi şi gunoaie şi, aşa cum aţi văzut, când plouă e dezastru.

Infrastructura nu a ţinut pasul cu dezvoltarea imobiliară, astfel ca aproximativ două sute de străzi sunt în prezent neasfaltate. Oraşul pare condamnat la înapoiere, de autorităţile indiferente.

Urmăriţi un reportaj marca Inspectorul Pro, realizat la câţiva paşi de centrul Capitalei.

Bine aţi venit în Bucureşti, capitală europeană din 2007! Anul Centenarului ne surprinde printre noroaie şi mocirlă, într-o metropolă în care două sute de străzi nu sunt încă asfaltate. Paradoxal, în acelaşi oraş se ridică în acest moment blocuri şi birouri în valoare de 360 de milioane de euro.

În 2018, cele mai multe locuinţe vor fi gata în Sectorul 6, potrivit datelor Coldwell Banker. Drumul Belşugului străbate o zonă aflată în plin avânt imobiliar. Fără asfalt şi iluminat public, această stradă de 768 de metri lungime s-a transformat, de-a lungul anilor, într-un simbol al neputinţei administraţiei locale.

Într-un clip electoral din 2016, Gabriel Mutu, actualul primar al Sectorului 6, constată că Drumul Belşugului este o bătaie de joc

În martie anul acesta, drumul arată la fel. Poate chiar mai rău. Pentru că în zonă se contruiesc blocuri noi, iar utilajele dezvoltatorilor lasă urme adânci în drumul de pământ. Nu îi controlează nimeni şi nicio autoritate nu îi amendează.

Reporter: "V-aţi muta acum acolo?"

Gabriel Mutu: "Nu, sunt sincer, nu. Dacă ar fi să aleg între a plăti 5 mii de euro în plus în altă zonă pentru un apartament cu două camere aş face efortul şi aş cumpăra în altă parte pentru că sunt conştient că Primăria nu poate face aceasta investiţie în următorii doi ani doi ani şi jumătate".

Reporter: "De ce nu s-a făcut până acum?"

Gabriel Mutu: "Este greu de spusm dezinteres"

Conform normelor de urbanism, ca să fie asfaltată, strada ar trebui să aibă o anumită lăţime. Pentru asta este nevoie ca proprietarii din zonă să doneze domeniului public bucăţi din terenul lor.

Cei mai mulţi au făcut-o, dar câţiva sunt ori de negăsit ori refuză să o facă, sperând că vor primi despăgubiri de la administraţie. Problema a fost transferată la Primăria Capitalei, care poate trece acum la exproprieri în interes public. Până atunci, edilul susţine că va…încerca să acopere stradă cu pietriş.

Gabriel Mutu: "Dacă noi vom avea în 8 luni maxim exproprierile făcute, putem intra în procedura de licitaţie care se poate duce până la un an şi jumătate. Asta este procedura prevăzută de lege."

În ciuda acestui haos, Primăria continuă să acorde autorizaţii de construire în zona pentru că, susţine edilul, nu are arme legislative cu care să îi oprească pe dezvoltatori. Şi uite aşa apar blocuri noi lângă drumuri vechi.

Peste 20 sunt de pământ. Toate aceste uliţe nu au nicio şansă ca în următorii 2-3 ani să fie reabilitate. Valea Largă este una dintre ele. Când plouă, oamenii merg pe garduri. Iar astfel de probleme sunt în tot Bucureştiul.

Peste 14.000 de locuinţe se afla în acest moment în diverse stadii de dezvoltare în Bucureşti şi împrejurimi, aceasta fiind cea mai mare valoare înregistrată din istoria modernă a pieţei rezidenţiale locale - potrivit datelor Coldwell Banker România. Cum vor gestiona primarii aceasta extindere fără precedent este greu de imaginat având în vedere că acum mii de bucureşteni trăiesc la capătul civilizaţiei.

Gabriel Mutu: "Noi nu putem ţine pasul cu ceea ce se întâmplă pe zona de dezvoltare imobiliară. Nu putem face străzi aşa cum construiesc dezvoltatorii. Nu avem bani, procedurile pe care noi le urmăm sunt mult mai complicate şi mai greoaie"

Indiferent de anotimp, când ajungi într-un cartier aflat în plină dezvoltare ai impresia că eşti la capătul pământului. În ultimii trei ani, primăriile au dat autorizaţii de construire pe bandă rulantă. Poate autorităţile noastră ar trebui să urmeze modelul altor capitale europene. În Viena şi de Berlin, autorizaţiile nu se eliberează dacă infrastructura nu este gata. Mă refer la străzi asfaltate şi utilităţi.

În Sectorul 3, pe o fostă platforma industrială, în apropiere de Autostrada Soarelui, se dezvoltă un adevărat cartier. Titanul nou, îi zic cei din zonă. Mii de apartamente sunt în construcţie acolo. Preţul pe metru pătrat util variază între 800 şi 1000 de euro. Dezvoltatorii vorbesc despre o "zonă care te va uimi prin imagine şi grad ridicat de confort". Promit spaţii verzi şi locuri de joacă.

Dar şi acces facil către mijloacele de transport în comun. Iată cum arată zona, în realitate, în urmă cu câteva săptămâni. Ansamblurile de blocuri se construiesc mărginite de foste drumuri agricole. Au doar patru metri lăţime, sunt de pământ şi lipsite de canalizare pluvială.

Amăgiţi de promisiuni, mii de oameni au cumpărat o locuinţă în acest cartier, încă din faza de proiect. Nu e de mirare având în vedere că fondurile prin Prima Casă se epuizează rapid. Iar cererea de apartamente noi este mai mare decât oferta. În Capitală, 80 la sută dintre noile locuinţe se contractează înainte de a fi gata.

Robert Negoiță este primar al Sectorului 3 din 2012. Acest cartier din Titan s-a dezvoltat sub semnătură lui. Ca să treacă la asfaltare, edilul spune că are nevoie de planul urbanistic zonal, care stabileşte, în detaliu şi cu reguli stricte, cum va arăta fiecare stradă. PUZ-ul a fost elaborat de Primărie, dar nu a primit avizul Ministerului Culturii.

Robert Negoiță: "Ne-au spus că trebuie să facem noi situaţia tuturor monumentelor şi siturilor arheologice din Sectorul 3, o chestiune pe care nu o putem face noi, nu avem legătura cu ea. Într-adevăr sunt monumente istorice în Sectorul 3, dar noi nu propunem să se umble pe ele, nu are nicio legătură cu puz-ul nostrum. Am înţeles că este o muncă elaborată care durează ani de zile dar nu este necesar în etapa asta. În mod normal dânşii ar fi trebuit să aibă documentaţia pe care ne-o cer nouă. E un maxim abuz şi o fac pentru că le permite legea"

Ministerul Culturii susţine însă că a transmis deja Primăriei Sectorului 3 informaţiile necesare completării documentaţiei cerute de Comisia Națională a Monumentelor Istorice astfel încât planul urbanistic zonal să fie aprobat.

Şi uite aşa cetăţenii, plătitori de taxe şi impozite, se simt încă o dată prinşi într-un ping pong între administraţiile locale şi cele centrale, care îşi pasează responsabilitatea fără nicio jenă şi dau vina pe reglementările legislative

Primarul Negoita susţine că va da în judecată Ministerul Culturii şi că reglementările trebuie schimbate.

Reporter: "Cine ar trebui să schimbe aceste reglementări".

Robert Negoiță: "Scrie în Constituţie cine poate să le schimbe nu vreau să vă mai spun şi eu. Este tendinţa a tot ce înseamnă instituţie de stat să frâneze, aici nu trebuie să întreprinzi nimic ca instituţia de la sine frânează"

Cum Robert Negoiță face parte din partidul aflat la guvernare, stă şi în puterea lui să demareze o schimbare legislativă, care să aducă normalitate şi civilizaţie.

Cum de altfel sta în puterea tuturor politicienilor - care dau vina pe legi şi proceduri - să schimbe ceva, atunci când se împotmolesc. Cu atât mai mult cu cât, în anul Centenarului, continuăm să ne trăim viaţa în noroaie, la doar câţiva km distanţă de cei responsabili de dezvoltarea acestei ţări.

”Zona rezidențială” cu condiții mai rele decât la țară. Primarul spune că nu are da nici măcar 1 leu pe o casă în acest loc
”Zona rezidențială” cu condiții mai rele decât la țară. Primarul spune că nu are da nici măcar 1 leu pe o casă în acest loc
VIDEO PROTVPLUS.RO
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Răzvan Gheorghe
Răzvan Gheorghe s-a descurcat cu brio la primele probe deși a suferit unele accidentări. Cum a făcut față traseului din semifială?

04:51
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Rareș Paraschivu
Rareș Paraschivu, care și-a eliminat propriul frate în prima rundă, s-a înscris în lupta pentru un loc in finală fără prea mari emoții.

04:43
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Marius Crăciun
Go Monkey! Ce agilitate, Marius Craciun s-a întrecut pe el însuși și a reușit să apase buzzer-ul

03:06
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Ismail Kesu
Susținut de familie, Ismail Kesu a trecut fără probleme primele obstacole, însă nu a mai putut la ultima probă

05:13
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Gabriel Bozga
Un performer al calificărilor, vloggerul Gabriel Bozga a apăsat buzzer-ul și a reușit să-și asigure un loc în finala Ninja Warrior

03:50
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Cosmin Atomei
Băiatul atomic, Cosmin Atomei a fost parte de o galerie de excepție și-a reușit să treacă de probe, apăsând buzzer-ul. Ce performanță, bravo! >

03:05
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Cătălin Tătar
Prietenii au fost alături de el și de data asta, iar pentru Cătălin Tătar totul a mers ca pe roate când dintr-o dată >

01:23
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Bogdan Pascal
Bogdan Pascal a făcut spectacol la Ninja Warrior Romania. Ce performanță, bravo!

03:40
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Andrei Nașcu
Brokerul Andrei Nașcu a avut parte de un ghinion teribil la prima probă. Ce s-a întâmplat după?

00:42
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Andrei Ciobanu
Adrenalină maximă! Lovit la o probă, muzicianul Andrei Ciobanu a reușit să finalizeze traseul Ninja Warrior și a apăsat buzzerul

05:29
Gunoaie - Inspectorul Pro
Bucureștiul, transformat într-o enormă groapă de gunoi. Soluţia primarilor: taxe noi
Pericolul din bucate. Cantitatea de sare ascunsă în produse și ce riscăm când consumăm mai mult de 5 grame pe zi
Viceprimarul din Galați spune că turiștii evită orașul pentru că nu găsesc ”droguri, sex și păcănele”. ”E treaba lor”
Falsuri prezentate ca branduri de lux, o afacere de 1,5 miliarde de euro în România. Doar experții pot sesiza diferențele
Tabăra de la Năvodari, devorată de rechinii imobiliari. Nici DNA nu a putut să o salveze
Afacerea la care bulgarii ne dau clasă. Singura fermă din România, închisă inexplicabil acum 2 ani
padina
Stațiunea turistică fără gară și transport local, dar plină de gunoaie. Oficial: ”E în atenția noastră”
Distrugerile din pădurile României. Cum au încercat autorităţile să ascundă furtul de lemn de fag
Zonele rezidențiale de lângă Capitală, rupte de centru. ”Autoritatea de Transport, gaură neagră în buget”
Piața neagră a locurilor de veci, vândute cu zeci de mii de euro. Reportaj cu CAMERA ASCUNSĂ
România, raiul samsarilor de mașini vechi. Pățania lui Cosmin, după ce a cumpărat o mașină second-hand
Haos imobiliar în Mamaia Sat, ignorat de autoritățile locale. ”Nu mai vreau să fiu tratată ca un animal”