Cum sunt chinuite zeci de animale în Chiajna, din ambiţia edililor. Explicaţia oficialilor

Ultimul update: Luni 09 Octombrie 2017 13:31
Data publicarii: Sambata 30 Septembrie 2017 17:09
Categorie: Inspectorul PRO

Zeci de animale sunt chinuite la Chiajna din ambiţia edililor, care s-au gândit că micuţa localitate din Ilfov are nevoie de un parc de animale exotice.

Leii şi maimuţele sunt ţinuţi în condiţii mizerabile, într-o menajerie care funcţionează la limita legii, fără aviz de mediu. 

"- De ce stau în mizeria asta?

-  Au vărsat apă.

-  Pare mai veche.

-  A plouat ieri, alaltăieri. NU aveţi voie să filmaţi.

-  Animalele astea ies de aici sau stau doar în cuşcă?

-  Doar în cuşcă.

-  Uitaţi-va cât sunt de murdare. Sunt pline de fecale, de mizerie".

Discuţia a fost purtată între echipa de la Inspectorul Pro şi reprezentanţii Grădinii Zoologice Chiajna.

Mult spus "zoo", pentru că locul este de fapt un parc de animale, care există doar pentru că edilii comunei şi-au dorit să aibă propria oază de sălbăticie. Nici vorba de autorizaţie de mediu, aşa cum prevede legea.

Altfel, în Chiajna nimeni nu se întreabă de ce primăria chinuie cîteva zeci de animale sălbatice, în spaţii mici şi betonate.

Amplasat lângă stadion, în spatele unui parc de joacă pentru copii, locul nu atrage turişti. Puţinii vizitatori nimeresc acolo, din greşeală.

Mai toate animalele sunt ţinute în condiţii jalnice. Stau în mizerie, nu au apă curată de băut şi nici spaţiu atât cât prevede legea.

Leii, un mascul şi o femelă, se chinuie într-o cuşcă de aproximativ 70 de metri pătraţi. Un loc meschin, doar cu beton şi pietriş, fără niciun fir de iarbă. Asta deşi, potrivit legii, cele două feline ar fi trebuit să aibă cel puţin 500 de metri pătraţi, plus un bazin cu apă.

CUCHI BĂRBUCEANU, VIER PFOTEN: "În urmă cu doi ani erau zece lei, acum sunt doi. Ce s-o fi întâmplat cu cei 8 lei care au dispărut, nu ştim. Nefiind autorizaţi nici nu sunt obligaţi să raporteze naşterile, mortalitatea. Au găsit probabil o soluţie din moment ce nu mai sunt. Ar fi interesant de văzut unde au plecat cei 8, dacă nu au fost omorâţi."

Într-un alt spaţiu, şi mai mic, de doar câţiva metri pătraţi, am găsit două exemplare din coati sudic. Un animal dragut, înrudit cu bursucul, care provine din America de Sud. Acolo, trăieşte în păduri şi spaţii verzi. Numai la noi se chinuie într-o cuşcă mică, betonată, plină de noroi şi fecale.


"- Cum stau în jegul asta? Nu pot nici să iasă afară, totul e închis. Ei ce mănâncă?

-  Mănâncă, în orice caz nu pâine.

- Aici nu putem vedea niciun fel de fruct. Are un rol educaţional grădina asta, în sensul de "aşa nu".

În acelaşi parc sunt şi două maimuţe. Şi acestea stau izolate, într-un spaţiu atât de mic, încât au devenit extrem de anxioase şi de agresive.

"- Ia uite-o mă, i-au venit dracii lui ăla. Waaa maimuţă. Am intrat înainte, dar acum îmi e cam teamă. Bagabonţii ăştia doi, nici nu putem să le facem curat. A muscat un iepure şi a murit pe loc. "

Nici gâştele nu o duc mai bine, deşi ar avea infinit mai multă libertate în orice altă ograda din comună. Stau în nisip şi se bălăcesc într-un lighean amărât, cu apă jegoasă.

Aşadar, exemple destule că să va daţi seama în ce condiţii sunt adăpostite animalele de la Chiajna. În urmă sesizărilor pe care le-am primit, am vrut şi noi să lămurim cum poate funcţiona un astfel de loc.

Potrivit unui raport aflat pe site-ul Ministerului Mediului, în România există 30 de grădini zoologice autorizate. Printre ele nu se află, însă, şi această grădina zoologică din Chiajna.
Am cerut explicaţii edililor din Chiajna. Primarul NU a fost de găsit.

"Acum un sfert de ora a plecat. NU cred că se mai întoarce".

Viceprimar:Trebuie să plec la o şedinţa, nu am timp.

Andreea Brasovean, reporter Inspectorul Pro: Voiam să va întreb dacă este legală această zoo?

Viceprimar: Este menajerie, nu este zoo.Este o diferenţa între ele.

Andreea Brasovean: Şi aveţi voie să deţineţi lei?

Viceprimar: Da. Dacă nu, nu îi ţineam.

Andreea Brasovean: Dar care e diferenţa intre zoo şi menajerie?

Viceprimar: Este o grădina zoologică mai comună, aşa.

Andreea Brasovean: Leii au suficient spaţiu?

Viceprimar: Da.

Andreea Brasovean: Ce suprafaţă au leii? Ar trebui să aibă 500-600 de mp.

Viceprimar: Trebuie să verific, eu sunt viceprimar de câteva luni de zile. 

Aşadar, viceprimarul numeşte acest parc menajerie şi nu zoo, iar Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară îi confirmă spusele. Doar că nimeni nu are dreptul să-şi bată joc de animale, indiferent cum s-ar numi locul în care sunt ţinute.

ORDINUL 16 / 16 martie 2010: Potrivit legii, menajeriile sunt spatii special amenajate, în care pot fi adapostite animale domestice si salbatice. Dar în condiţii adecvate mediului din care provin.

Practic, acest loc există doar pentru că autorităţile i-au lăsat pe edilii din Chiajna să-şi facă de cap. Iar lipsa autorizaţiei de mediu demonstrează clar acest lucru. Reprezentanţii Organizaţiei Vier Photen susţin că au semnalat cazul încă de acum cîţiva ani la DSV şi Protecţia Mediului, din judeţul Ilfov.

Chiar şi în prezent, inl oc să ia atitudine, autorităţile dau vină una pe alta.

Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului pasează responsabilitatea la Garda de Mediu, pentru că ei sunt cu controalele. Iar reprezentanţii Gărzii de Mediu dau vină pe colegii lor de la Protecţia Mediului pentru că n-au anunţat că parcul NU are autorizaţie de mediu. Şi amîndouă instititiile arată cu degetul către Autoritatea Sanitar Veterinară, pentru că a acordat mult prea uşor avizul de menajerie.

Abia după ce echipa de la Inspectorul Pro a filmat condiţiile în care sunt ţinute animalele, reprezentanţii acestor instituţii au mers la Chiajna în control.

MARIUS POPESCU, GARDA DE MEDIU, director Direcţia biodiversitate: "Ca urmare o solicitării dumneavoastră, o echipa de control de la Garda de Mediu s-a deplasat la faţă locului cu participarea ANSVSA Ilfov. Au constatat că unitatea nu era autorizată din punctul de vedere al protecţiei mediului. Au fost sancţionaţi în prima faza cu 2 mii de lei, urmând a fi verificat modul în care respectă dispoziţiile dispuse".

Aşadar, lipsa de implicare a autorităţilor a făcut că, timp de cîţiva ani, aceste animale să fie chinuite inutil de ambiţia unor edili care au crezut că fix asta lipseşte din comună lor: un parc zoo.

Inspectorul PRO, in control cu inspectorul ANPC in bucatariile localurilor de la munte.
Inspectorul PRO, in control cu inspectorul ANPC in bucatariile localurilor de la munte. "Cartofii astia de ce arata asa?"
VIDEO PROTVPLUS.RO
demolare bloc
Bloc nou din Capitală, demolat pe cheltuiala proprietarului. Cum au reuşit vecinii să-l oblige
500 de români înşelați de un escroc care a luat 3 milioane € pentru apartamente în blocuri ilegale
Afacerea falselor produse românești. Cum devin autohtone peste noapte legume și fructe de import
În şcolile din România se vând ilegal sucuri şi dulciuri. Experţii spun că dependenţa e similară cu cea dată de droguri
Inspectorul Pro și un expert în securitate, în control la cluburile din Centrul Vechi. Problemele grave descoperite
Bătrânii României, abandonați. Cazul Niculinei din Teleorman: la 81 de ani trăieşte singură cu un ajutor de 120 lei
Gunoaie - Inspectorul Pro
Bucureștiul, transformat într-o enormă groapă de gunoi. Soluţia primarilor: taxe noi
Pericolul din bucate. Cantitatea de sare ascunsă în produse și ce riscăm când consumăm mai mult de 5 grame pe zi
Viceprimarul din Galați spune că turiștii evită orașul pentru că nu găsesc ”droguri, sex și păcănele”. ”E treaba lor”
Falsuri prezentate ca branduri de lux, o afacere de 1,5 miliarde de euro în România. Doar experții pot sesiza diferențele
Tabăra de la Năvodari, devorată de rechinii imobiliari. Nici DNA nu a putut să o salveze
Afacerea la care bulgarii ne dau clasă. Singura fermă din România, închisă inexplicabil acum 2 ani