40% din jucariile de pe piata NU trec testele de siguranta. Un baietel, la un pas de moarte din cauza unei baterii inghitite
Pont pentru parintii care il ajuta pe Iepuras sa aleaga cele mai frumoase jucarii de Paste. Piata este invadata de produse care nu corespund legislatiei.
Multe ii pot rani pe cei mici, iau foc, pentru ca sunt facute din materiale inflamabile, ori sunt toxice, din cauza vopselurilor din compozitie. Recomandarile Comisiei Europene sunt clare, iar sistemul online de alerta anunta frecvent ce marfuri ar trebui retrase de pe piata.
Dar, cine sa faca asta? Autoritatile sunt depasite de fenomen! Urmariti un material realizat in cadrul campaniei ''Inspectorul Pro''.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Noua generatie de copii este cu siguranta cea mai rasfatata de pana acum. Numai in ultimii 5 ani, vanzarile de jucarii au crescut, in Romania, cu peste 60%. Adultii au ajuns sa cheltuiasca anual aproximativ 1 miliard de lei pe jocuri si jucarii.
Dar oare cate dintre ele sunt sigure? Si cate sunt periculoase? Din pacate lumea asta de basm oferita copiilor ascunde deseori pericole. La tot pasul exista produse care contin substante toxice, compusi cancerigeni sau piese care pot rani.
Desi legislatia privind siguranta jucariilor e clara pe intreg teritoriul Uniunii Europene, de pe rafturile magazinelor nu lipsesc produsele neconforme. Si astfel orice produs prost facut se poate transforma in mainile unui copil intr-un obiect periculos.
Nu numai ca nu sunt interzise, dar le si gasim la fiecare colt de strada, uneori insotite de etichete europene aplicate ilegal. Iar statisticile arata ca de cele mai multe ori victimele jucariilor prost facute sunt copiii cu varste foarte mici.
Conform Comisiei Europene, in fiecare an 57 de mii de minori ajung la spital din cauza ranilor provocate de jucarii.
Aceasta radiografie, de exemplu, apartine unui baietel de numai 2 ani, care a fost la un pas de moarte din cauza unei baterii inghitite.
"Parintii nu au vazut cand a inghitit-o. Era o baterie care stand acolo 2 zile a facut leziuni de coroziune, care a stricat esofagul traheea. Din iunie de anul trecut ne chinuim sa se inchida fistula esofagiana. Gaura nu se poate inchide pentru ca tesuturile au inca o ardere caustica."
Priviti si acest LED de la o masinuta care a ajuns in traheea unei fetite de 1 an, tot fara ca cineva sa observe. Copila a fost dusa la spital pentru ca era ragusita si tusea. Iar medicii au tratat-o degeaba, timp de o saptamana, pentru laringita.
Rizescu Manuela, medic primar ORL: "Era din ce in ce mai rau si a inceput sa tuseasca cu sange. Era in corzile vocale infipta cu cele doua sarme in sus si cu ledul in jos si urmatorul pas era sa cada in trahee sa se duca in plaman."
Diana Ionescu, medic primar ORL: "Din statisticile internationale, sunt cam 2.000 de copii de ani care mor asfixiati de corpi straini traheo bronsici."
Astfel de tragedii ar putea fi evitate daca fiecare producator si-ar verifica marfa inainte de a o pune pe piata. Din pacate, sunt putini aceia care cer teste de genul acesta.
De cele mai multe ori producatorii scot pe piata jucariile fara sa le verifice. Iar in cazul celor pentru bebelusi, ca sa scape de responsabilitate prefera sa aplice o simpla eticheta cum ca ar fi interzise tocmai grupei de varsta careia se adreseaza.
Datele arata ca peste 50% dintre parinti cumpara jucarii copiilor cel putin o data pe luna si alti 25% dintre ei, o data la doua-trei luni. Asadar, intrebarea ramane: cate sunt sigure si cate sunt periculoase?
Liliana Enache, manager INERTEK: "Cam 60 - 40, adica 60% trec testele, 40% nu trec testele. Ceea ce este totusi din pacate un procent mult prea mare."
Iar cifra scapa de sub control daca luam in calcul miile de jucarii netestate ori contrafacute.
Si totusi ce ne ramane de facut atunci cand cumparam jucarii? Sa apelam la magazine autorizate si sa tinem cont de recomandarile privind varsta si siguranta copilului. De falsuri si nereguli ar trebui sa se ocupe autoritatile.
Cu atat mai mult cu cat numai anul trecut cele mai multe alerte europene privind produsele nealimentare au vizat jucariile.
In momentul de fata, 90% dintre produsele care se vand pe piata romaneasca vin de afara. Cele mai multe jucarii sunt importate din China si din Turcia.