CAMERA ASCUNSA in institutiile statului. Umilintele la care sunt supusi nevazatorii, in fiecare zi: "Ma simt nedreptatita"

×
Codul embed a fost copiat

Mii de piedici si umilinte apar zilnic in calea nevazatorilor din Romania. Lipsa dotarilor speciale, absolut vitale pentru nevoile lor, dar si nerespectarea legilor, ii pun adesea in situatii absurde.

Si daca adaugam mentalitatea gresita a multor oameni, vom intelege de ce viata nevazatorilor poate fi un calvar.

Urmariti un material realizat cu camera ascunsa, din cadrul campaniei "Inspectorul Pro".

Alexandra, nevazatoare: "Ea este Bonnie, este cainele meu ghid. Un prieten de nadejde care ma ajuta foarte mult, in fiecare zi. Ma conduce la intersectie, evita obstacolele."

Bonnie inseamna pentru Alexandra totul. Pe cat de mult o ajuta cainele, pe atat de tare o incurca oamenii ... Aceia neinformati, care ii fac viata un iad si ii blocheaza accesul in institutii, restaurante sau magazine.

Citește și
rab richard
Peste 100 de romani, victimele unei escrocherii financiare pe internet. Cum a reusit un maghiar de 23 de ani sa le fure banii
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Dialog suprinsa cu camera ascunsa:

Paznic: "Nu aveti voie cu cainele in magazin.
Alexandra: E un caine ghid pt nevazatori.
Paznic: Nu aveti voie cu animale va rog sa iesiti afara cu el.
Alexandra: Pai daca e un caine pentru nevazatori?
Paznic: Nu aveti voie, am vazut, am observat.

Revoltata de aceasta scena, trasa parca la indigo cu cele pe care Alexandra le traieste zilnic, o clienta a luat atitudine.

A fost nevoie de o discutie umilitoare si de aprobari de la superiori. Abia apoi paznicii au lasat-o sa intre in magazin. La fel a patit intr-un mall. Situatiile stanjenitoare au continuat la restaurant.

Paznic: Este si un afis la intrare.
Alexandra: Dar nu e un caine de companie, este un caine ghid.
Paznic: Am inteles, dar nu, asta e regulamentul.
Alexandra: Daca vreti puteti sa luati la pachet. E totusi un restaurant.
Alexandra: E un caine pentru nevazatori.
Paznic: Eu am inteles, dar nu va permitem.

Aici, a fost nevoie de directoarea localului pentru ca sa poata intra.

Directoarea localului: "Daca aveti carnetul acela special pentru caine si pentru dumneavoastra. Ne aratati legitimatia si daca ne intreaba un client sa ii aratam. Stim ca e o lege mai noua."
Alexandra: "Nu, e din 2006".

Alexandra si cei ca ea nu ar trebui sa treaca niciodata prin astfel de situatii. Legea spune clar: cainele-ghid are acces liber si gratuit in toate locurile publice si in toate mijloacele de transport in comun, inclusiv in avion.

Alexandra, nevazatoare: "Ma simt nedreptatita, simt ca nu traim intr-o societate foarte civilizata si mai ales intr-o societate informata. De multe ori sunt refuzata categoric."

Se intampla toate acestea si pentru ca Romania are propriul sau handicap, unul mai mare decat cel al nevazatorilor. Avem legi, dar nu le respectam.

Alexandra, nevazatoare: "Este foarte obositor sa dai explicatii de fiecare data pentru un drept care este de bun simt, pana la urma. Acest caine ghid este de fapt o prelungire a ta."

Camelia Platt, presedinte Fundatia Light Into Europe: "Am intampinat greutati la metrou, la supermarket, intr-o autoritate in administratia financiara. Ajungem la o negociere care implica faptul daca eu vreau sau nu sa te primesc, ceea ce nu ar trebui sa se intample in Romania anului 2017."

Unui om sanatos ii e imposibil sa realizeze prin ce capcane trec aceia care traiesc in intuneric. Birocratia si haosul din institutiile publice sunt, in cazul lor, si mai greu de suportat …

Iata de cate piedici se loveste, de pilda, un nevazator atunci cand are de ridicat o banala hartie de la fisc.

Camera ascunsa, administratia financiara:

Functionar: "La camera doi, la registratura.
Reporter: Puteti sa-l indrumati? Dansul e nevazator.
Functionar: La camera doi la registratura. Nu am voie sa stau pe sala.

Functionar: Pai nu e la noi, mama, la proprietati. A doua cladire in stanga, taxe si impozite locale. Ocoliti blocul verde si intrati acolo.
Reporter: Dansul e nevazator, puteti sa il indrumati?
Functionar: Nu pot sa merg acolo cu dansul, ca nu pot sa las aici.
Reporter: Nu exista un angajat care sa il ajute?
Functionar: Nu exista doamna, vai de capul nostru.

... In ultima cladire in care a fost trimis a trait o alta umilinta.

Functionar: Va trebuie sa completati certificatul si facuta o copie dupa buletin. Noi nu avem voie sa completam.
Reporter: Si nu exista cineva care sa il ajute?
Functionar: Nu.

Asadar, se ajunge la situatii absurde: unui nevazator i se cere sa COMPLETEZE o cerere. Functionarii spun ca nu au voie sa-l ajute, iar omul nu poate risca sa dea buletinul unui strain.

Singura solutie este ca cineva din familie sa-l insoteasca. Ori acest lucru nu poate fi mereu posibil.

Lacramioara Corches, director general ANPIS: "Toti acestia trebuie sa apeleze la insotitori. Iar 3 sferturi dintre nevazatori au dreptul si au insotitori."

In lipsa unui insotitor, orice iesire din casa poate fi o aventura. Toate semafoarele ar trebui sa fie semnalizate sonor. In realitate, foarte putine ii atentioneaza ca pot traversa linistiti.

Nici nu va puteti imagina cat de greu le este acestor oameni sa ajunga intr-o statie de tramvai. … Sau invers, din mijlocul strazii, inapoi pe trotuar.

Asadar, intoleranta si umilinta la tot pasul. Degeaba avem legislatie, daca nu o respectam. Potrivit legii 448 drepturile persoanelor cu handicap trebuie garantate peste tot. Atat pe strada, cat si in toate locurile publice, indiferent ca vorbim despre restaurante, magazine, institutii.

Camelia Platt, presedinte Fundatia Light Into Europe: "Legislatia in domeniul disabilitatii trebuie respectata de toata lumea. Ne ingrijoreaza aceasta atitudine de ura, de intoleranta, de discriminare pe fata."

Pe hartie, totul pare frumos, dar realitatea de care se izbesc acesti oameni, zi de zi, arata ca suntem inca departe de lumea civilizata.

De fapt, cel mai mare handicap al nevazatorilor este ca s-au nascut intr-o tara in care sunt neglijati. Iar de aici pana la izolare nu mai e decat un pas.

Romania ar trebuie sa SI aplice normele europene, nu doar sa le transpuna in legislatie.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
"Fabricile" de caini care scot pe banda pui cu anomalii genetice. Adevarul din spatele anunturilor de vanzare de pe internet

Incurajati de legi prost facute, oameni fara suflet fac afaceri ilegale cu animale de companie. Le tin in adevarate focare de infectie, unde reproducerea cainilor se face pe banda rulanta, cu femele care nu vad lumina zilei.

Peste 100 de romani, victimele unei escrocherii financiare pe internet. Cum a reusit un maghiar de 23 de ani sa le fure banii
Peste 100 de romani, victimele unei escrocherii financiare pe internet. Cum a reusit un maghiar de 23 de ani sa le fure banii

Disperati sa faca rost de bani usor, cel putin 100 de romani sarmani si creduli au cazut victimele unei escrocherii financiare pe internet.

100 de scrisori pierdute, varianta 2017. Comedia care a urmat dupa ce un cetatean a gasit plicurile pe un camp
100 de scrisori pierdute, varianta 2017. Comedia care a urmat dupa ce un cetatean a gasit plicurile pe un camp

De la o scrisoare pierduta ca-n piesa lui Caragiale, am ajuns in zilele noastre la o suta de scrisori.

Taxati pe nedrept pentru daune auto pe care nu le-au facut. Ce a patit o tanara care a inchiriat o masina in Germania
Taxati pe nedrept pentru daune auto pe care nu le-au facut. Ce a patit o tanara care a inchiriat o masina in Germania

Vrem servicii ca in alte tari, dar nu miscam un deget sa le obtinem. Sa nu ne miram ca serviciile medicale si transportul sunt la pamant, noi suntem umiliti prin institutii si ocupam ultimul loc in Europa la drumuri.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.