Disciplina optionala care te ajuta sa iei note mari la celelalte materii. Se va studia in 500 de scoli din Romania
Incepand din aceasta toamna, elevii din clasele primare vor putea alege ca disciplina optionala sahul. O materie despre care specialistii in educatie spun ca este antrenamentul perfect pentru creier.
“Instrumentul perfect de invatare”: asa au poreclit expertii de la prestigioasa universitate americana Johns Hopkins sahul, cea mai noua materie optionala din orarul elevilor romani. Si asta pentru ca studiile realizate de cercetatorii din SUA au demonstrat ca elevii care invata sa joace sah au rezultate semnificativ mai bune la matematica si geometrie si in general la orice materie care necesita logica si grandire critica.
De altfel, legenda jocului de sah spune ca acesta ar fi fost inventat de un rege indian care voia ca urmasii sai la tron sa aiba mintea cat mai agera. Iar vestea buna e ca de anul acesta sahul se va studia si in aproximativ 500 de scoli din Romania - ca materie optionala, e drept.
Impreuna cu Federatia Romana de Sah (FRS), Ministerul Educatiei a elaborat deja programele pentru aceasta materie, care va fi la concurenta cu celalalte optionale aflate acum in topul preferintelor elevilor: educatia rutiera, educatia ecologica si protectia mediului, educatia pentru sanatate si informatica. Din pacate, in Romania sunt acum doar 10 profesori care ii pot invata pe elevi acest joc. Tocmai de aceea, Ministerul educatiei si Federatia de Sah vor pregati pentru inceput 500 de oameni in acest sens: atat cadre didactice care vor invata sa joace sah, cat si sahisti care vor lua lectii de pedagogie pentru a lucra cu elevii.
Iar pentru cei in scolile carora sahul nu a ajuns inca – nimic nu-i impedica sa-si cumpere un set de joc si un manual. Cartile de sah pot fi comandate chiar si online iar rezultatele se vad aproape iomediat, spun cercetatorii. De pilda, un experiment facut intr-o scoala din California a aratat ca dupa numai 20 de ore de sah majoritatea elevilor au avut mai bune la sfarsitul anului.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, scoala, invatamant, elevi, programa, sah,
Dată publicare:
04-09-2014 14:45