Bilantul negru al tragediei din Colectiv a ajuns la 43. Doi tineri au incetat din viata duminica dimineata
O durere colectiva sfasie Romania dupa drama care inca ne ia vieti. Noua sufelete s-au stins numai duminica. Iar vestile rele nu se opresc.
Duminica dimineata, au pierdut batalia pentru viata, la Spitalul Floreasca, alte doua suflete. Este vorba de un student turc si o tanara care lucra in clubul mortii. Numarul victimelor disparute pentru totdeauna in incendiul de la Colectiv urca astfel la 43. Iar medicii spun ca perioada critica nu a trecut.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Toti simtim ca este mult prea mult. Cat sa mai indure niste bieti parinti? Noua copii buni s-au dus sambata. Vestile rele despre ei au curs din toate partile, ca un suvoi. Daniel, Cristian, Alex, Tullia, Adrian, doi baieti care se numeau Ionut si alti doi tineri vor ramane de acum incolo doar prin amintirile purtate de cei care i-au cunoscut. Numarul victimelor disparute pentru totdeauna in incendiul de la Colectiv urca astfel la 41.
Cititi in articol:
► Numarul deceselor a ajuns la 41
► Povestile tinerilor care au murit sambata
► Doctor Ioan Lascar:"Indicele de mortalitate oscileaza intre 30-80%"
► Nicolae Banicioiu, Ministrul Sanatatii: "Am sa-mi reprosez foarte multe"
► Lista spitalelor din Olanda in care sunt internate victimele din Colectiv
► Raed Arafat: "Din pacate, numarul va mai creste"
Desfasurarea evenimentelor de sambata, LIVE TEXT:
UPDATE 21:00 Numarul celor decedati in tragedia din clubul Colectiv a ajuns, sambata seara, la 41, dupa ce alte doua persoane ranite in incendiul de saptamana trecuta au murit la Spitalul Floreasca si Spitalul Bagdasar-Arseni.
Informatiile privind cele doua decese au fost confirmate, pentru AGERPRES, de reprezentanti ai celor doua spitale.
Numarul de persoane decedate in cursul zilei de sambata a crescut astfel la noua, dintre care sapte, la spitale din Bucuresti, iar doua, dupa ce au fost transferate in Olanda.
UPDATE 19:00 Povestile tinerilor care au murit sambata
Daniel Ciobanu, chitaristul trupei "Prea tarziu", a inchis ochii la 40 de ani. "Cu durere in suflet, va anuntam ca Dan a luptat pana astazi, la ora 7:30, sa ramana cu noi. Va ramane in amintirile noastre ca unul dintre cei mai minunati oameni! Dumnezeu sa il odihneasca in pace!", a fost mesajul postat pe Facebook.
Daniel avea doi copii. La mijlocul saptamanii, ar fi trebuit transferat la un spital din Israel, insa era in stare grava iar specialistii nu au riscat.
Daniel n-a plecat singur. La luat cu el si pe Ionut Popescu. Tanarul avea arsuri teribile pe 70% din suprafata corpului.
''Update! Din pacate, in aceasta dimineata la 03:45, Ionut a decis sa se indrepte catre o lume mai buna", a scris un bun prieten pe Facebook. La fel ca multi dintre tinerii frumosi si destepti care isi dadusera intalnire in Colectiv, in noaptea blestemata, Ionut se stabilise in Bucuresti. Lucra in publicitate, alaturi de iubita sa, care s-a prapadit chiar in acea noapte.
Si Ionut Maior a mers la concertul celor de la "Goodbye to Gravity", de mana cu Livia, femeia pe care o iubea. De acum a lasat-o singura.
"Va ramane in sufletele noastre. Un baiat cu extrem de mult bun simt, cu suflet mare. Dumnezeu sa aiba grija de tine!! Inca nu pot sa cred", a fost mesajul postat pe Facebook.
Ionut avea doar 27 de ani si era programator.
"Nici nu stiu ce sa spun. Imi este foarte greu si inca refuz sa cred ca nu mai esti printre noi. Nu voi uita niciodata de omul care m-a invatat ce inseamna muzica rock si care mi-a dat numai sfaturi bune de-a lungul timpului. Odihneste-te in pace, Ionut!", a mai adaugat un prieten.
Nedreapta este si povestea lui Florin Cristian Popescu. Orfan de ambii parinti, era bodygard in clubul Coletiv. Martorii sustin ca ar fi putut sa se salveze, dar s-a intors in iad pentru ca vrut sa ii ajute pe altii. Din pacate, sambata dimineata n-a rezistat drumului in Olanda.
Aceasta drama colectiva a depasit granitele Romaniei. Si italianca Tullia Ciotola, originara din Napoli, a murit dimineata, la fel ca Florin, pe aeroportul din Rotterdam. Vinerea trecuta a mers in Colectiv cu niste prietene. Ar fi putut si ea sa fuga, insa a incercat sa salveze pe cineva. Atunci, o grinda in flacari s-a desprins si s-a prabusit peste ea.
Dumnezeu sa ii odihneasca in pace.
UPDATE 18:00 Cabral a postat un mesaj pe Facebook, dupa vestea mortii lui Alex:
"Dragii mei, Alex nu mai este.
Acum pentru el nu mai putem decat sa plangem.
Mulțumesc pentru tot sprijinul, le tinem pumnii celor care inca lupta, la fel si familiilor si prietenilor lor."
UPDATE 16:30 Klaus Iohannis a postat un mesaj de condoleante pe Facebook:
"Sunt cu gandul si cu sufletul alaturi de familiile indoliate, care au primit astazi vestea tragica a disparitiei celor dragi, aflati in suferinta in spitale. Dumnezeu sa-i odihneasca!", a scris presedintele.
UPDATE 15:15 Din pacate, inca un pacient ranit in incendiul de la Colectiv, si care era internat la Spitalul de Arsi, a murit. Bilantul ajunge in acest moment la 39 de morti.
Cristian Nitescu, directorul medical al spitalului, a declarat ca decesul a survenit la ora 14:50.
INML a anuntat ca va lucra "in regim de urgenta" duminica astfel incat toate persoanele decedate in Bucuresti in urma evenimentului de la Clubul Colectiv in ultimele 24 de ore sa poata sa fie ridicate de catre familii, a precizat, sambata, directorul medical al institutiei, Cristian Curca.
UPDATE 14:30 Doctor Ioan Lascar: In cazul arsurilor de cai aeriene, indicele de mortalitate oscileaza intre 30-80%
Seful sectiei de chirurgie plastica si reparatorie a Spitalului Floreasca, Ioan Lascar, a declarat sambata ca datele statistice prezentate in literatura de specialitate arata ca, in cazul asocierii arsurilor de cai tegumentare si cai aeriene, indicele de mortalitate se situeaza intre 30-80%.
"Exista datele statistice din literatura de specialitate, ma refer la literatura globala, care, in cazul asocierii arsurilor tegumentare cu arsurile de cai respiratorii, imprevizibilitatea este intotdeauna prezenta, iar gradul, indicele de mortalitate oscileaza intre 30-80%. Asta inseamna ca 3 pana la 8, dupa diferite statistici, pacienti care au acest diagnostic in momentul producerii accidentului si al internarii sunt candidati la deces", a declarat Lascar, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
UPDATE 13.00 Patru raniti in urma incendiului din clubul Colectiv se afla in sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central "Dr. Carol Davila", dintre acestia unul fiind in stare critica, a declarat, sambata, comandantul unitatii, Florentina Ionita Radu.
Potrivit acesteia, in unitatea medicala mai sunt internati zece pacienti. Doi pacienti au fost transferati vineri in unitati medicale din strainatate.
UPDATE 12:35 Nicolae Banicioiu, Ministrul Sanatatii: "Am sa-mi reprosez foarte multe, la fel ca toti cei care puteau face ceva pentru sistemul de sanatate romanesc".
"Romania nu a solicitat declansarea mecanismului european pentru dezastre, pentru ca nu se inscrie in definitia dezastrelor", a precizat premierul interimar. "Este un caz atipic", a spus si secretarul de stat Raed Arafat. "Nu era problema cine plateste, ci sa gasim locurile in spitale. Puteam primi ajutor si din SUA, dar nu era fezabil un zbor de 12-14 ore.".
UPDATE 12:10 Raed Arafat a precizat ca toti pacientii au ajuns in stare buna la Rotterdam, dar starea li s-a agravat ulterior, doi dinbtre ei intrand in stop cardiac. Unul dintre ei a facut stop cardiac in ambulanta, celalalt la sosirea la spital. Este vorba despre un ceteatean roman si un cetatean italian. Ei au fost insotiti de medici cu experienta in transportul aerian al pacientilor. Avioanele erau presurizate, presiunea fiind similara cu cea de la sol. Pacientii care au aterizat la Bruxelles au fost preluati fara complicatii, a declarat Raed Arafat.
Potrivit Departamentului pentru Situatii de Urgenta, ranitii transferati in Olanda au fost internati in urmatoarele spitale:
- Spitalul Crucii Rosii din Beverwijk - Rode Kruis Ziekenhuis - Beverwijk Ward
- Spitalul Maasstad din Rotterdam - Rotterdam Maasstad Ziekenhuis
- Spitalul Martini din Groningen - Martini Ziekenhuis - Groningen
Cum arata avionul cu care au fost transportati:
De la spitalizarea răniților din incendiul de la clubul #Colectiv, au existat voci care să spună că răniții nu sunt îngrijiți la cele mai înalte standarde. În primele zile după incendiu, pentru majoritatea dintre ei, transportul în străinatate ar fi adus un risc uriaș. Cu toate acestea, încă din primele zile au venit oferte de sprijin din afara țării. În schimb, doctorii au așteptat cel mai bun moment pentru transfer. Ceea ce s-a întâmplat azi noapte este una dintre cele mai mari operațiuni medicale de la cea privind repatrierea răniților din accidentul din Muntenegru. Departamentul pentru Situații de Urgență, Ministerul Apărării Naționale, SMURD au alocat resurse importante pentru ca totul să se desfășoare fără probleme.Avioanele au decolat sâmbătă dimineața din Baza Aeriană 90, Otopeni. Opt persoane vor fi în grija medicilor din Rotterdam și alte opt în Spitalul Militar din Bruxelles. Răniții mutați acum în avionul de tip Spartan au arsuri de peste 30-40 la sută pe suprafața corpului.
Posted by Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă on Saturday, November 7, 2015
Pacientii de la Spitalul Grigore Alexandrescu sunt stabilizati, in stare buna, a anuntat profesorul dr. Dan Enescu. Un adolescent a fost transferat in Belgia, deoarece sambata a fost prima zi cand era echilibrat.
2 avioane SMURD vor decola sambata spre Austria, pentru a transporta alti doi pacienti.
UPDATE 12:00 Premierul interimar Sorin Cimpeanu a confirmat un al patrulea deces in tara, la Spitalul Floreasca. De asemenea, inca doi raniti au incetat din viata in cursul transportului spre spitalul din Rotterdam, la aterizarea avionului. In clipa de fata sunt 107 spitalizati dintre care 48 in stare grava si critica.
Cimpeanu a precizat ca vor fi decontate cheltuieli de transport, cazare si masa pentru un apartinator/pacient in cazul ranitilor trimisi la spitale din strainatate, indiferent daca acestea sunt in UE sau in state non-UE. "Urmeaza o saptamana de foc", a spus premierul interimar.
In Spitalul de Arsi sunt 5 pacienti instabili hemodinamic si respirator, a precizat dr. Cristian Nitescu, directorul medical al Spitalului. "Arsurile grave au o evolutie cu un indice prognostic foarte rezervat, putem sa ne asteptam la complicatii foarte grave, care pot fi ireversibile"
UPDATE 11:13 In cadrul conferintei de presa de la Spitalul de Arsi, purtatorul de cuvant Adrian Stanculea a precizat ca decesele de aici au avut loc din cauza arsurilor, pe suprafete de 50% si, respectiv, 70% din suprafata corpului. Niciunul nu a murit pe masa de operatie, cum s-a afirmat initial.
Mai sunt inca 8 pacienti in stare critica la Spitalul de Arsi iar medicii sunt rezervati privind sansele lor de supravietuire. Un pacient a fost transportat in Belgia sambata noapte, un altul dintre cei critici va fi operat azi in Romania.
UPDATE 11.05 Un al treilea ranit si-a pierdut viata in aceasta dimineata, la Spitalul Universitar, iar bilantul tragediei a urcat la 35 de morti. Este vorba despre un barbat in varsta de aproximativ 30 de ani, care ar fi murit din cauza substantelor inhalate. Si sotia sa este internata in spital in urma incendiului din Colectiv.
UPDATE 10:00 Doi raniti din clubul Colectiv, internati in stare critica la Spitalul de Arsi, au pierdut lupta pentru viata. Este vorba despre doi barbati. Unul s-a stins vineri noaptea, la ora 4, celalalt sambata dimineata, la 7. Bilantul negru al tragediei ajunge astfel la 34 de morti. Informatia a fost confirmata chiar de secretarul de stat Raed Arafat.
Raed Arafat: "Din pacate, acest lucru este de asteptat. Noi am anuntat ca pacientii arsi pot sa se deterioreze foarte rapid. Chiar daca sunt aparent stabili, pot sa intre in stop cardiac, iar resuscitarea sa fie foarte grea. Acesta a fost cazul, cel mai probabil, si la Spitalul de Arsi, in aceasta dimineata. Sunt mai multi pacienti in aceasta situatie, in stare grava. Este foarte devreme sa spunem si nimeni nu vrea sa dea sperante false. Din pacate, numarul va mai creste, acesta este punctul meu de vedere si al colegilor mei."
Directorul medical al Spitalului de Arsi, Cristian Nitescu, a declarat, pentru AGERPRES ca unul dintre pacienti a decedat la ora 3,50, iar celalalt la 7,35.
UPDATE 09.50 Cinci pacienti se afla in stare critica si grava la Spitalul Bagdasar-Arseni, a declarat sambata medicul Andrei Mircea Carantino. Potrivit acestuia, starea celorlalti pacienti internati in unitatea medicala este ameliorata.
"In cursul zilei de ieri, trei pacienti au fost transferati, dintre acestia unul la o clinica din Israel si doi la unitati medicale din Belgia", a precizat, sambata, Carantino.
El a mai spus ca pacientii transferati fusesera stabilizati, iar starea lor era ameliorata. Un alt pacient a fost externat in cursul zilei de vineri. Medicul a mentionat ca echipa de chirurgi plasticieni este prezenta sambata in unitatea medicala a spitalului.
Situatia ranitilor sambata dimineata
Echipele din strainatate, impreuna cu cele de la noi, au facut evaluari temeinice si au stabilit ca o parte dintre ei vor fi tratati in Olanda, Belgia, Germania si Israel. Deocamdata, au aceasta sansa doar cei transportabili.
Printre ranitii, din terapie intensiva, de la spitalul de Arsi, se afla si Daniel Ciobanu si sotia lui. Ea are arsuri la maini si la picioare. El este insa mult mai grav. Impreuna au doi copii care-si asteapta parintii acasa. Daniel primise un acord sa plece in Israel. Cateva ore mai tarziu, medicii israeleini si-au dat seama ca nu poate rezista transportului.
Disperarea si neputinta ii face acum pe apropiati sa arunce acuzatii asupra sistemului medical romanesc. Prietenii lui Daniel acuza conditiiile din tara. Medicii israelieni sunt cei care au hotarit ca Daniel nu mai poate fi transferat la centrul medical Sheba din Tel Aviv. Daniel are arsuri pe 45 % din suprafata corpului. Are plamanii si caile respiratorii arse si e dependent de aparate. Medicii au avertizat inca din prima zi ca evolutia in cazul lui e imprevizibila. Si, ca el, sunt zeci. Transportul in strainatate i-ar fi omorat, spune Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu. Ca sa poate fi transportati a fost nevoie mai intai ca ranitii sa fie stabilizati.
"Acesti pacienti sunt protezati respirator chiar de la internare, altfel, in lipsa acestor masuri de terapie intensiva de maxim calibru, majoritatea pacientilor cu arsuri inhalatorii ar fi decedat in primele ore", explica medicul Ioan Lascar, seful sectiei de chirurgie plastica a spitalului Floreasca.
La spitalul militar, un medic anestezist si un chirurg, veniti de la Bruxelles, au evaluat cazurile de la terapie intensiva. Au ales trei, cu rani intre 35 si 50 la suta pe suprafata corpului, "Pentru pacientii cu peste 70% arsuri pe suprafata corpului, este prea riscant sa ii transporti in alta tara. Am ales nici cei mai cu rani usoare, nici cei cu rani grave" , explica unul dintre specialistii belgieni.
Si britanicii au sarit in ajutorul Romaniei. Specialistul in chirurgie plastica si arsuri, dr. Sarah Pape, a fost sa vada ranitii din Spitalele Bagdasar-Arseni si Sfantul Ioan. "Cred ca putem lua 12 pacienti in Marea Britanie. Nu pot sa garantez o sansa mai mare la viata, dar facilitatile de acolo ar trebui sa creasca sansele de supravietuire."
La Spitalul Floreasca, medicii turci au decis sa opereze in Romania cot la cot cu medicii romani.
Ahmed Cinar Yasti: “In ceea ce il priveste pe pacientul turc, in loc sa aducem pacientul in Turcia, preferam sa facem operatia aici. Am operat si pacienti romani. Si o sa mai stam aici sa operam si alti pacienti."
Alti 10 pacienti, printre care o tanara din Italia si iubitul ei roman, vor fi transportati in clinici din Olanda, dupa ce au fost eveluati de medicii olandezi. Iar de la spitalul Elias, din cei 14 raniti, unul a fost deja transferat in Germania, iar un altul va fi dus in Belgia. Tratamentului pentru fiecare ranit costa in jur de 150 de mii de euro, atat in tara cat si in strainatate, si va fi platit integral de statul roman.
In timp ce sambata dimineata a avut loc un adevarat val de plecari spre spitale din strainatate, nu lipsesc nici vestile bune despre unii dintre raniti, care dau semne ca sunt mai bine decat zilele trecute. Medicii sunt insa precauti in continuare.
Dintre toti copiii internati la spitalul Grigore Alexandrescu, in starea cea mai grava se afla Pavlos, tanarul care si-a salvat prietenul mobilizat intr-un scaun cu rotile. Totusi, dupa ce l-au evaluat, medicii straini au hotarat ca poate fi transportat in Belgia. Este de altfel si singurul dintre minorii raniti, intubat.
Alti tineri, care se afla la terapie intensiva, se simt mai bine. Premierul interimar Sorin Cimpeanu a stat de vorba cu cativa dintre ei. Mihai, baiatul in scaunul cu rotile, salvat de prietenul sau Pavlos, a reusit sa depaseasca perioada critica.
Vesti bune vin si despre fratii Alex - de 17 ani si Nicole - de 16 ani. Internati cu arsuri de peste 40 la suta din suprafata corpului, acestia au luptat impreuna, in acelasi salon, si s-au incurajat unul pe celalalt.
"Un baiat si o fata, frati sunt grefati, operati si chiar sunt fericiti. Sunt impreuna si chiar au reisit sa treaca peste aceste momente" , spune unul dintre medicii de la spitalul Grigore Alexandrescu.
In urma cu 5 zile, mama lor era disperata si isi punea toata speranta in mainile medicilor. "I-am spus, Alex mama, esti bine? Mi-a spus - Mama, traiesc si o sa te iubesc intotdeauna si m-a sfasiat bucatica cu bucatica."
In ciuda semnelor de imbunatatire, medicii sunt precauti. Un tanar s-a intors intors la spitalul Grigore Alexandrescu cu infectie pulmonara, dupa 5 zile de cand a fost lasat sa plece acasa. Medicii spun ca substanta toxica pe care au inhalat-o cei care au fost in clubul Colectiv in noaptea fatidica le ataca plamanii treptat.
Sursa: Pro TV
Etichete: incendiu, spital, medici, israel, raniti, ministru, arsuri, colectiv, situatie, transport,
Dată publicare:
07-11-2015 08:22