STAREA RANITILOR. 46 de persoane, in continuare in stare grava si critica. Urmatoarele zile sunt decisive pentru pacienti

×
Codul embed a fost copiat

Intram in saptamana cea mai grea, pentru pacientii in cazul carora medicii fac eforturi titanice si nu-i lasa sa plece dintre noi. Este un adevar care doare, spus insa franc, de chirurgi.

In prezent mai sunt 102 raniti internati, doar ca 46 sunt in stare foarte grava si critica. 18 dintre cei transportabili au fost trimisi sambata in Belgia, Olanda si Austria. Cumplit este ca pentru doi dintre ei s-a stins flacara sperantei, pe aeroportul din Rotterdam. N-au rezistat zborului.

Avioanele militare cu 16 raniti la bord au decolat dimineata de la baza aeriana 90, Otopeni. Unul a plecat in Olanda, celalalt in Belgia. Oamenii vor fi tratatati in spitale care au, pe langa dotari, un lucru esential in astfel de cazuri: saloane izolate de o singura persoana. Astfel, pacientul este tinuti departe de infectii.

Raed Arafat: "Acolo sunt opt persoane in avion, trebuia sa fie 9, dar una din persoane, din pacienti a fost intubat si inseamna ca trebuia sa-l amanam. Pentru ca acolo erau doar trei locuri, adica sase locuri de pacienti intubati, nu sapte."

In ciuda sperantelor uriase, doi dintre ranitii transferati in straintate au facut stop cardiorespirator la scurt timp dupa ce au aterizat la Rotterdam.

Citește și
Marian Leusteanu
"Doua maini salvatoare, nu stiu ale cui, m-au scos din Infern". Un supravietuitor povesteste de pe patul de spital cosmarul
Șeful spionajului militar ucrainean spune că rușii au pregătit liste cu execuții: „Profesori, preoți, jurnaliști”

La Bruxelles au ajuns cu bine toti. Intre ei este si Pavlos Jester, tanarul de 15 ani elev la liceul ''Mihail Sadoveanu'', care si-a salvat din flacari, prietenul paralizat. Medicii de la Grigore Alexandrescu l-au echilibrat, dar pentru ca avea in continuare suferinte pulmonare, au considerat ca are mai multe sanse daca este tratat la Spitalul Militar din Bruxelles, acolo unde sunt specialisti pentru asemenea probleme.

In ingrijirea medicilor straini, de aceasta data din Israel sunt si colegii nostri. Teodora Maftei este internata la Ierusalim iar Cristian Matei, zis si Mumu, a fost transferat vineri la o clinica de arsi din Tel Aviv. Toti cei care ii cunosc ii incurajeaza si se roaga pentru ei. Sambata, fotbalistii de la Rapid au facut un gest impresionant. Au intrat pe teren cu un banner pe care scria "lacrimi si sperante pentru TEO". Totul s-a intamplat la inceputul meciului din Giulesti, in aplauzele spectatorilor.

In tara au ramas in prezent alti 104 raniti. 56 dintre ei sunt internati la Bagdasar Arseni, Grigore Alexandrescu si Sfantul Pantelimon, iar starea lor este stationara.

Ceva mai bine sunt si prietenii lui Pavlos. Laurentiu a fost detubat, iar Mihaita, baiatul cu tetrapareza spastica, vorbeste si se roaga ca ingerul lui salvator sa isi revina. Din pacate, 48 dintre ranitii raman in stare critica, iar medicii sunt tematori. Toti au arsuri chimice pe caile aeriene.

Profesor doctor Ioan Lascar: "La arsuri termice si de cai respiratorii, 3 PANA LA 8 PACIENTI CU ACEST DIAGNOSTIC sunt canditati la deces."

Sambata, doi suferinzi vor ajunge si in Austria. Iar duminica, alti 4 la spitale din Norvegia si Finlanda. Sunt de asemenea in pregatire transferuri in Franta , Anglia si Germania pentru inceputul saptamanii viitoare.

Desi in cazul ranitilor transplanturile de piele au fost facute cu succes, este posibil sa apara complicati respiratorii, hepatice, renale sau cardiace. Zilele 4-10 sunt decisive pentru acestia.

Costurile pentru pacientii transferati in strainatate vor fi decontate din fondul de rezerva al Guvernului, la fel ca si cazarea pentru cate un apartinator de pacient.

Cum arata aeronavele SMURD cu care au fost transportati:

De la spitalizarea răniților din incendiul de la clubul #Colectiv, au existat voci care să spună că răniții nu sunt îngrijiți la cele mai înalte standarde. În primele zile după incendiu, pentru majoritatea dintre ei, transportul în străinatate ar fi adus un risc uriaș. Cu toate acestea, încă din primele zile au venit oferte de sprijin din afara țării. În schimb, doctorii au așteptat cel mai bun moment pentru transfer. Ceea ce s-a întâmplat azi noapte este una dintre cele mai mari operațiuni medicale de la cea privind repatrierea răniților din accidentul din Muntenegru. Departamentul pentru Situații de Urgență, Ministerul Apărării Naționale, SMURD au alocat resurse importante pentru ca totul să se desfășoare fără probleme.Avioanele au decolat sâmbătă dimineața din Baza Aeriană 90, Otopeni. Opt persoane vor fi în grija medicilor din Rotterdam și alte opt în Spitalul Militar din Bruxelles. Răniții mutați acum în avionul de tip Spartan au arsuri de peste 30-40 la sută pe suprafața corpului.

Posted by Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă on Saturday, November 7, 2015


Pacientii transferati la spitalele din Rotterdam au mers cu o echipa de la Floreasca, iar cei care au ajuns in Belgia, cu una de la Mures. Momentul aterizarii in Olanda a fost filmat de televiziunea publica si il puteti viziona aici.

Potrivit Departamentului pentru Situatii de Urgenta, ranitii transferati in Olanda au fost internati in urmatoarele spitale:

► Spitalul Crucii Rosii din Beverwijk - Rode Kruis Ziekenhuis - Beverwijk Ward
► Spitalul Maasstad din Rotterdam - Rotterdam Maasstad Ziekenhuis
► Spitalul Martini din Groningen - Martini Ziekenhuis - Groningen

Rudele care doresc sa obtina informatii privind starea pacientilor transferati in Belgia si internati la Spitalul Militar Reine Astrid pot apela urmatoarele numere de telefon:
0032.2.264.43.77
0032.2.264.43.74
0032.2.264.49.77

Adresa unitatii spitalicesti:
Hopital Militaire Reine Astrid
Centre des Brules, Rue Bruyn 1, B - 1120, Bruxelles

Articol recomandat de sport.ro
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Postecoglou a descris într-un cuvânt prestația lui Radu Drăgușin din Manchester City - Tottenham 0-4
Citește și...
STAREA RANITILOR din COLECTIV. Complicatiile ce pot aparea in organismul pacientilor si care le pot agrava starea
STAREA RANITILOR din COLECTIV. Complicatiile ce pot aparea in organismul pacientilor si care le pot agrava starea

Pentru cei care au supravietuit cuptorului din Colectiv greul nu a trecut, dimpotriva. Ranitii au intrat in a 5 -a zi de terapie intensiva.

"Doua maini salvatoare, nu stiu ale cui, m-au scos din Infern". Un supravietuitor povesteste de pe patul de spital cosmarul

Unul dintre supravietuitorii dezastrului din clubul Colectiv a povestit de pe patul de spital chinul prin care a trecut si cum a scapat ca prin miracol.

Zeci de echipaje SMURD si de politie, la simularea unui accident pe Autostrada Sibiu-Orastie. Reactia soferilor
Zeci de echipaje SMURD si de politie, la simularea unui accident pe Autostrada Sibiu-Orastie. Reactia soferilor

Exercitiu de amploare pe Autostrada Sibiu - Orastie, in dreptul localitatii Ocna Sibiului. Inspectoratul pentru situatii de Ugenta a simulat un carambol in care ar fi fost implicate un microbuz, un camion, o cisterna si mai multe autoturisme.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Prezență, declarații și incidente. Candidați sancționați pentru propagandă
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Prezență, declarații și incidente. Candidați sancționați pentru propagandă

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că a votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, pentru stabilitate și echilibru.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore

Alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Secțiile de votare din România s-au deschis la ora 07:00 dimineața, iar românii sunt așteptați să-și exercite dreptul constituțional de vot într-un scrutin care va decide viitorul șefului statului.