STAREA RANITILOR din COLECTIV. Complicatiile ce pot aparea in organismul pacientilor si care le pot agrava starea

×
Codul embed a fost copiat

Pentru cei care au supravietuit cuptorului din Colectiv greul nu a trecut, dimpotriva. Ranitii au intrat in a 5 -a zi de terapie intensiva.

Sumarul evenimentelor, miercuri, 4 noiembrie:

Spitalul Sf Ioan: Cinci raniti in stare grava
►Spitalul SRI: Doi spanioli si doi romani, evolutie favorabila

►Banicioiu: Voi coordona situatia ranitilor pana la venirea unui nou ministru
►Spitalul Militar: Starea a sase raniti ramane critica
►Spitalul Elias: Pronostic rezervat pentru raniti
►Spitalul Bagadasar: Starea unui ranit s-a agravat
►Spitalul Floreasca: Pacientii - evolutie liniara

Ministrul Sanatatii: In spitale mai sunt internati 133 de raniti
Spitalul Sf Pantelimon: Doi pacienti, in stare critica, intubati
► Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu: Doi pacienti, in stare critica, intubati si ventilati mecanic

Medicii stau cu sufletul la gura, pentru ca pot aparea oricand infectii pulmonare, care pot agrava si mai tare starea deja critica a multora dintre ei. Sunt 133 in total. Unii au fost operati si li s-au transplantat grefe de piele.

Marian, membru in trupa Monarchy, spune ca e norocos ca a scapat din infern doar cu arsuri la maini, la fata si spate. Doi prieteni ai ai sai au murit. Un altul e acum in stare grava la reanimare si e ingrijit de medicii de la Municipal. De pe patul sau de la Bagdasar, Marian se emotioneaza atunci cand se gandeste la salvatorul anonim caruia ii datoreaza viata.

Citește și
Proteste - Colectiv - Agerpres
Filmul unei seri in care Romania a rabufnit si a iesit in strada: "Pana ieri am tacut, de azi incep sa urlu!" FOTO si VIDEO
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Marian Leusteanu, ranit in clubul Colectiv: "Nu stiu cine e, ii multumesc ca m-a tras din infern, aveam un metru pana la iesire si nu puteam sa ma misc, daca nu era el nici eu nu mai eram azi. Erau oameni cazuti unii peste altii, cei din spate ne trageau sa iasa si ei. Am trait clipe de cosmar care imi vor ramane in minte o viata."

Printre cei aflati in stare critica este si Liviu Zaharescu, un tanar fotograf de concerte, care vineri spera sa prinda cele mai bune cadre la concertul trupei Goodbye to Gravity. Era impreuna cu iubita lui din Brasov. Ea a scapat mai usor, el insa are arsuri groaznice este intubat si ventilat.

Rugaciuni si mesaje de incurajare sunt si pentru Catalin si Alexia. Catalin Ilnitchi, si el fotograf, e internat la terapie instensiva la Floreasca . Tot acolo e si Alexia barmanita in Colectiv. Este intoxicata cu monoxid de carbon si are arsuri pe caile aeriene, iar astazi a fost din nou operata.

La spitalul Pantelimon, medicii se lupta sa salveze alti 4 raniti. Intre ei, si artistul fotograf Alex Chelba. A ajuns la spital pe propriile picioare, dupa care starea lui s-a agravat brusc. Prietenii lui au postat imagini cu aparatul lui Alex ars, crapat si topit.

Dintre cei 133 de raniti aflati in ingrijirea doctorilor, 80 raman in stare critica si grava. .

Dan Enescu, sef chirurgie plastica Spitalul Grigore Alexandrescu: "Se simte la nivelul plagii ca au culoare si o textura particulara, eu nu am vazut niciodata aceasta nuanta, culoara de arsura ceva intre cenusiu rosu negru. Sangele a ajuns intr-o anumita compozitie si a pordus anumite transformari acolo."

Pentru cei 40 de pacienti critici evolutia este urmarita din ora in ora, pentru ca sunt amenintati de infectii.

Ioan Lascar, sef chirurgie plastica spitalul Floreasca: "E ziua a 5-a, granita momentului de aparitia posibilelor complicatii septice pulmonare, testul distrus incepe sa fie invadat septic in aceasta perioada."

Prognosticurile raman rezervate pentru multi. Matematic vorbind, sustin expertii, o arsura de peste 30 la suta pe suprafata corporala, combinata cu afectarea cailor aeriene, creste chiar si de 10 ori riscul de deces.

Live text, miercuri, 4 noiembrie:

UPDATE 15:15  13 pacienti internati la Spitalul de Arsi in urma incendiului de la clubul Colectiv sunt in stare critica si grava, unul dintre acestia urmand sa fie transferat la o unitate medicala in Israel, a declarat pentru Agerpres directorul medical Cristian Nitescu.

"Avem internati 26 de pacienti. Unul dintre pacienti, este vorba de o doamna, va pleca in Israel la ora 18:00", a afirmat Nitescu.

El a spus ca miercuri un singur pacient a suferit o interventie chirurgicala, restul fiind deja operati luni si marti. "Sunt cativa pacienti care nu au nevoie momentan de operatii", a precizat directorul medical.

UPDATE 14:20 Cinci raniti in urma incendiului din club Colectiv, care se afla internati la Spitalul "Sf. Ioan", sunt in stare grava, iar ceilalti doi prezinta o stare generala buna, a declarat miercuri seful Sectiei de Terapie Intensiva, Carmen Giuglea.

"In momentul de fata sunt internati la spital 7 raniti in urma incendiului din club Colectiv. Doi dintre ei sunt pe sectie, cu arsuri limitate si cu stare generala buna, nu sunt inca de externat dar sunt in afara oricarui pericol. In Reanimare mai sunt cinci pacienti, dintre care toti sunt cu stare generala grava. Unul dintre acestia - un pic mai bine. In cursul zilei de astazi s-a facut detubarea de aproximativ o ora si ceva, speram sa reziste asa. Il consideram ca pe un pas inainte, restul sunt inca cu o stare generala grava", a afirmat medicul.

UPDATE 13:45 Cei doi cetateni spanioli, dar si alti doi romani raniti in incendiul de la clubul Colectiv si internati in Spitalul SRI "Dr. Agrippa Ionescu" au o evolutie favorabila, reiese dintr-o postare publicata, marti, pe pagina de Facebook a SRI.

Tanara din Italia in varsta de 20 de ani si cetateanul roman in varsta de 35 de ani internati la acelasi spital sunt in stare grava cu risc vital major, potrivit sursei citate.

In urma cu doua zile, un pacient a fost externat de la Spitalul SRI "Dr. Agrippa Ionescu", unde initial au fost internate sapte persoane afectate de incendiul de la clubul Colectiv

UPDATE 11:58 Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat miercuri, ca se va ocupa in continuare de situatia victimelor incendiului din clubul Colectiv pana la venirea unui nou ministru, in contextul in care premierul si-a depus mandatul si pe al intregului Guvern.

Banicioiu a precizat ca, pana la venirea unui nou ministru, va coordona toate echipele romanesti si straine care ingrijesc ranitii.

"Ma ocup in continuare de victimele accidentului din clubul Colectiv pana cand va veni un nou ministru. Coordonez in continuare toate echipele si romanesti si internationale pana la venirea unui nou ministru", a spus ministrul Sanatatii.

UPDATE 11:55 Starea a sase raniti din clubul Colectiv din cei opt internati la Terapie Intensiva la Spitalul Militar ramane critica, a declarat miercuri comandantul institutiei medicale, Florentina Ionita Radu.

"Sunt in continuare opt pacienti pe Terapie Intensiva, sase dintre ei sunt in stare critica. Astazi o sa inceapa grefarea pentru trei dintre pacienti cu auto-grefa. Ei sunt foarte fericiti, isi pun probleme de cum o sa fie, le-am explicat ce se va intampla, sunt putin tematori, dar in acelasi timp fericiti. Ne asteptam sa dureze destul de mult aceste operatii care se desfasoara in paralele in doua sali. Ne straduim ca aportul alimentar sa fie corespunzator. Unii si-au reluat tranzitul intestinal. Tuturor li s-a facut bronhoscopie cu lavaj bronsic. Ne gandim ca poate evolutia putin mai buna a pacientilor de la noi se poate datora si acestui fapt", a spus medicul.

Ea a afirmat ca pacientul care fusese detubat marti, in momentul in care devine constient, este convins ca se afla in club Colectiv si devine agitat, astfel ca trebuie sa fie din nou intubat. "Este foarte agitat si pentru ca este atat de agitat si nu putem sa aplicam alte metode deocamdata il mai tinem intubat", a aratat comandantul.

Florentina Ionita Radu a precizat ca spitalul dispune de rezerve suficiente de sange. "Sange avem destul, avem pentru saptamana viitoare programati cate 30 de donatori pe zi", a mai spus medicul.

UPDATE 11:45 Complexitatea lezionala a celor 10 raniti din clubul Colectiv internati in Sectia Terapie Intensiva a Spitalului Elias face ca prognosticul sa fie unul rezervat, precizeaza un comunicat de presa al unitatii medicale.

"In Spitalul Elias continua sa fie internati 14 pacienti: 10 se afla in sectia Terapie Intensiva, 4 in sectia Chirurgie Generala. Din cei 10 pacienti aflati in Terapie Intensiva, 2 continua sa fie intubati si ventilati mecanic, iar un altul a prezentat peste noapte o deteriorare a performantelor respiratorii, necesitand din nou asistarea ventilatiei", se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, in cursul diminetii de miercuri, la 2 dintre pacientii intubati se va efectua traheostomie.

De asemenea, miercuri vor continua interventiile de grefare a pacientilor care pot si trebuie sa suporte aceasta operatie, precum si toaleta locala zilnica a arsurilor pentru ceilalti.

UPDATE 11:30 Starea unui ranit aflat in terapie intensiva s-a agravat, a declarat miercuri purtatorul de cuvant al Spitalului Bagdasar Arseni, Florin Bica.

"In terapie intensiva, starea unui bolnav in stare grava s-a agravat, este foarte grav, nu este in zona critica, dar a devenit foarte grav. In momentul de fata avem cinci critici, cinci grav - foarte grav, cinci grav. Restul de 6 sunt pe etaj si sunt stabili", a precizat medicul.

El a mentionat ca, zilnic, au loc operatii, se schimba pansamente si se curata tesutul necrotic.

UPDATE 11:20 Seful Sectiei de Chirurgie Plastica si Reparatorie a Spitalului de Urgenta Floreasca, Ioan Lascar, a declarat miercuri ca starea ranitilor de la clubul Colectiv internati in unitatea medicala este caracterizata "aproximativ" de o evolutie liniara, fara modificari spectaculoase.

"Avem 14 pacienti. Starea lor este aproximativ caracterizata de evolutie liniara, nu avem modificari spectaculoase, niciunul dintre pacientii care au fost incadrati in cele doua esaloane de gravitate nu si-a schimbat locatia. Avem sase bolnavi critici, iar restul sunt bolnavi grav. Doar unul dintre ei nu are traheostomie, restul sunt traheostomizati. Probabil ca vom reusi sa indepartam in masura importanta escarele de la toti pacientii, adica tesutul mort", a spus Ioan Lascar.

UPDATE 10:30 Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat miercuri ca in spitalele din Bucuresti mai sunt internati 133 de raniti in incendiul de la clubul Colectiv.

Un pacient a fost externat marti de la spitalul SRI "Dr. Agrippa Ionescu", unde initial au fost internate sapte persoane afectate de incendiul de la clubul Colectiv, reiese dintr-o postare de pe pagina de Facebook a SRI. Astfel, se precizeaza ca in acest moment sunt internate sase persoane, dintre care doi cetateni romani care au o stare generala stabila, dar si un italian si un roman in stare grava. Se mentioneaza ca doi pacienti spanioli sunt transferati pe sectie si raman internati pana joi.

"Avem echipe noi din Turcia in Israel.Sectia de Arsi de la Spitalul Floreasca functioneaza, sunt 65 de chirurgi acolo. In momentul de fata exista toate rezervele necesare de sange", a spus ministrul miercuri dimineata.

Intrebat despre stocurile de grupa AB4 negativ, ministrul a spus ca este suficient. "Sunt niste postari pe Facebook care au ajutat lumea, dar stocurile sunt suficiente. Au fost multe apeluri pe Facebook care nu au fost nici adevarate, dar nu asta e problema noastra acum. Cei care vor sa doneze obiecte sanitare trebuie sa mearga la UNIFARM", a spus Banicioiu.

"Sangele din Moldova trebuia testat, nu poate intra in tara. Au venit probabil 200 de unitati", a mai spus ministrul.

"Din strainatate am primit foarte multe idei de a putea sprijini medicii, am primit oferte de a trimite incoace medicii, care vin pentru evaluare sa vedem daca exista cazuri care ar putea fi tratate in alta parte. Pana acum nu s-a putut face asta, mai ales transportul aerian, care nu poate fi garantat de catre medici. Franta ne ajuta cu echipe medicale, cu materiale ne ajuta colegii israelieni. 133 de pacienti mai sunt in spitale, a mai fost externat unul. Din cei 133 sunt peste 80 in stare grav", a mai spus Banicioiu.

UPDATE 9:30 Doi dintre pacientii internati la Spitalul Sfantul Pantelimon in urma incendiului din clubul Colectiv sunt in continuare in stare critica, fiind intubati, a declarat miercuri, managerul unitatii medicale, Gheorghe Popescu.

"Doi sunt in ATI intubati avand stare critica, alti doi pe sectie - stare stabila, situatia buna. De astazi incep operatiile chirurgicale cu transplant de piele. Avem tot ce ne trebuie", a afirmat managerul.

Marti, o tanara de 28 de ani care prezenta arsuri severe ale cailor aeriene si arsuri pe 50% din suprafata corpului a decedat la Spitalul Sfantul Pantelimon.

UPDATE 9:10 Doi pacienti raniti in urma incendiului din clubul Colectiv sunt in stare critica, intubati si ventilati mecanic la Spitalul de Copiii Grigore Alexandrescu, a declarat miercuri, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al unitatii medicale, Raluca Alexandru.

Ea a precizat ca unul dintre pacienti va fi operat miercuri, dupa ce marti alti doi au suferit interventii chirurgicale.

"In cursul zile de miercuri va mai fi operat un pacient, au fost operati ieri doi. Cinci pacienti sunt in Sectia de Terapie Intensiva, unul pe sectie. Din cei cinci, doi intubati ventilati mecanic in stare critica si trei nu au mai stat intubati", a spus medicul.
 

Pentru cei 90 de oameni aflati in stare grava si critica ne rugam sa iasa invingatori din aceasta grea incercare. Medicii le panseaza ranile, iar rudele si prietenii le trimit gandurile lor bune. Evolutiile pot fi insa imprevizibile de la o zi la alta. Numarul total al ranitilor a ajuns la 134.

Printre cei care se lupta pentru viata sunt si 3 prieteni din Capitala. Au mers la Colectiv ca sa ii faca o bucurie unuia dintre ei, un baiat de 15 ani cu tetrapareza spastica, aflat in scaunul cu rotile. Mihai e acum in stare stationara la spitalul de copii Grigore Alexandrescu.

Mama lui Mihai: "Scaunul ar fi luat foc pentru ca Mihai ar fi cazut pe spate si mi-a povestit ca si a pus mainile la cap sa nu-i ia foc parul. E bandajat la fata si la corp, dar nu stiu unde ca n-am putere sa desfac patura sa ma uit."

Pavlos a fost cel care l-a salvat din flacari pe Mihai, cel mai bun prieten al lui si acum si el se lupta pentru viata.

Adela Fratila, sora lui Pavlos: "A stat cu el in fata scenei si el l-a si scos, ca fratele meu e pasionat al rockului. E sedat, intubat."

Alti doi frati Alex si Nicole, internati la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu sunt si ei in grija medicilor. Fata are arsuri pe 45% din suprafata corpului, iar baiatul e in coma indusa cu arsuri pe 40% din corp.

In schimb, Viorel Andrei Bud, olimpic la matematica, medaliat cu aur, a scapat cu leziuni usoare, la nivelul bratelor. Tanarul, in varsta de 19 ani, din localitatea Negresti Oas, se afla chiar in fata scenei. I-a luat foc parul de la artificii si a suferit arsuri de gradul 2 la brate. Acum e internat la spitalul Bagdasar din Bucuresti.

In spitalele bucurestene sunt acum internati peste 130 de raniti. Medicii spun ca 40 dintre ei sunt in stare critica, intubati si ventilati. Cei care sufera arsuri trec prin doua etape, care se suprapun partial: socul hipovolemic si sindromul inflamator acut sistemic. Socul e declansat imediat dupa expunerea la flacara sau fum si, in lipsa unui tratament adecvat, poate conduce la moarte. Tocmai de aceea pacientii sunt intubati si ventilati la terapie intensiva. Pot sa piarda lichide, plasma si au nevoie de transfuzii si de curatarea arsurilor. Sindromul inflamator acut sistemic reprezinta o reactie complexa de aparare a organismului, care apare dupa cateva zile, ca raspuns la infectiile ce ataca organismul.

Cei mai multi tineri raniti in incendiu au grupa de sange AB 4, iar centrele de transfuzii au nevoie de donatori cu aceeasi grupa.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
In timp ce oamenii ii cereau demisia in strada, Piedone anunta ca va face un monument si ca nu e raspunzator de tragedie
In timp ce oamenii ii cereau demisia in strada, Piedone anunta ca va face un monument si ca nu e raspunzator de tragedie

In timp ce oamenii sunt revoltati si cer in strada ca primarul Cristian Popescu Piedone sa faca un pas inapoi si sa explice cum a fost posibil ca un club din sectorul condus de el sa se transforme in cuptor, cel vizat anunta ca va face un monument.

Filmul unei seri in care Romania a rabufnit si a iesit in strada:
Filmul unei seri in care Romania a rabufnit si a iesit in strada: "Pana ieri am tacut, de azi incep sa urlu!" FOTO si VIDEO

Dupa trei zile de doliu national si mai multe marsuri ale tacerii, oamenii au rabufnit de indignare. 25.000 de oameni, potrivit autoritatilor, au iesit marti seara in strada in Bucuresti si au cerut demisii.

Ce scrie presa internationala despre protestele din Romania.
Ce scrie presa internationala despre protestele din Romania. "Ponta, acuzat de coruptie, este sub presiune de mai multe luni"

Aproximativ 25.000 de persoane au manifestat marti seara la Bucuresti pentru a cere demisia prim-ministrului social democrat Victor Ponta si a ministrului de interne Gabriel Oprea, noteaza agentiile France Presse si Reuters.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.