Filmul unei seri in care Romania a rabufnit si a iesit in strada: "Pana ieri am tacut, de azi incep sa urlu!" FOTO si VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Dupa trei zile de doliu national si mai multe marsuri ale tacerii, oamenii au rabufnit de indignare. 25.000 de oameni, potrivit autoritatilor, au iesit marti seara in strada in Bucuresti si au cerut demisii.

CORUPTIA UCIDE: 25.000 de oameni au cerut in strada schimbarea sistemului politic din Romania. "Este doar inceputul!"

Tineri si mai putini tineri, au strigat ca vor ca premierul, ministrul de interne, primarul sectorului 4 sa renunte la functii. Toti au scandat neincetat mesaje clare cu speranta ca vor schimba sistemul romanesc dupa tragedia de la Colectiv, unde 32 de tineri au pierit. Manati de nadejde, dar si de manie, au mers mai bine de 10 kilometri, pe jos, prin centrul Capitalei. Manifestantii acu scandat ''Colectiv'', ''Vrem dreptate'', ''Demisia'', ''Asasinii'', dar si "Nu plecam pana nu plecati".

Pe pancarte s-a putu citi: "Parchetul: cauza incidentului este numarul mare de oameni din club. Piedone scapa! ISU scapa! Oprea scapa! Toti scapa?", "Bunicii la razboi, parintii la Revolutie, este randul nostru", "Pana ieri am tacut, de azi incep sa urlu!!!", "Se calca peste cadavre la guvern! Nu mai stati in casa! Romania trezeste-te"

"In afara de demisie, vrem macar cineva sa-si recunoasca vina", "Vrem dreptate”, “Nu mai vrem coruptie in sistem", "Ne-am saturat", asta au marturisit oamenii.

Citește și
proteste
"Bunicii la razboi. Parintii la revolutie. Este randul nostru!". Mii de tineri au iesit in strada in toata tara

Fiecare rand inseamna durere. Fiecare fraza inseamna strigat si revolta. Dincolo de prezenta coplesitoare a oamenilor in strada, mesajele acestora, scrise pe pancarte, vorbesc limpede despre ceea ce simte cu adevarat societatea romaneasca.

Si sunt multe de spus. "Ziua in care vom ceda, este ziua in care vom muri", "A fost nevoie de o tragedie, pentru ca lumea sa se trezeasca", "Ne-am saturat sa traim, intr-o tara plina de coruptie". Toate aceste adevaruri sunt duse din gura in gura, iar vocea multimii capata puterea unui tunet. Oricare dintre reprezentantii clasei politice trebuie sa priceapa ca de acum inainte romanii nu mai sunt dispusi sa fie pacaliti si furati.

Protestatar: "Au murit 30 de insi, politicienii sunt extraordinar de corupti, nimic nu e in regula, nimic nu merge. Noi suntem tineri. Ce ne facem pe viitor?"

Protestatara: "Tot internetul este plin de repulsie, de suparare. Din toata lumea, de peste tot, toti am iesit si vrem sa schimbam ceva."

Protestatara: "ne-am saturat sa traim intr-o tara plina de coruptie, noi suntem viitorul si am ajuns ca majoritatea dintre noi sa vrem sa plecam."

Protestatar: "Vreau o conducere mai buna, vreau meritocratie, vreau sa avem mai multa sansa in tara."

In jur de o mie de oameni s-au adunat, initial, marti seara, in Piata Universitatii din Capitala. Iar toata miscarea a inceput pe internet. Informatia s-a raspandit extrem de rapid, iar numarul celor iesiti in strada pentru schimbare a ajuns in scurt timp la 8.000. Cu totii au plecat, in mars, spre Piata Victoriei.

Protestatar:"In afara de demisie, vrem macar cineva sa-si recunoasca vina, macar asta, respectul asta de a-si recunoaste macar vina, o responsabilitate morala."

In aproximativ o ora, cat si-au strigat nemultumirile in fata Guvernului, numarul protestatarilor aproape ca s-a dublat - de la 8.000, la 15.000! In Piata Victoriei, unii s-au asezat in genunchi.

Discutie protestatar - jandarm
Protestatar: Nu va deranjeaza tara aceasta? Nu va mai deranjeaza alte lucruri?
Reporter:Nu.
Protestatar: Felicitari, sunteti un om fericit. Pe noi ne deranjeazafoarte multe lucruri in tara asta.

Marea de oameni, revoltata, s-a indreptat, apoi, spre sediul MAI.

Protestatar: "S-a trezit lumea. E pacat ca a trebuit sa se intample ce s-a intamplat ca sa se trezeasca lumea, dar era momentul"

Protestatar: "Sunt oameni cu bebelusi, cu copii in carucioare, care au venit aici, pentru viitorul copiilor lor. Nu mai putem, nu mai putem."

Marsul a continuat pe strazile din Bucuresti, iar in fata Parlamentului multimea parea ca nu se mai termina. 25.000 de suflete, cu acelasi mesaj plin de indignare, au pus stapanire pe Piata Constitutiei, iar cativa tineri au sarit gardul care imprejmuieste Casa Poporului. Inevitabil, au aparut si incidentele.

Momentul a fost depasit, iar multimea indarjita a plecat spre Primaria Sectorului 4. Si reprezentantii institutiei, sustin protestatarii, sunt vinovati de tragedia din clubul mortii.

Dupa ce au scandat kilometri din Piata Victoriei si pana aici, oamenii au venit la Primaria Sectorului 4 ca sa-i ceara demisia primarului Piedone.

Spre miezul noptii, oamenii s-au intors in Piata Universitatii, unde a si inceput protestul. Apoi, cei ramasi au mers la locul tragediei - Clubul Colectiv - unde tineri plini de viata si-au gasit sfarsitul sau au fost raniti in seara de vineri.

In timp ce oamenii isi strigau nemultumirile, Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj. Presedintele s-a declarat impresionat de manifestari si a spus ca urmatorul pas trebuie sa fie al politicienilor, care nu pot ignora acest sentiment de revolta. 

"Bunicii la razboi. Parintii la revolutie. Este randul nostru!". Mii de tineri au iesit in strada in toata tara

Revolta expusa pana acum in mediul online a fost strigata aseara si pe strazile din mai toate orasele din tara. La Brasov, Iasi, Timisoara sau Sibiu, mii de oameni au protestat in semn de solidaritate cu manifestantii adunati in Capitala. Au scandat lozinci, au marsaluit si au aprins candele in memoria victimelor "Colectiv". In plus, oamenii asteapta raspunsuri si vor ca vinovatii pentru tragedia din clubul groazei sa fie pedepsiti.

Sute de oameni din Brasov s-au mobilizat marti seara si au iesit in strada, revoltati. Au scandat lozinci si au cerut demisia ministrului de interne Gabriel Oprea, dar si a primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Protestatar: "Si... da, nu ne-am asteptat... eu, nu m-am asteptat la atatea persoane sa vina. Eu o sa ies in strada, in fiecare zi, pana cand revendicarile mele vor fi ascultate si indeplinite, Oprea, demisia... Piedone, demisia."

"Oprea nu uita, te asteapta DNA!" au scandat oamenii.

Tinerii spun ca fac parte din generatia care nu va ramane nepasatoare.

Protestatar: "Ne vrem tara inapoi! Noi ne vrem tara inapoi! Bunicii nostri au luptat in razboi, parintii nostri au luptat la revolutie... Noi ne vrem tara inapoi, inca o data. Si o sa ne-o luam!"

Si la Iasi, peste 1000 de persoane au protestat, indignate de situatia din ultimele zile. Protestatarii au pornit din Piata Unirii si au marsaluit prin tot orasul. Pe traseu, alte cateva sute de studenti din campusurile universitare s-au alaturat multimii revoltate.

Protestatar: "Au murit niste oameni si nu mai putem trai in aceasta tara asa, in acest fel."

Retelele de socializare au fost liantul intre Bucuresti si restul tarii. Tinerii au iesit in strada si in alte orase din tara, in semn de solidaritate cu victimele tragediei de vineri seara din clubul groazei.

Protestatar: "Am vazut ca se organizeaza si la Sibiu ceva si am crezut ca e timpul sa iesim si noi la fel cum a facut-o toata tara pentru ca numai astfel putem schimba ceva aici."

Oamenii au anuntat pe aceleasi retele de socializare ca protestele vor continua.

 

Sursa foto: Agerpres


Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali, uimit de salariul pe care îl câștigă în Parlament: ”Ce îmi dați, mă, atâția bani?”
Gigi Becali, uimit de salariul pe care îl câștigă în Parlament: ”Ce îmi dați, mă, atâția bani?”
Citește și...
Ce scrie presa internationala despre protestele din Romania.
Ce scrie presa internationala despre protestele din Romania. "Ponta, acuzat de coruptie, este sub presiune de mai multe luni"

Aproximativ 25.000 de persoane au manifestat marti seara la Bucuresti pentru a cere demisia prim-ministrului social democrat Victor Ponta si a ministrului de interne Gabriel Oprea, noteaza agentiile France Presse si Reuters.

"Bunicii la razboi. Parintii la revolutie. Este randul nostru!". Mii de tineri au iesit in strada in toata tara

Intreaga tara a fost profund marcata de tragedia din Colectiv. In special tinerii, care vor acum dreptate. S-au strans in marsuri ale tacerii, insa mesajele lor striga dupa dreptate. Nu doar pentru cei pieriti in incediu, ci pentru o generatie intreaga.

Presedintele si societatea civila cer explicatii pentru moartea politistului din coloana lui Oprea. De ce tace vicepremierul
Presedintele si societatea civila cer explicatii pentru moartea politistului din coloana lui Oprea. De ce tace vicepremierul

Societatea civila cere demisia lui Gabriel Oprea. Sfarsitul nedrept de care a avut parte agentul de la Rutiera Bogdan Gigina a declasat un val de proteste, atat in strada cat si online.

Recomandări
Primarul din Sinaia ar fi luat mită 238.000 de euro de la Nordis. Cu banii din șpăgi și-ar fi cumpărat castel în Franța
Primarul din Sinaia ar fi luat mită 238.000 de euro de la Nordis. Cu banii din șpăgi și-ar fi cumpărat castel în Franța

Primarul orașului Sinaia, unul dintre cei mai longevivi din România, a fost vizitat miercuri dimineață de procurorii DNA, care au efectuat mai multe percheziții.

Cristina Tărteață, consiliera revoltată de concedierile de la Senat, conduce un Lexus și are două apartamente în București
Cristina Tărteață, consiliera revoltată de concedierile de la Senat, conduce un Lexus și are două apartamente în București

S-a lăsat cu revoltă în Senatul României, după ce Ilie Bolojan, președintele Camerei Superioare a Parlamentului, a anunțat că vrea să desființeze în jur de 180 de posturi bugetate.

România vrea să amâne închiderea centralelor pe cărbune. Ministrul Energiei: „O perioadă de timp, poate până în 2032”
România vrea să amâne închiderea centralelor pe cărbune. Ministrul Energiei: „O perioadă de timp, poate până în 2032”

Centralele pe cărbune ar putea avea viitor în România, deși legea actuală prevede clar închiderea lor completă în următorii ani.