Patronii Colectiv „au incurajat accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa”. Clubul, inexistent pentru pompieri
Referatul Parchetului privind urmarirea penala a administratorilor clubului Colectiv arata ca acestia au facut tot posibilul ca sa aduca cat mai multi oameni la concert – si sa evite vizita pompierilor.
Procurorii afirma ca au indicii rezonabile care arata ca administratorii clubului „au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta”. O dovada in acest sens este contractul de inchiriere semnat de club cu DIGIDREAM SRL (firma formatiei Goodbye to Gravity), in care se prevede in mod expres obligatia pentru chirias ca acesta „sa asigure participarea unui numar de minim 400 de participanti la acest eveniment in spatiul Colectiv, in caz contrar, nu i se va rambursa suma prevazuta la capitolul IV din prezentul contract in termenele si conditiile prevazute de acesta; numaratoarea va fi tinuta de locator cat si de locatar si poate fi dovedita in prealabil prin materialul video asigurat de camera de monitorizare de la intrarea in club. Daca totusi locatorul asigura intre 250 si 400 de participanti i se va rambursa jumatate din chirie”.
De asemenea, in referatul procurorilor se arata ca administratorii clubului au evitat sa obtina aviz de securitate la incendiu declarand ca acesta are functia de alimentatie publica. Legea le cerea insa ca, in cazul incare localul este folosit la activitati culturale, sa se ceara astfel de avize daca participa peste 150 de persoane si suprafata care revine fiecareia e mai mica de 150 de persoane. Or in Colectiv erau, in seara incendiului, aproximativ 400 de persoane in 425 de metri patrati.
Insa, pentru ca activitatea nu fusese declarata corect, pompierii nici nu stiau ca trebuie sa verifice cladirea. Procurorii spun ca la Colectiv nu au fost efectuate verificari ale masurilor de aparare impotriva incendiilor intrucat, potrivit ISU, „acest obiectiv nu nu figureaza in baza noastra de date, nu am fost informati de nici o alta autoritate de existenta acestuia si nu au existat solicitari de emitere a avizului/autorizatiei de securitate la incendiu sau sesizari cu privire la activitatea desfasurata in respectiva incinta”.
Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Costin Mincu, Alin Anastasescu si Paul Catalin Gancea, pentru ucidere din culpa.
Sursa: Pro TV
Etichete: pompieri, Parchet, contract, colectiv, aviz, administratori, goodbye to gravity, referat,
Dată publicare:
03-11-2015 16:30