ANCHETA COLECTIV. Patronii clubului au fost arestati preventiv pentru 30 de zile. Ce explicatii au dat in fata procurorilor

×
Codul embed a fost copiat

Cei trei actionari si administratori ai clubului Colectiv - Paul Gancea, George Anastasescu si Costin Mincu - au primit mandate de arestare preventiva pentru 30 de zile, a decis marti Judecatoria Sectorului 4.

Decizia nu este definitiva, insa este executorie, astfel incat cei trei vor fi dusi in Arestul Politiei Capitalei.

Cei trei oameni de afaceri isi asuma partea lor de vina, insa vor ca ancheta procurorilor sa mearga pana la capat. Si sa fie descoperit intregul adevar despre nenorocirea care a indoliat o tara intreaga.

Alin Anastasescu, Costin Mincu si Paul Catalin Gancea au incercat in zadar sa il convinga pe judecator sa nu ii aresteze sau macar sa ii plaseze in arest la domiciliu. Indolenta de care ar fi dat dovada acceptand sa gazduiasca sute de oameni nevinovati intr-un spatiu care nu oferea siguranta, dar si marturiile celor care au scapat din infernul Colectiv, au contat mai mult.

Intre timp, in cursul zilei de marti, a 32-a victima a decedat la spital. Numarul 32 poarta un nume de fata. Andreea. Asa o cheama pe copila care s-a stins marti, dupa o agonie teribila.

Citește și
mobilizare medici
Mobilizare fara precedent: sute de medici si infirmiere, de 3 zile in spital. "Noi ii tratam, Dumnezeu ii salveaza"

Chipul ei senin, cu ochi frumosi, a fost desfigurat in incendiul de vineri. Iar noi nu vrem si nu avem voie sa uitam asta! Societatea intreaga este mutilata sufleteste si are nevoie de raspunsuri cat mai repede. Primii pe lista acuzarii sunt cei 3 patroni de la Colectiv. Au petrecut o prima noapte dupa gratii si multe ore in ancheta. Dar sunt ei oare singurii raspunzatori?

Marturiile date in fata procurorilor, arata in ce paienjenis birocratic este prinsa Romania. Primaria nu i-ar fi intrebat cati oameni incap in club, ci doar cate locuri pe scaune asigura, pompierii i-ar fi verificat si le-ar fi dat avizul, iar cei care au montat artificiile le-ar fi spus ca folosesc lumina rece, care nu provoaca incendii. Asadar, cati au sapat cele 32 de de morminte si ar trebui sa se roage pentru sănătatea ranitilor, 134 la numar?

Sumarul evenimentelor:
-►Cei trei patroni ai clubului au fost arestati
-►
Declaratiile facute de patronii Colectiv in fata procurorilor
-►
Prima declaratie a lui Costin Mincu
-►
Primaria Sectorului 4, despre autorizatia de functionare acordata clubului Colectiv
-►
Anchetatorii au ridicat noi documente de la Primaria Sectorului 4
-►
Clubul Colectiv se afla in executare silita din cauza datoriilor la stat

UPDATE 22:01 Cei trei actionari si administratori ai clubului Colectiv - Paul Gancea, George Anastasescu si Costin Mincu - au primit mandate de arestare preventiva pentru 30 de zile, a decis marti Judecatoria Sectorului 4.

Decizia nu este definitiva, insa este executorie, astfel incat cei trei vor fi dusi in Arestul Politiei Capitalei.

UPDATE 19:00 Declaratiile inculpatilor si martorilor le contrazic flagrant pe cele ale reprezentantului ISU, facute in ultimele zile.

Pompier: "Nu stiam de club, nu figura la noi in acte."

Se nasc doua posibilitati: ori controlul nu a fost raportat mai departe la sefi, ori a fost ascuns dupa incendiu. ISU ne-a comunicat ca una dintre persoanele mentionate lucreaza la pompieri, iar celalalta si-a dat demisia acum cateva luni, iar in acest moment s-a declansat o ancheta interna.

Cei trei patroni au mai adus un argument in apararea lor. Au sustinut ca prin contractul de inchiriere pe care l-au incheiat cu trupa Goodbye for Gravity, raspunderea organizarii spectacolului le revenea in totalitate managerilor. Alin Anastasescu a declarat ca a aflat de folosirea artificiilor:

"Eu i-am spus sa nu foloseasca artificii in interior. Am intrat in club am strigat cine este desemnat cu artificiile, iar la mine a venit un specialist pirotehnist, care mi-a spus ca artificiile ard cu foc rece si nu sunt periculoase. Mi-a spus ca este autorizat", a sustinut Alin Anastasescu.

Ancheta urmareste si conditiile in care firma Golden Ideas Fireworks a asigurat spectacolul pirotehnic. Aceasta a fost perchezitionata luni, iar patronul va fi audiat.

In acelasi contract semnat cu trupa, patronii clubului le cer artistilor sa asigure un numar de 400 de clienti la spectacol, daca vor sa nu mai plateasca chirie. Ori legea spune ca spatiile aglomerate in care se desfasoara spectacole sau intruniri au nevoie de avizul pompierilor. Asadar, procuroriii au stabilit ca cei trei patroni ar trebui arestati pentru ca:

"Au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului, in conditiile amenajarilor interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare."

UPDATE 17:10 Declaratii din referatul procurorilor

ALIN ANASTASESCU
- "Stiam de la constructor ca buretele e ignifugant"

-  "Am calculat numarul maxim de persoane conform unor studii de pe Internet"
- Am curatat buretele cu un aspirator inchiriat de pe OLX"
- Cred ca incendiul a fost provocat de artificii. Le-am spus sa nu le foloseasca.

Materialele pe care le-am folosit la renovare, respectiv buretele care a fost aplicat pe stalpii de sustinere si pe tavan, stiam de la constructor ca era ignifugant. La momentul respectiv, din discutia pe care am avut-o cu constructorul, am vrut sa alegem alt burete. Scopul buretului era asigurarea unei acustici corecte in sala. Nu ne-a interesat pretul atunci cand am ales buretele.

Practic, cu cat mai multe persoane vin la spectacol, cu atat chiria este mai mica. Justificarea este ca, cu cat mai multe persoane vin la un concert, cu atat creste consumatia barului. Efectiv, creste sansa de a face profit prin vanzarea de bauturi de la bar.

Numarul maxim de persoane pe care noi l-am cuantificat a fost de 800 de persoane, densitatea fiind de 3 persoane pe metru patrat conform unor studii de pe internet. Nu stiu daca se refera la spatiu inchis sau deschis.

Spatiul respectiv avea din constructie o iesire care este functionala, si inca o iesire care corespundea cu clubul Salsa. Iesirea catre Salsa este blocata, fiind inchisa.

In vara anului 2015, s-au facut activitati de curatire a buretelui antifonant, iar noi am inchiriat de pe OLX un aspirator pentru a face curat. Nu stiu ce substanta a fost folosita, presupun ca a folosit apa si sampon. A fost curatat si tavanul. Buretele de pe coloane nu a fost spalat niciodata pentru ca riscam sa-l deterioram.

Stiam de dinainte de eveniment ca intrarea la concertul din data de 30.10.2015 va fi libera. Nu stiam ca vor fi folosite efecte pirotehnice. Am aflat despre folosirea de artificii ulterior de pe Facebook. Nu s-au mai folosit altadata artificii in incinta clubului. Cu o saptamana inainte, Gancea Catalin a refuzat un al client care voia sa foloseasca artificii. Stiu ca in anul 2014, a fost folosit foc la un eveniment si au fost deteriorate bunuri din interior, a fost afumat un proiector, iar de atunci s-a stabilit regula sa nu se mai foloseasca.

Am aflat acest lucru de la un angajat, Stanciu Viorel, iar eu i-am spus sa nu foloseasca artificii in interior. Erau mai multe persoane de fata, mentionate in declaratia initiala. La o ora dupa ce am aflat, am intrat in club am strigat cine este desemnat cu artificiile, iar la mine a venit un specialist pirotehnist, care mi-a spus ca artificiile ard cu foc rece si nu sunt periculoase. Mi-a spus ca este autorizat. I-am spus sa nu le foloseasca daca ard cu flacara deschisa dupa care am plecat in biroul alaturat. Nu incepuse spectacolul cand am discutat cu pirotehnistul. Despre acest pirotehnist, stiu ca era mai mic de inaltime decat mine si avea cioc. Eu am presupus ca i s-a transmis deja. Am vazut o parte din artificii, care erau amplasate pe stalpii din fier ai scenei. Am vazut ca erau amplasate pe stalpul de langa usa. Nu am vazut sistemul de aprindere. Am vazut un con, de dimensiuni destul de mici care era asezat pe schela.

Eu cred ca s-a intamplat aceasta tragedie deoarece s-au folosit artificii in incinta.

PAUL CATALIN GANCEA
- Mi s-a parut incapatoare sala pentru ca puteai sa dansezi si sa nu te atingi de alte persoane.
- Declaratia pe proprie raspundere de la primarie era pentru 80 de scaune, nu era trecut numarul de persoane in picioare in cerere


Nu cunosteam numarul exact de persoane care urmau sa participe la concert si nici nu cunosteam daca era intrarea libera sau nu.

Media persoanelor care participau la evenimente era de 500-600 de persoane, eu am participat la randul meu la concerte. Mie mi s-a parut incapatoare sala, deoarece puteai sa dansezi si sa nu te atingi de alte persoane.

Nu este specificat pentru cate persoane este autorizat spatiul clubului Colectiv. Solicitarea noastra referitoare la autorizare nu specifica numarul de persoane.

Intrebare avocat Marcu: Care a fost continutul declaratiei pe proprie raspundere la Primaria Sectorului 4 in vederea emiterii autorizatiie de functionare?

Raspuns: Declaratia a fost pentru 80 de scaune. Intrucat in acea cerere nu sunt trecute numarul de persoane in picioare, nu am specificat acest aspect.

COSTIN MINCU
- Domnul Stefan ne-a asigurat verbal de calitatea lucrarii efectuate
- Nu stiam ca vor fi folosite efecte pirotehnice


Nu cunosteam proprietatile materialului folosit, respectiv buretele despre care am facut vorbire, in sensul daca este ignifug sau usor inflamabil. Respectivul domn Stefan ne-a asigurat verbal de calitatea lucrarii efectuate. Nu am avut de la inceput decat o idee de buget estimativ, in scopul amenajarii acestui spatiu, inclusiv din punct de vedere al acusticii pe care asociatul meu Alin o dorea, iar persoana care a efectuat lucrarile nu ne-a prezentat de la inceput un deviz estimativ, ceea ce s-ar traduce in faptul ca Alin ii spunea ce doreste, domnul Stefan spunea ca va face lucrul respectiv, iar ulterior, dupa ce era efectuat, primeam devizul.

Nu stiu ce a negociat Alin cu trupa care a cantat in data de 30.10.2015, rezervarea au facut-o prin mine in urma cu aproximativ 2-3 luni, iar contractul din cate stiu a fost semnat chiar in data de 30.10.2015 de catre Alin. Nu stiam ca trupa care urma sa concerteze ca va folosi efecte pirotehnice cu ocazia concertului. Nu cunosteam ca o sa fie intrarea libera la eveniment. Am discutat doar telefonic cu unul dintre membrii trupei respective, despre care nu-mi mai aduc aminte cum il cheama. Evidenta rezervarilor este tinuta de Alin.

UPDATE 14:30: O declaratie a lui Costin Mincu a fost postata marti dupa-amiaza pe pagina de Facebook a cabinetului de avocat Vlad Hosu:

Sunt impietrit de durerea din mine si din jurul meu. Am pierdut colegi si prieteni dragi in noaptea care ne-a indoliat pe toti. Altii se zbat la margine de viata, pe paturi de spitale. Sunt cu ei, cu toti, in gand in fiecare clipa de acum si pana cand voi inchide ochii.

Am vrut sa fac din Colectiv o poveste frumoasa, pentru ca am crezut mereu in pasiunea mea cea mai mare: muzica. Povestea s-a sfarsit printr-un cosmar. O parte din mine a murit pe 30 octombrie la Colectiv. As vrea sa pot sterge lacrimile de pe obrajii celor care i plang pe cei care s-au dus. In schimb, nu pot decat sa stau cu capul plecat in fata judecatii. Regret enorm tot ce s-a intamplat.
 

UPDATE ORA 14:05 Primaria sectorului 4 a transmis marti un comunicat de presa in care precizeaza prevederile legale in baza carora a fost eliberata autorizatia de functionare pentru clubul Colectiv, reprezentantii autoritatii locale sustinand ca eliberarea autorizatiei de functionare nu era conditionata de emiterea prealabila a autorizatiei de prevenire si stingere a incendiilor.

"Dispozitiile art. 15 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in Registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice prevad ca 'In vederea eliberarii de catre biroul unic din cadrul Oficiului registrului comertului de pe langa tribunal a certificatului de inregistrare continand codul unic de inregistrare (...) solicitantul are obligatia sa depuna, odata cu cererea de inregistrare, si actele doveditoare, declaratia tip pe proprie raspundere, semnata de asociati sau de administratori, din care sa rezulte, dupa caz, ca: (...) persoana juridica indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii, pentru activitatile precizate in declaratia tip'', arata reprezentantii primariei.

Ei precizeaza ca din textul legal rezulta ca declaratia tip pe proprie raspundere a agentului economic are in vedere conditiile de functionare in domeniile sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii.

In Hotararea nr. 55/28.08.2008 emisa de Consiliul Local al Sectorului 4 privind aprobarea procedurii obtinerii acordului de functionare pentru desfasurarea activitatilor economice in zonele publice, modificata si completata prin Hotararea Consiliului Local Sector 4 nr. 22/29.02.2012, in conformitate cu Legea nr. 215/2001 privind administratia publica locala, se mentioneaza conditiile si documentele necesare pentru ca un agent economic sa obtina acordul de functionare.

Astfel, conform Anexei nr. 2 a Hotararii nr. 22/29.02.2012, printre actele necesare pentru obtinerea acordului de functionare nu se regaseste autorizatia de prevenire si stingere a incendiilor.

"Rezulta, asadar, ca eliberarea acordului de functionare nu era conditionata de existenta acestei autorizatii", mai arata reprezentantii primariei locale.

Totodata, Hotararea nr. 42/05.07.2007 emisa de Consiliul Local al Sectorului 4 Bucuresti, modificata prin Hotararea nr. 20/29.02.2012, stabileste care sunt documentele in baza carora este eliberata autorizatia de functionare. Astfel, Anexa nr. 1 la Hotararea nr. 20/29.02.2012 nu prevede obligativitatea autorizatiei de prevenire si stingere a incendiilor pentru emiterea autorizatiei de functionare.

"Mai mult, Autorizatia de functionare nr. 369/14.01.2015 prevede la rubrica mentiuni 'Prezenta autorizatie este valabila cu respectarea conditiilor de functionare prevazute de lege'. Or, conform celor de mai sus, rezulta ca eliberarea autorizatiei de functionare nu era conditionata de emiterea prealabila a autorizatiei de prevenire si stingere a incendiilor", adauga Primaria sectorului 4.

UPDATE ORA 12:15 - Anchetatorii au ridicat noi documente de la Primaria Sectorului 4, chiar din acele birouri de unde se eliberau autorizatiile de functionare pentru cluburi.

UPDATE ORA 12:00 - Clubul Colectiv, unde a avut loc tragedia de vineri, se afla in executare silita din cauza datoriilor la stat, scrie Digi 24, care citeaza date ale ANAF. Astfel, potrivit sursei citate, la finele lunii septembrie firma care administra localul avea datorii in valoare totala de 1.841 de lei. Cele mai mari erau la bugetul asigurarilor sociale de stat, de peste 850 de lei. Datoriile clubului Colectiv: Asigurari sociale de stat - 853 lei, Bugetul de stat - 615 lei, Asigurari de sanatate - 341 lei, Asigurari pentru somaj - 32 lei.

UPDATE ORA 11:00 - La Politia Capitalei vor fi audiati marti supravietuitori ai incendiului din club si persoane care au fost martore la tragedie. Pana la aceasta ora au fost audiati aproximativ 40 de persoane. Politistii vor incerca sa vorbeasca si cu persoanele care inca se mai afla internate in spitale. Potrivit unor surse digi24.ro, vor fi audiati fie la Parchet fie la Poliția Capitalei si angajati din administratia locala a sectorului 4.

Patronii clubului, retinuti

Primii posibil vinovati - cei trei patroni ai clubului Colectiv - au fost audiati luni ore in sir, iar luni noapte au fost retinuti. Toti trei sunt acuzati de ucidere din cupla si vatamare corporala din culpa.

Dupa mai multe ore de audieri, procurorii au decis sa-l retina pe Alin Anastasescu. La fel s-a intamplat si cu asociatul sau Catalin Gancea. Costin Mincu, al treilea actionar, a iesit ultimul din biroul procurorilor. Timp de 9 ore a incercat, zadarnic, sa-i convinga pe anchetatori ca nu este vinovat. A fost retinut pentru 24 de ore si aproape de miezul noptii si el si ceilalti doi patroni ai clubului, au fost transferati in arestul Politiei Capitalei. Ei vor fi prezentati instantei, marti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Initial, procurorii au inceput cercetarea penala in acest dosar pentru omor calificat. Luni insa, au schimbat incadrarea juridica a faptelor din omor in ucidere din culpa. S-au bazat, sustin anchetatorii, pe probele de la fata locului, care, spun ei, releva "forma de vinovatie a culpei, si nu a intentiei"

Ancheta si strategia procurorilor sunt mult mai complexe.

Tiberiu Nitu, procuror general: "Au fost audiate peste 40 de persoane de sambata si pana in prezent. S-au ridicat documente de la mai multe institutii publice si private. Toate persoanele cu privire la care se va stabili o forma de vinovatie in acest dosar penal vor raspunde. Ancheta se deruleaza pe toate palierele, atat cu privire la companiile private, cat si cu privire la autoritatile statului."

Pedeapsa pentru ucidere din culpa, in forma agravata, este de pana la 10 ani de inchisoare, iar pentru vatamare corporala din culpa de pana la 4 ani.

Reprezentantii Clubului Colectiv fusesera chemati, vineri, la Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor, in urma unei reclamatii legate de preturi

Reprezentantii Clubului Colectiv fusesera invitati sa se prezinte vineri, 30 octombrie, la sediul Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor al Municipiului Bucuresti, cu actele societatii, in urma unei reclamatii cu privire la neconcordanta dintre preturile de pe meniu si sumele incasate, insa nu au dat curs invitatiei, informeaza reprezentantii ANPC.

Acestia precizeaza, intr-o declaratie remisa la solicitarea Agerpres, ca in data de 18 octombrie 2015, la Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor al Municipiului Bucuresti a fost inregistrata o reclamatie cu privire la activitatea clubului Colectiv. Reclamatia se referea la neconcordanta dintre preturile de pe meniu si sumele incasate. In lista de meniu aparea un sortiment de coniac la un pret de 23 lei, pentru care consumatorul a platit la bar 40 de lei. A sesizat neregula la bar si a primit bautura gratuita din partea casei, insa, cu toate acestea, consumatorul a depus reclamatie la ANPC.

"In data de 29 octombrie 2015 o echipa de comisari ai Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor s-a deplasat la sediul clubului pentru analizarea reclamatiei, institutia mentionand ca termenul legal pentru cercetarea unei reclamatii este de 30 de zile de la data inregistrarii. ANPC precizeaza ca la data si ora controlului nu era prezent niciun reprezentant legal al firmei, ci doar un barbat care nu avea acces la documentele firmei. Comisarii CPCMB au lasat o invitatie pentru reprezentantul societatii Colectiv, acesta urmand a se prezenta cu actele societatii la sediul Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor al Municipiului Bucuresti pentru a doua zi, 30 octombrie 2015, ora 08,30. In data de 30 octombrie 2015, niciun reprezentant al societatii nu s-a prezentat la sediul Comisariatului. Conform Procedurii de Control, urma ca in urmatoare zi lucratoare echipa de control sa se deplaseze la sediul societatii si sa afiseze, la loc vizibil, o noua invitatie pentru reprezentantul legal al societatii pentru ca acesta sa se prezinte la sediul Comisariatului cu documentele solicitate", se mentioneaza in declaratia semnata de Marius Alexandru Dunca, presedintele ANPC.

Potrivit ANPC, in cazul in care nici de aceasta data nu s-ar fi prezentat reprezentantul imputernicit la sediul Comisariatului, echipa de control urma sa incheie Proces Verbal de Constatare a Contraventiei avand in vedere incalcarea prevederilor articolului 51 alin 1 din OG 21/1992, conform caruia "Impiedicarea, sub orice forma, a organelor administratiei publice insarcinate cu protectia consumatorilor de a exercita atributiile de serviciu referitoare la prevenirea si combaterea faptelor care pot afecta viata, sanatatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 30.000 lei".

De asemenea, ANPC mai precizeaza ca din cauza neprezentarii, la data si ora stabilita, a reprezentantului legal imputernicit al firmei la invitatia adresata de reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, acestia nu au putut incheia act de control la Clubul Colectiv.
 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Adrian Rugină,
Adrian Rugină, "vikingul" care a murit pentru a-i salva pe alții din Colectiv

"Ştii ceva? Eu am încredere că viitorul va fi bun!" Aşa i-a spus unui prieten cu două zile înainte de nenorocire Adrian Rugină, unul dintre cei care şi-au pierdut viaţa în clubul Colectiv.

Mobilizare fara precedent: sute de medici si infirmiere, de 3 zile in spital.
Mobilizare fara precedent: sute de medici si infirmiere, de 3 zile in spital. "Noi ii tratam, Dumnezeu ii salveaza"

"Nu exista sa renuntam", spun sutele de medici, asistente si infirmiere care lupta fara oprire sa-i tina in viata pe cei 136 de raniti.

Incendiul din Colectiv. Numarul mortilor a crescut la 31. Presedintele Poloniei a depus flori la locul tragediei
Incendiul din Colectiv. Numarul mortilor a crescut la 31. Presedintele Poloniei a depus flori la locul tragediei

LIVE UPDATE| Numarul persoanelor care au pierit in iadul colectiv declansat vineri seara in clubul din Bucuresti a ajuns la 31. Iar cel al ranitilor este 136.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.