Le-au salvat viata, iar apoi au fost alaturi de ei in lupta pentru supravietuire. Medicii si asistentele, "adevaratii eroi"
In lupta pentru supravietuire, ranitii din incendiu nu sunt singuri. De la primele minute dupa ce au trecut prin iad, i-au avut alaturi pe medicii si pe asistentele, care au sarit sa-i ajute.
Profesionisti si oameni totodata, multi au venit de acasa si nechemati cand au aflat de tragedia din Clubul Colectiv. Au operat ore intregi fara pauza si au dormit numai cat sa reziste. "Ei sunt adevaratii eroi" - spun cei care au fost salvati.
In noaptea tragediei, ranitii ajungeau la spitale unul dupa altul. Imaginile emotionante la care salvatorii au fost martori nu li se vor sterge niciodata din minte.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Primele care au sarit sa-i ajute pe raniti au fost asistentele de la Maternitatea Bucur, aflata in apropierea clubului. Alergau de la o victima la alta, cu pungile de sange, isi amintesc supravietuitorii.
Intre timp, la camerele de garda ale spitalelor, doctorii se luptau si ei sa-i salveze pe raniti, care aveau dureri atroce.
Dr. Letitia Coriu, seful garzii de Terapie Intensiva, Spitalul Universitar: "Fiind constienti, vorbind cu noi, erau complet desfigurati, practic erau de nerecunoscut si parul extrem de ars... Am avut senzatia ca erau usurati ca au ajuns la spital, multi incercau sa isi nege leziunile si multi imi spuneau ca 'suntem bine, suntem bine, doar ma ustura putin in gat', desi ei erau complet desfigurati si de abia respirau. Unii incercau sa se descurce, sa respire normal si tuseau incontinuu. Pe toti ii durea foarte tare, se plangeau de dureri si la toti le spuneam, 'va adormim'. Oricum, nu aveau reactie la ce le spunem noi, erau traumatizati psihilogic, venisera dintr-o lupta care s-a dat acolo. A fost tertifiant, eu am si o fata care era in club, nu in clubul acela, in altul."
Toti medicii au facut eforturi uriase sa-i ingrijeasca pe raniti, in ciuda emotiilor care ii incercau.
Dr. Ina Petrescu, seful garzii de Chirurgie Plastica: "Cu totii am simitit, eu personal am simtit, ca este iadul pe pamant in clipa aceea, dupa care am simtit ca suntem foarte mici cu totii. Imediat am intrat in salile de operatii si am continuat sa operam pana a doua zi. Erau toti foarte tineri."
De doua zile, de cand s-a produs tragedia din club, medicii din toate spitalele sunt in alerta. Au facut garzi interminabile si, desi sunt epuizati, toata atentia lor se indreapta catre ranit.
Andrei Carandino, medic chirurgie plastica Bagdasar Arseni: "Am dormit doua ore. Asta este. Dar cum se lupta saracii pacienti ne luptam si noi."
La Spitalul Militar, medicii au lucrat ca in vreme de razboi. O doctorita a venit din concediu postnatal, iar un medic pensionat s-a intors si el ca sa ajute.
Dr. Florentina Ionita Radu, comandantul Spitalului Militar: "Daruirea a fost absolut exemplara, nimeni nu s-a simti obosit, dupa ce au operat 12 ore, ei inca mai statea in spital si voiau sa faca fata."
"Medicii sunt adevaratii eroi... Ei s-au luptat pentru noi. Ei fac tot posibilul..." - spune un supravietuitor.
Iar lupta nu s-a incheiat, pentru ca si urmatoarele ore sunt decisive pentru viata tinerilor raniti.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, salvare, pacienti, clubul colectiv,
Dată publicare:
01-11-2015 19:16