Marșul Chitarelor pentru victimele incendiului din Colectiv: ”Suntem indignaţi că nu se schimbă nimic”

28-10-2017 08:03


Peste 3000 de persoane s-au reunit vineri seara în Capitală, într-un marş al chitarelor, menit să comemoreze 2 ani de la tragedia care a schimbat vieţile a sute de oameni.

Încărcaţi de emoţie, participanţii - rude şi apropiaţi ai celor care au pierit în clubul Colectiv, dar şi oameni fără nicio legătură cu victimele, au mers pe jos mai bine de un kilometru, purtând în mâini candele şi coroane de flori.

Au trecut mai întâi pe la altarul improvizat în faţa clubului, iar la final au lăsat chitarele să-i plângă pe cei dispăruţi.

În jurul orei 20, Piaţa Bucur a devenit neîncăpătoare. Sute de persoane s-au aşezat în cerc, în jurul monumentului ridicat în memoria celor care au pierit şi, cu doar câteva acorduri, au risipit liniştea apăsătoare a locului.

Deşi au anunţat iniţial că vor cânta doar trei piese, participanţii la "Marşul Chitarelor" nu s-au putut dezlipi de acest loc încărcat cu amintiri dureroase şi au rămas în parcul din faţă Clubului Colectiv minute în şir, timp în care au cântat zeci de piese.

La ora 22:32, oamenii au ţinut înlăcrimaţi un moment de reculegere. Este ora la care, în urmă cu doi ani, s-a declanşat iadul în clubul groazei.

Printre participanţi s-au regăsit şi câţiva părinţi îndureraţi, dar şi supravieţuitori.

Popa Maria, mama lui Adrian Popa: "Este băiatul meu care a învăţat să-şi facă un viitor, şi când s-a realizat şi credea că este mai bine, corupţia şi bacteriile din spital l-au omorât."

Narcis Hogea, tatăl lui Alexandru Hogea: "I-aş cere iertare cumva în numele tuturor, că nu facem nimic. Plecarea lui dintre noi şi a celorlalţi 64 de îngeri nu a rezolvat nimic."

Jean Chelba, tatăl lui Alexandru Chelba: ”Suntem indignaţi că nu se schimbă nimic. Totul se prăbuşeşte, totul se duce în vale!"

Adina Apostol, supraviețuitoare: "E greu de spus că poţi uită ceva de genul asta. Simt că trebuie să vin aici, de fiecare dată când pot, să fiu cumva parte din ceilalţi."

La marşul care a pornit în Piaţă Unirii şi s-a încheiat în faţa clubului, a participat şi fostul premier Dacian Cioloş, care şi-a adus tăcut omagiul.

În tot acest timp, rudele şi apropiaţii au purtat tricouri imprimate cu chipurile celor pierduţi.

În urma incendiului de la Colectiv, din seara de 30 octombrie 2015, şi-au pierdut viaţa, în total, 65 de persoane, care participau la un concert rock, susţinut de trupa "Goodbye to Gravity".

27 au pierit chiar în noaptea tragediei, 37 ulterior, în spitalele din Bucureşti şi din străinătate, iar una n-a mai suportat durerea şi şi-a pus singură capăt zilelor.

VIDEO PROTVPLUS.RO