Mii de oameni, la marșul organizat în memoria victimelor de la Colectiv: ”După 2 ani nu s-a schimbat mai nimic”
Câteva mii de oameni au ajuns, vineri seară, în faţa fostei fabrici Pionierul din Capitală, într-un marş al tăcerii în memoria celor 64 de tineri care în urmă cu doi ani au murit în incendiul din Clubul Colectiv.
Rudele şi prietenii victimelor au purtat tricouri albe, imprimate cu fotografiile celor dragi.
Peste 1.000 de oameni s-au adunat, începând cu ora 19.30, în parcul din faţa magazinului Unirea, iar de acolo au plecat în marş, pe Splaiul Dâmboviţei, până în Piaţa Bucur.
Participanţii - rude, prieteni ai celor care au pierit în incendiu, dar şi oameni care nu îi cunoşteau - au mers în tăcere, purtând în mâini fotografii ale victimelor, candele şi flori. Printre participanţii la marş a fost şi fostul ministrul al Sănătăţii Vlad Voiculescu, iar mai târziu au ajuns în Piaţa Bucur şi fostul premier Dacian Cioloş şi fostul ministru al Muncii Dragoş Pâslaru.
De asemenea, o parte dintre participanţi au purtat tricouri albe inscripţionate cu fotografiile celor 64 de tineri care au murit în incendiul din Colectiv.
Maria Popa, mama lui Adrian Popa, a venit la marşul tăcerii cu speranţa că cei vinovaţi vor fi pedepsiţi.
"Mă sufocă atâta nepăsare. Ar trebui să ne pese mai mult. Am venit aici în amintirea lor", a spus, la rândul ei, mama unui alt tânăr mort în incendiu.
"Vrem să transmitem prim acest marş că nu-i vom uita niciodata. După doi ani nu s-a schimbat mai nimic", este mesajul lui Cristian Matei, unul dintre tinerii răniţi în clubul Colectiv.
La marşul în memoria victimelor din Colectiv a venit şi un tânăr care după tragedie s-a implicat în transferarea rpniţilor în spitale din străinătate. "Nu s-a schimbat nimic în bine în acesti doi ani pentru că în spitalele din România lipsesc medicamente de bază", a spus tânărul, venit de la Londra.
Oamenii au ajuns în Piaţa Bucur la ora 20.00, într-o tăcere apăsătoare şi au depus flori şi candele la altarul Colectiv din faţa fostei fabrici Pionierul, unde sunt fotografiile victimelor.
O parte dintre participanţi, în special copii, au chitare şi umează să cânte în Piaţa Bucur piesele: ”Back to life” (Goodbye to Gravity), ”Exerciţiu” (Valeriu Sterian) şi ”Vinovaţii fără vină” (Pasărea Colibri).
Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv, spune că este important, la doi ani de la incendiu, să încercăm să ne dezmeticim, să ne asumăm greşelile din trecut şi să facem tot ce putem să le îndreptăm, pentru a nu se mai întâmpla o astfel de tragedie.
În urma incendiului din clubul Colectiv din seara de 30 octombrie 2015 şi-au pierdut viaţa 64 de persoane - 27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate. Incendiul a izbucnit în timpul unui concert susţinut în clubul Colectiv de trupa rock bucureşteană Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul ”Mantras of War”. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit tragediei.