"Ei nu au murit, ei ne-au trezit". Mesajele romanilor din diaspora, iesiti in strada in memoria tinerilor pieriti la Colectiv

×
Codul embed a fost copiat

Sute de persoane s-au adunat vineri seara in mai multe orase din Italia si au adus un omagiu victimelor din Clubul Colectiv. La Milano, zidul consulatului din Via Gignese s-a transformat intr-un altar.

Florile si lumanarile au facut loc si mesajelor ferme, prin care diaspora denunta conditiile care au facut posibila tragedia de la Bucuresti. Demersuri de solidariate au avut loc si la Londra ori Barcelona, iar in sambata seara va fi organizata o manifestatie si la New York.

Claudia Serdan traieste si canta de 18 ani in Italia. In incendiul de la Colectiv a pierdut patru prieteni, de care o lega pasiunea pentru muzica rock.

Claudia Serdan: “Am descoperit totul pe Facebook, datorita unui mesaj al unui roman in Italia. Am simtit un gol in suflet. Nu pot sa accept sa se intample asa ceva in 2015 intr-o tara care a facut o revolutie in 1989 ca sa se schimbe ceva".

"As vrea sa transmit un salut familiei Gheorghe din Tulcea care a pierdut-o pe Liliana, le suntem alaturi asa cum putem, de la distanta."

Citește și
Patriarhul Daniel - Agerpres
Patriarhul Daniel, invitat sa sfinteasca o manastire: „Sa ne rugam pentru tinerii care au murit intr-o forma neasteptata"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

De ce s-au intalnit la Consulat si nu la biserica?

Claudia Serdan: "M-am simtit jignita in momentul in care anumite voci ale bisericii ortodoxe au afirmat ca tatuatii si rockerii sunt satanisti. Ei bine, sunt o mama de 44 de ani tatuata, ascult si cant muzica rock si nu ma consider o satanista, dimpotriva."

Pe asfalt si pe gardul Consulatului, romanii din Italia au afisat mesaje de regret, pozele unor victime si o icoana. Sunt deopotriva indurerati si revoltati. Demersul lor s-a constituit intr-un ecou al protestelor organizate in ultimele seri la Bucuresti si alte orase din Romania.

"Un mesaj pentru clasa politica care cred ca a inteles lectia, practic: iesiti, nu va mai vrem."

“Ne pare foarte rau, e ceva ingrozitor, puteam sa fim si noi in locul lor. Si pentru copii nostri, ca si ei or sa se duca-n cluburi.”

“Si-au pierdut viata in mod tragic, intr-o discoteca organizata in stil romanesc.”

“Sunt foarte indignat, am fost si eu in Colectiv acum doi ani, e vorba de coruptie, spaga, nu se poate sa ai o singura iesire din club".

"Voi lupta pentru bunici chiar daca-s nascuta aici", "Coruptia ucide" ori "Schimbarea incepe cu noi" sunt cateva dintre gandurile care au insufletit momentul de solidaritate si compasiune organziat de romanii din Italia.

La fel s-au mobilizat aseara si cateva sute de romani stabiliti in Spania. Cu ajutorul retelelelor de socializare si-au dat intalnire in fata Consulatului Romaniei din Barcelona.

"Un singur gand de la Barcelona: pentru acei parinti care nu-si voi mai tine copiii in brate: condoleante".

Andreea Dragomir, organizatoarea evenimentului: "Am incercat sa fac ceva aici, ca sa stie lumea de acasa ca ne gandim la ei.”

Cu fetele impietreite de tristete, romanii din Barcelona au aprins lumanari si au aplaudat memoria zecilor de victime din clubul Colectiv.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Banicioiu, pe 1 noiembrie:
Banicioiu, pe 1 noiembrie: "Nu avem nevoie de nimic". 6 zile mai tarziu: "Nu am spus niciodata ca nu avem nevoie de ajutor"

Nicolae Banicioiu a declarat sambata ca are sa isi reproseze "foarte multe, la fel ca toti cei care trebuiau sa faca foarte multe lucruri pentru sistemul de sanatate romanesc" si a precizat ca el nu a spus "niciun moment" ca nu este nevoie de ajutor.

Patriarhul Daniel, invitat sa sfinteasca o manastire: „Sa ne rugam pentru tinerii care au murit intr-o forma neasteptata
Patriarhul Daniel, invitat sa sfinteasca o manastire: „Sa ne rugam pentru tinerii care au murit intr-o forma neasteptata"

Patriarhul Daniel s-a rugat sambata, la Manastirea Intrarea in Biserica a Maicii Domnului din Radauti, pentru tinerii din clubul Colectiv din Bucuresti care "au trecut la Domnul intr-o forma neasteptata, surprinzatoare si violenta".

Bilantul negru al tragediei din Colectiv a ajuns la 43. Doi tineri au incetat din viata duminica dimineata
Bilantul negru al tragediei din Colectiv a ajuns la 43. Doi tineri au incetat din viata duminica dimineata

O durere colectiva sfasie Romania dupa drama care inca ne ia vieti. Noua sufelete s-au stins numai duminica. Iar vestile rele nu se opresc.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.