Directorul firmei de artificii din Colectiv, interceptat când vorbea de distrugerea probelor, nu mai pleacă în Mauritius

Ultima actualizare: 26-03-2018 15:53
Cristian Nita
Agerpres

Cristian Niță, fost director al firmei de artificii care a asigurat efectele pirotehnice în Clubul Colectiv, a primit aprobare din partea judecătorilor să plece din țară, însă cererea i-a fost respinsă din nou, în urma contestației DNA.

UPDATE: Pe 22 martie, judecătorii au admis contestația formulată de DNA și au respins cererea inculpatului Cristian Niță, de a pleca în Republica Mauritius.

”Desființează încheierea din 12.03.2018 a Tribunalului București și în fond, rejudecând, respinge cererea formulată de inculpatul NIȚĂ CRISTIAN MIHAI de a părăsi teritoriul României în perioada 27.03.2018-05.04.2018 pentru a se deplasa în Republica Mauritius, că nefondată.” - se arată în decizia Tribunalului București.

Cristian Niță este judecat în dosarul Colectiv, în care mai sunt inculpați fostul primar Cristian Popescu-Piedone, patronii clubului și pompierii Antonina Radu si George Petrica Matei.

Niță era directorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, care a asigurat efectele pirotehnice în clubul Colectiv în seara de 30 octombrie 2015, când a avut loc incendiul, în urma căruia au murit 65 de oameni.

Potrivit unei decizii a Tribunalului București din 12 martie, Cristian Niță avea voie să plece în Republica Mauritius, în perioada 27 martie - 5 aprilie 2018.

”În baza art. 215 alin. 2 lit. a C.p.p., admite cererea formulată de inculpatul Niţă Cristian Mihai şi, în consecinţă, încuviinţează ca acesta să părăsească teritoriul României în perioada 27.03.2018 – 05.04.2018, pentru a se deplasa în Republica Mauritius. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie. Pronunţată în şedinţa publică astăzi, 12.03.2018.” - se arată în decizia Tribunalului.

Cristian Niță, dar și alte persoane angajate la firma de efecte pirotehnice, au fost interceptați în timp ce discutau despre distrugerea unor probe.

Astfel, conform interceptărilor cuprinse în referatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților, una dintre angajatele societății l-a contactat, în ziua următoare incendiului din Colectiv, pe directorul Cristian Niță, cerându-i să șteargă o serie de documente relevante din calculator:

ANDREEA: O.K. Mersi!
Niță CRISTIAN: Atât?
ANDREEA: Și exact... cred că poți să le ștergi și pe celelalte, nu știu, că...
Niță CRISTIAN: Comunicare eveniment, asta?
ANDREEA: ăla, nu. Pe ăla poți să-l lași, că oricum era obligatoriu să...
Niță CRISTIAN: Comunicare eveniment și word si pdf. ăla cu word-ul?
ANDREEA: Pdf-ul poți să-l ștergi. Da.
Niță CRISTIAN: Așa. Contract Marian Moise pdf.
ANDREEA: Pe ala poți să-l lași, că oricum...

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Daniela Niță, administrator și acționar majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, și Cristian Niță (director), au fost reținuți în 2015 pentru săvârșirea infracțiunilor de favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri; iar Viorel Zaharia (pirotehnist) este acuzat de ucidere din culpă.

CITIȚI aici mai multe STENOGRAME. Cum ar fi incercat conducerea firmei de artificii să distrugă probe.

Următorul termen în procesul Colectiv a fost fixat pe 26 martie, după ce judecarea dosarului a fost amânată din cauza neîndeplinirea procedurii de citare cu două părți civile care se află în Spania.

Procesul a început pe fond în mai 2017, însă a fost amânat de mai multe ori din motive procedurale, în principal pentru că nu au fost citate corect părțile vătămate din dosar. 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO