Cei care au fost grav raniti la Colectiv pot solicita eliberarea certificatului de concediu medical doar pana la 30 ianuarie
Certificatele de concediu medical pentru persoanele a caror stare de sanatate a fost grav afectata in urma tragediei de la Colectiv se pot elibera cel tarziu pana pe 30 ianuarie 2016, potrivit unui ordin publicat in Monitorul Oficial.
Mai exact, in cazul persoanelor a caror stare de sanatate a fost grav afectata in urma tragicului eveniment produs in Clubul Colectiv, certificatele de concediu medical "se pot elibera si la o data ulterioara, dar nu mai tarziu de 90 de zile", potrivit ordinului care modifica si completeaza Normele de aplicare a OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de sanatate nr. 60/32/2006.
Potrivit aceluiasi ordin, care s-a aflat in dezbatere publica pe site-ul CNAS, in cazurile obisnuite, medicul curant din spital elibereaza certificatele de concediu medical numai in ziua externarii pacientului.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"In situatia in care certificatul de concediu medical se elibereaza in data de 1 a lunii cu durata de 30/31 de zile, medicul curant poate elibera certificatul de concediu medical pentru perioada 1 - 30/ 1 - 31 a lunii respective. In cazul mentinerii incapacitatii temporare de munca pentru aceeasi afectiune, concediul medical se poate prelungi de catre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, in caz de internare, in etape succesive de maximum 30/ 31 de zile calendaristice pana la 90 de zile calendaristice in decursul unui an, socotit din prima zi de imbolnavire", prevede ordinul.
Totodata, la externarea din spital a asiguratului, inclusiv pentru spitalizarea de zi, se poate acorda concediu medical de la una la sapte zile calendaristice, iar in cazuri speciale, cu aprobarea medicului-sef de sectie, pana la maximum 21 de zile calendaristice.
"Asiguratii care isi pierd capacitatea de munca in timp ce se afla in alta tara in interes de serviciu sau in interes personal primesc certificate de concediu medical de la medicul curant, cu avizul directiilor de sanatate publica, in baza unor acte doveditoare traduse si autentificate. Aceste certificate se pot elibera retroactiv de catre medicii curanti, in termen de maximum 5 zile de la data obtinerii avizului de la directiile de sanatate publica", mai prevede documentul.