Incendiu in Colectiv: Bilantul a ajuns la 32 de morti. Reactia fostului sef ANPC dupa ce Ponta l-a gasit vinovat si l-a demis

×
Codul embed a fost copiat

LIVE UPDATE| Numarul persoanelor care au pierit in iadul colectiv declansat vineri seara in clubul din Bucuresti a ajuns la 32. O tanara a murit la Spitalul Pantelimon.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DE MARTI, 3 NOIEMBRIE

UPDATE 23:00 Ponta l-a demis si pe Sorin Encutescu, secretar de stat la Economie.

Sorin Encutescu era secretar de stat in Ministerul Economiei din 3 februarie. Encutescu fusese atunci trecut din postul de consilier de stat in Cancelaria premierului in cel de secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, prin decizie semnata de premierul Victor Ponta, potrivit Adevarul.

Encutescu era consilier al lui Ponta din mai 2012, imediat dupa instalarea Guvernului USL, anterior, in Guvernul Adrian Nastase, lucrand ca secretar de stat in Ministerul Apararii.

Citește și
Actionari Colectiv
ANCHETA la Colectiv. Cei trei patroni ai clubului au fost retinuti. Anunt oficial al Parchetului privind cauzele incendiului
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

UPDATE 22:25 Marius Dunca: Am fost numit politic, sunt demis politic... accept acest lucru

"In acest moment vin in fata dumneavoastra si pentru moment spun doar atat - am facut tot ceea ce este legal si omeneste posibil pentru a apara drepturile fundamentale si esentiale ale consumatorilor. Daca ANPC este vinovat pentru toate problemele din această tara - de la imposibilitatea de a amaneta capra, la salamul de pe raft, la contractul semnat cu banca, la hotelul incorect clasificat, la clubul care functioneaza fara un aviz pe care alte institutii ar fi trebuit să il dea... Eu imi asum vina si, va rog, sa nu condamnati comisarii care sunt la dispozitia dumneavoastra si care va apara drepturile fiind remunerati mult mai putin decat li se cuvine. Am fost numit politic, sunt demis politic...accept acest lucru! Nu comentez decizia Guvernului Ponta", a spus Dunca, intr-o declaratie remisa la solicitarea AGERPRES.

UPDATE 20:45 Seful Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca, a fost demis, marti seara, de catre premierul Victor Ponta, anunta Mediafax, citat de Hotnews.

Potrivit acelorasi surse, in locul lui Dunca, Ponta a decis numirea secretarului de stat in Ministerul Economiei Bogdan Pandelica, cele doua decizii nefiind inca publicate in Monitorul Oficial.

UPDATE 16:00 Referatul procurorilor:

In spatiul respectiv, era amplasat sistem de supraveghere video, si fiind efectuata perchezitia informatica a DVR-ului de stocare in care se aflau imaginile de supraveghere video(...)
Din cuprinsul procesului-verbal, sunt relevante pentru cauza urmatoarele aspecte:

- la ora 22:02:01, la cateva secunde dupa inceperea concertului, in partea dreapta a imaginii se observa cum artificiile montate pe stalpul schelei tehnice ce deserveste scena sunt aprinse pentru prima data. Acestea ard timp de 13 secunde, iar scanteile rezultate in urma arderii sunt orientate direct catre stalpul de sustinere al imobilului situat in partea stanga langa scena;

- La ora 22:32:00, se observa cum se aprind artificiile montate
pe un suport situat langa stalpul schelei tehnice ce deserveste scena. Acestea ard timp de 16 secunde, iar scanteile rezultate in urma arderii sunt orientate direct catre stalpul de sustinere al imobilului, situat in partea stanga in imediata apropiere a scenei;

- La ora 22:32:16, imediat dupa ce artificiile s-au stins se observa cum spatiul dintre stalpul de sutinere al imobilului si scena ramane in continuare luminat, iar lumina creste foarte repede in intensitate acoperind o suprafata tot mai mare;

- Astfel, la ora 22:32:26 se observa, de fapt, cum tavanul situat intre stalpul de sustinere al imobilului si scena arde, iar din acesta incep sa cada bucati incandescente;

- Suprafata tavanului care arde creste foarte repede, flacara devine violenta, iar primele persoane se indreapta spre iesire la ora 22:32:35;

- Mai departe, suprafata tavanului cuprinsa de flacari creste extrem de repede, iar in aproximativ un minut de la initiere focul ajunge in dreptul camerei de supraveghere nr. 2, care este montata pe stalpul de sustinere al imobilului situat diametral opus fata de locul de unde a inceput incendiul;

- La ora 22:33:01, se observa ca in interiorul clubului se afla un nr. mare de persoane care sunt stranse in jurul spatiului deschis care realizeaza accesul in holul de unde se iese afara din club. Imediat, fumul devine foarte dens cuprinzand intregul club.

Aspectele mentionate mai sus sunt surprinse de toate cele 4 camere de supraveghere amplasate in interiorul clubului, aspectele care difera fiind unghiurile de filmare.

UPDATE 13:57 Guvernul a decis marti acordarea unor ajutoare de urgenta pentru familiile persoanelor care si-au pierdut viata in incendiul din clubul Colectiv.

Potrivit unui comunicat al Executivului, ajutorul, in cuantum de 5.000 de lei, va fi acordat familiei fiecarei persoane decedate.

"Identificarea beneficiarilor si plata ajutoarelor de urgenta se efectueaza de catre agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, in functie de domiciliul familiilor. Ajutorul va fi acordat in baza unei cereri adresate agentiei pentru plati si inspectie sociala din raza teritoriala a domiciliului si a unei copii a actului de identitate", precizeaza Guvernul.

In plus, Executivul va acorda un ajutor in valoare de 10.000 de lei pentru familia femeii decedate in incendiu care isi intretinea singura cei cinci copii cu varste cuprinse intre 11 ani si 23 de ani, precum si tatal paralizat, dupa ce sotul acesteia a decedat in urma cu 8 ani.

Titularul acestui ajutor de urgenta va fi fiica cea mare, Camelia, singurul copil major al familiei, mai anunta Guvernul.

UPDATE 13:05 Premierul Victor Ponta, la inceputul sedintei de Guvern: "Adoptam ordonanta de urgenta prin care dam putere direct celor de la ISU sa verifice localurile, unde au loc actiuni ce implica foarte multa lume, sa le verifice din punctul de vedere al respectarii conditiilor privind protectia impotriva incendiilor si sa ia pe loc masura inchiderii acestora, pana la momentul cand indeplinesc conditiile. Sunt masuri dure, nu inchidem toate cluburile din tara, ci doar pe cele care nu respecta regulile si doar pe perioada in care fac ceea ce trebuiau sa faca, sa ia masurile necesare".

UPDATE 12:00 Membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) au decis in sedinta de marti sa le recomande televiziunilor sa nu transmita imagini de la priveghi si de la ceremoniile funerare ale victimelor din clubul Colectiv.

"Au inceput sa vina reclamatii (pe tema relatarilor de la televiziune despre tragedia din clubul Colectiv n.r.), se lucreaza pe perioada respectiva si cand vom avea gata monitorizarea va intra in sedinta. As vrea sa va citesc un apel venit din partea familiilor lui Mihai Alexandru si Catalinei Ionita, victime ale tragediei din clubul Colectiv, care fac apel la decenta si discretie, cerand reprezentantilor institutiilor publice mass-media, societatii civile sa respecte dreptul la intimitate al familiilor indoliate", a declarat vicepresedintele CNA, Rasvan Popescu.

Potrivit acestuia, familiile cer presei sa se abtina de la a filma, transmite, prelua imagini de la priveghi si ceremoniile funerare ca o dovada de respect in memoria celor decedati.

La randul sau, Dorina Rusu, un alt membru CNA, a spus ca a facut o autosesizare privind modul in care a fost tratata tragedia.

"M-am uitat in primul rand ca telespectator, parinte, ca om normal, ceea ce am avut in vedere cand am facut aceasta autosesizare nu a fost sa amendez pe cineva neaparat, ci cred ca este necesar sa facem o analiza, sa vedem cum s-au abordat lucrurile si mai ales pentru ca eu cred ca, daca s-a intamplat ceea ce s-a intamplat, s-a intamplat deoarece institutiile din tara aceasta nu si-au facut datoria asa cum trebuia", a fost de parere Dorina Rusu.

UPDATE 09:00 Pompierii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dealul Spirii" Bucuresti-Ilfov primesc consiliere psihologica dupa interventia de vinerea trecuta de la clubul Colectiv.

Asistenta psihologica, dar si religioasa este asigurata de cinci psihologi si de preotul militar al inspectoratului, conform unei informatii publicate pe site-ul ISU.

"Insotirea psihologica a misiunii a fost realizata in timp real de un psiholog al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta 'Dealul Spirii' Bucuresti-Ilfov. De asemenea, preotul inspectoratului a fost solicitat la finalul interventiei pompierilor, oficiind o scurta rugaciune pentru cei decedati. Echipa de psihologi de la nivelul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta 'Dealul Spirii' Bucuresti-Ilfov a oferit suport psihologic salvatorilor inca din noaptea interventiei, demersul continuand si in prezent, avand in vedere numarul foarte mare al personalului implicat in operatiunile de salvare. Totodata, in incinta bisericii de la sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta 'Dealul Spirii' Bucuresti-Ilfov, preotul a oferit suport pentru pastrarea echilibrului sufletesc al cadrelor si al familiilor victimelor", precizeaza sursa citata.

UPDATE 08:30 Inca o persoana ranita in urma incendiului din clubul Colectiv a murit. Este vorba despre o tanara de 27 de ani internata la Spitalul Pantelimon. Pacienta avea arsuri pe 50% din suprafata corpului.

O tara intreaga cere sa se faca dreptate, iar responsabilii sa plateasca. Si, in acelasi timp, o tara intreaga ii plange pe cei 32 de tineri morti si este alaturi de supravietuitori.

Targu Jiu, Bistrita, Targoviste se inalta zi de zi, seara de seara, rugaciuni pentru toti acesti nevinovati, care au avut parte de un destin atat de nedrept. Iar lumina candelelor ramane mereu aprinsa pentru ei.

Centrul orasului Targu Jiu s-a umplut luni seara de oameni care au vrut sa aprinda lumanari pentru victimele din Colectiv. S-au mobilizat pe retelele de socializare si, dupa cateva ore, se reunisera in fata unui covor de candele.

Localnica: "E groaznic, eu de trei zile nu mai sunt buna de nimic. Bietii parinti care si-au pierdut copii".

Lcalnic:"Autoritatea statului roman e sublima, dar lipseste cu desavarsire, e zero."

Prefectul de Gorj a cerut o statistica exacta a localurilor din tot judetul si a anuntat controale severe.

Si la Alba Iulia, oamenii s-au rugat pentru cei care au pierit atat de tineri si pentru cei care sufera acum in spital.

Parinte:"Am vrut sa fim solidari cu toti care nu mai sunt cu noi si sa rugam pe Dumnezeu sa aiba mila de cei din spitale."

Dovada de solidaritate au dat si aproape 100 de oameni din Targoviste.

Localnic:"Suntem consternati, aproape ca nu mai avem cuvinte. Nu puteam sa ne inchipiuim ca se poate intampla asa ceva..."

La Bistrita, aproape 150 de tineri au tinut un moment de reculegere in memoria victimelor. Apoi au intonat imnul Romaniei.

Participanta:"Incidentul care tocmai care a avut este ca un semnal de desteptare pentru noi, pentru tara noastra."

Participanta: "Trebuie sa ne trezim toti la realitate, trebuie sa facem o schimbare."

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
"Acolo se decidea totul, pe ciment". Marturiile impresionante ale asistentelor-eroine care au salvat zeci de vieti

Odata cu primele echipaje de salvare si pompieri, in infernul de la Colectiv, au ajuns si asistentele de la Maternitatea Bucur. Erau de garda la sectia de nou-nascuti, la cativa pasi distanta de tragedie.
 

ANCHETA la Colectiv. Cei trei patroni ai clubului au fost retinuti. Anunt oficial al Parchetului privind cauzele incendiului
ANCHETA la Colectiv. Cei trei patroni ai clubului au fost retinuti. Anunt oficial al Parchetului privind cauzele incendiului

De ce functiona Clubul Colectiv daca nu avea avizul pompierilor? Este intrebarea la care si anchetatorii incearca sa raspunda.

Incendiul din Colectiv. Numarul mortilor a crescut la 31. Presedintele Poloniei a depus flori la locul tragediei
Incendiul din Colectiv. Numarul mortilor a crescut la 31. Presedintele Poloniei a depus flori la locul tragediei

LIVE UPDATE| Numarul persoanelor care au pierit in iadul colectiv declansat vineri seara in clubul din Bucuresti a ajuns la 31. Iar cel al ranitilor este 136.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.