Mobilizare fara precedent: sute de medici si infirmiere, de 3 zile in spital. "Noi ii tratam, Dumnezeu ii salveaza"

×
Codul embed a fost copiat

"Nu exista sa renuntam", spun sutele de medici, asistente si infirmiere care lupta fara oprire sa-i tina in viata pe cei 136 de raniti.

Au transformat noaptea in zi, au dormit cateva ore si au operat ca in vreme de razboi.

Au stat departe de familii, iar casa lor a devenit spitalul. Toti spera ca eforturile sa nu fie in zadar, iar tinerii raniti sa-si revina.

Mobilizarea a fost fara precedent in toate spitalele unde au ajuns ranitii din noaptea groazei. Medici, asistente, infirmiere si-au lasat familiile acasa si s-au intors in spitale sa salveze vieti. Unii sunt plecati de langa cei dragi de trei zile si trei nopti. Nu se plang, nu intreaba cine le plateste orele suplimentare. Vor doar ca efortul lor sa nu fie in zadar. Tinerii raniti sa plece sanatosi acasa. Doctorul Cristian Nitescu era de garda vineri noaptea si aproape ca nu s-a mai miscat din spital.

Dr. Cristian Nitescu, medic chirurg plastician la Spitalul de Arsi: "Sunt lectii de viata pe care le invatam in fiecare zi. NU stim de cate lucruri suntem capabili in strafundurile sufletului nostru, se pare ca in astfel de situatii tot ce e mai bun in noi iese la suprafata. Am fost induiosat, cutremurat de multe povesti. Au fost momente in care curgeau salvarile iar colegii mei aveau momente de paralizie, ce s-a intamplat atat de groaznic. Sunt multe lucruri care depind de noi, dar avem nevoie si de ajutorul celor de sus."

Citește și
medici straini
Ce au gasit in spitalele din Romania medicii straini veniti sa dea o mana de ajutor: "Echipa medicala face un efort eroic"
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

In sprijinul medicilor cu experienta au venit si studentii. Au simtit ca pot ajuta indiferent daca acel ajutor inseamna sa dea o gura de apa unui pacient ori sa-i spuna o vorba de incurajare. Pe Beatrice am gasit-o la spitalul de Arsi, dar tineri ca ea sunt in toate spitalele.

Beatrice Constantin, studenta anul 6: "Incercam sa ajutam cum putem, pe cei care pot sa manance ii hranim. Oricat am incerca, nu putem sa ne imaginam prin ce trec."

La Spitalul Bagdasar Arseni, doctorii de la terapie intensiva si chirurgie plastica si-au petrecut ultimele 3 zile impreuna. In permanenta,15-20 de doctori rezidenti si specialisti in chirurgie intra in sala cu bolnavii.

Reporter: Sunteti de vineri aici?
Dr. Andrei Carandino, chirurg plastician Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar – Arseni: Am plecat de 2 ori acasa cate doua ore si restul cam tot asa ca mine, sunt doctori care au stat in permamenta aici. La terapie intensiva brancardierii ne ajuta, au venit de acasa, s-au miscat sus jos, ca nu e usor. Suntem aici si mergem inainte, nu exista sa renuntam, daca noi renuntam cine ii mai ajuta? Noi ii tratam si Dumnezeu ii salveaza.

Un alt doctor, Cosmin Humulescu, de la spitalul Coltea, si-a deschis sufletul pe pagina sa de socializare.

"(...) Am aflat destul de tarziu despre eveniment - pe la ora 1. L-am sunat pe colegul meu care era de garda la Spitalul Clinic Coltea. Mi-a spus ca e o imagine de cosmar. M-am imbracat, am luat un bax de apa si in 10 minute eram la spital. Asa a fost pentru majoritatea, oamenii nu au fost chemati, ci AU VENIT!!”

Acelasi medic si-a dat seama ca e nevoie cam de 4 doctori pentru un ranit, asa ca nu sunt suficienti specialisti, in cazul unui dezastru.

"Deci la intrebarea - de cate cadre medicale este nevoie pentru 180 de victime? Raspuns - cam de 800-1000. Cam cati sunt disponibili la ora actuala in Bucuresti? Pai cam astia am fost toti! Aoleo....pai si noi ce ne facem in cazul unei calamitati cu 2000 de victime????
- Ne ia dracu pe toti!!!!"

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
O armata de oameni care lupta pentru vietile ranitilor.
O armata de oameni care lupta pentru vietile ranitilor. "Resuscitam un pacient cand langa mine a cazut un copil de 15 ani"

O armata intreaga de oameni s-a mobilizat pentru tragedia de la Colectiv. Medici si asistente, soferi sau brancardieri au intervenit pentru a salva vietile celor cuprinsi de flacari.

Ce au gasit in spitalele din Romania medicii straini veniti sa dea o mana de ajutor:
Ce au gasit in spitalele din Romania medicii straini veniti sa dea o mana de ajutor: "Echipa medicala face un efort eroic"

Solidaritatea nu tine cont de limba pe care o vorbim, ci de sufletele pe care le avem. Medicii straini muncesc cot la cot cu ai nostri!

"Acolo se decidea totul, pe ciment". Marturiile impresionante ale asistentelor-eroine care au salvat zeci de vieti

Odata cu primele echipaje de salvare si pompieri, in infernul de la Colectiv, au ajuns si asistentele de la Maternitatea Bucur. Erau de garda la sectia de nou-nascuti, la cativa pasi distanta de tragedie.
 

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.