De ce functiona clubul "Colectiv", desi pompierii NU au dat aviz? Reactia lui Piedone: "Nu am nimic sa-mi reprosez"
De ce functiona clubul "Colectiv", daca nu avea avizul pompierilor? Este intrebarea la care si anchetatorii incendiului de vineri noapte incearca sa raspunda.
Primarul sectorului 4 a declarat in mai multe randuri ca a dat autorizatia de functionare. Legal, a sustinut el. Numai ca legile spun ca spatiile de alimentatie publica, precum acest club, trebuie sa aiba si avize de la Pompieri. Cine si unde a gresit vor decide procurorii. Iar cei care au incalcat legea trebuie sa raspunda penal, pentru incendiul din club.
Clubul Colectiv functiona fara sa aiba avizul pompierilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
ISU: "Din punct de vedere al apararii impotriva incendiilor nu avea niciun document, pentru ca in primul rand nu exista in evidente, nu a facut niciun fel de punct de vedere."
Pompierii spun ca nu stiau ca acest club exista. Ei nu au inregistrat nici o cerere de la patronii clubului de avizare. Anchetatorii au ridicat duminica documente de la mai multe institutii publice în cadrul anchetei privind incendiul de la clubul Colectiv, printre care se afla Primaria Sectorului 4 si Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM). Cu toate acestea, in actele primariei, dupa cum o recunoaste chiar edilul sectorului 4, apare acordul de functionare al clublului.
Cristian Popescu, primarul sectorului 4: "De hartii nu am nimic sa-mi reprosez, am indeplinit toate formele legale ale acordului de functionare."
Declaratia primarului Piedone este socanta. El recunoaste, public, ca a incalcat legea. Asta pentru ca o serie de hotarari de guvern si de legi obliga pe de o parte primaria sa avizeze astfel de spatii publice si pe de alta parte pe pompieri sa se asigure ca un club, restaurant sau bar este sigur din punctul de vedere al riscurilor de incendiu.
Asadar, clubul trebuia sa obtina acordul de functionare de la primarie dupa ce erau prezentate avizele de la Directia Sanitar-Veterinara si de la pompieri. In mod normal, fara ele, primaria nu trebuia sa aprobe, iar clubul nu ar fi avut voie sa functioneze. Un fost viceprimar explica.
Adrian Atomei, fost viceprimar: "Acel om care avea o responsabilitate sa se uite in oglinda si sa-si puna intrebari si sa sa vada daca intr-adevar si-a facut treaba cu buna credinta. Primaria avea obligatia, prin corpul de control pe care il are, sa verifice daca activitatea se desfasura conform declaratiei."
Daca reprezentantii clubului ar fi cerut avizul pompierilor, ar fi fost refuzati.
Reporter: "Putea sa functioneze cu un extintor sau fara sistem de stingere al incendiilor?
Pompier: "Din punctul nostru de vedere si al securiatii celor care isi desfasurau activitatea acolo, nu."
Reporter: "O singura intrare care are si rol de iesire putea sa functioneze?
Pompier: "Avand in vedere numarul de persoane, nu, in niciun caz."
Asadar, clubul functiona legal, dar in ilegalitate, pentru ca nu avea avizele necesare. Cei care au reusit sa puna in functiune in aceste conditii, un spatiu in care au murit zeci de oameni, sunt : Alin Anastasescu 28 de ani, actionar principal, Paul Gancea, 28 de ani si Costin Mincu, 36 de ani, co-actionari.
Orice incercare de a obtine din partea celor 3 asociati o reactie a esuat. Pe pagina de Facebook a unuia dintre ei, oamenii au criticat dur felul in care acestia si-au gestionat afacerea.
Pe langa lipsa avizului de la pompieri, patronii ar fi preferat cea mai ieftina varianta de antifonare a clubului, adica si cea mai inflamabila. Buretele si lemnul folosit au fost cele care au alimentat incendiul de vineri noaptea facand ca spatiul sa devina un cuptor.
Stefan Suto, administrator Luxory Media: "Pai normal ca erau sanse sa scape, sunt materiale care ard un centimetru in 30 de minute."
Ori folosirea unor materiale inflamabile ar fi trebuit sa ii oblige pe patroni sa nu permita folosirea de materiale pirotehnice care pot provoca un incendiu. Clientii permanenti ai clubului povestesc insa ca nu a fost primul spectacol la care s-a folosit focul. Din fericire, in trecut nu s-a intamplat nimic.
Cei trei actionari ai clubului Colectiv nu sunt niste incepatori. Cu totii mai au si alte afaceri cu acelasi profil: publicitate si organizare de evenimente. Unul dintre ei, Costin Mincu, a fost actionar la alte doua cluburi: unul din Bucuresti si altul la malul marii. Cele doua au totusi ceva in comun: au fost mistuite de flacari.
In 2010, terasa Goblin din Vama Veche a ars din temelii. Cauza: un scurt circuit electric din cauza vechimii instalatiei electrice a localului.
Iar anul trecut, in centrul vechi al Capitalei, cladirea unde la parter se afla clubul Elephant a luat foc. Din fericire insa, niciun client nu a fost ranit. Un pompier a ajuns la spital dupa ce s-au prabusit peste el bucati de tavan.
Sursa: Pro TV
Etichete: incendiu, victime, ancheta, club, raniti, audieri, club Colectiv,
Dată publicare:
01-11-2015 19:59